Çiroz bu yöntemle yapılır. Vakumlanarak ya da soğutularak daha uzun süre saklanabilir. Kurutulmuş ürünlerden balıklar 4-6 ay, kabuklular 6 ay kadar saklanabilir. Balıktaki suyun bir kısmının uzaklaştırılarak, dumandaki bakteri öldürücü maddelerin balığa geçişinin sağlanmasına dayanır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Balıkları yıkadıktan sonra tatlı suda çok bekletmeyin, lezzeti kaçacaktır.
Öncelikle, pişmiş balığımızı koyacağımız kap hiç hava almamalıdır. Bu balığı eğer dolapta saklayacaksak bu süre maksimum 1-2 gün olmalıdır aksi halde balığın besin değerleri gittikçe kaybolur ve bozulma ihtimali artar.
Evde ve yaz mevsiminde o akşam yenecek balıklar temizlemeden normal bölmede saklanabilir. Burada unutulmaması gereken nokta balıkları tamamen kapatılabilen cam bir kapla dolaba koymaktır.
1- Çok ağır bir kokusu vardır. 3- Pullu balık olduklarından, pullu olup olmadıklarını kontrol ediniz. Pulları yok ise bayattır. 5-Balığı kestirip temizlettiriniz, taze ise balık kolayca kesilmez.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
Balıkçılar hamsi temizleme yarışması yapıyor. Yeni rekorun sahibi Tekirdağ Çerkezköy'de ve 1 kilo hamsiyi 1 dakika 48 saniyede temizledi.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.
sudan çıkınca solungaçlar birbirine yapışarak, gaz alışverişi olan yüzey alanını nerdeyse tamamen sıfırlar. ve balıklar havasızlıktan, yani boğularak ölür. varlık içinde bulundukları şeyin.
Buna göre kendiliğinden ölmüş ve ölüm sebebi bilinemeyen balıklar yenmez. Ancak ölü olarak elde edilmiş olmakla birlikte hastalık gibi yenmesine engel durum teşkil etmeyen, mesela deniz tarafından kıyıya atılmak gibi bir sebeple öldüğü belirlenen balıklar tüketilebilir.
Balıkların fırında daha iyi ve daha çabuk pişmesi için her iki tarafına da bıçakla çizik atmak gerekir. Böylece balıklarınızın içi de daha hızlı pişer.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar. Balık seçerken ekşi ve asitli kokudan uzak olan balıkları seçmelisiniz.
"Tükettiğiniz balık bayatsa, balıkla beraber tükettiğiniz yoğurt, peynir gibi süt ürünleri balığın bu bayat etkisini daha ön plana çıkarır. Bu da zehirlenmeyi daha erken fark etmenizi sağlar. "
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri