Türk tarihi, günümüzdeki Türk halklarının ve yabancı halkların arasında Türk dilini konuşmuş olan Türk topluluklarının ortak tarihidir. Göktürklerden önce var olmuş Türk dili konuşan topluluklar bazı tarihçiler tarafından, Türk tâbiri yerine Ön Türk tabiri ile anılırdı.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
Bitikçi: Sözlük anlamıyla “Yazan, yazıcı” anlamına gelen bu sözcük, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde “Katip”lere, devletin yazışmalarını yapan kişilere unvan olarak verilmiştir. Tamgacı: Devletin dış işlerinden sorumlu olan kişiye “Tamgacı” adı verilmiştir.
Önceki Türk devletlerinde, vergi toplamak için görevlendirilen kişilere amga ya da imga denildiğine yukarıda değinilmişti. Uygurlar'da ise ağıcı denildiği anlaşılmaktadır.
Eski Türklerde halka kün, budun veya el denilmektedir. Budun; boylar birliği manasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var. (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan,...
Siyasi ve askeri ile beraber ekonomik kararlar eski Türk devletlerinde toy adı verilen mecliste alınırdı. Bu doğrultuda böyle kararları tartışan ve çoğunluk ile beraber bu kararları alan kişiler ise Toygun olarak bilinirdi.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
Binyıl veya milenyum, bin yıla eşit zaman dilimidir. Milenyum sözcüğü Latince bin anlamına gelen mille ve yıl anlamına gelen annus kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Terim daha çok takvim binyılları için kullanılır.
Türkler, Talas Savaşından sonra topluca İslamiyet'e geçmiştir. Bunun öncesinde Türklerin büyük çoğunluğu Orta Asya'da yaygın olan Şamanizm dinine mensuptu. Şamanizm'in birçok ritüeli paganizm ile benzerlik gösterir. Paganizmde kahin olarak nitelendirilen kişiler Şamanizmde ''baksı'' ismiyle bilinirdi.
Tarihte bilinen ilk Türk devleti olan Asya Hun Devleti'nin kuruluş tarihi ile ilgili her ne kadar kesin bilgiler bulunmasa da Çinli kaynaklar bu devletin MÖ. 220 yılında Teoman tarafından kurulduğunu bize göstermektedir.
Ayrıntılar içeriğimizin devamında… Türkiye Cumhuriyetin Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 yıldız; Türklerin tarihte kurdukları 16 büyük Türk devletini temsil etmektedir.
Bazı Türk devletlerinde hükümdar soyundan gelen erkek çocuklara verilen unvan. Kâşgarlı Mahmud tegin (tigin, tekin) kelimesinin “kul, köle” anlamına geldiğini söyler (Dîvânü lugāti't-Türk Tercümesi, I, 355, 413).
1.1. İlk Türk Devletlerinde Yönetim Anlayışı
- İlk Türk devletlerinde devlete il (el) denilmiş ve devlet; Bağımsızlık (oksızlık), ülke, halk (kün) ve teşkilat olmak üzere dört unsurdan oluşmuştur.
Toy, devlet işleri konuşulup tartışıldıktan sonra eğlenilen, yenilen ve içilen karnaval türü bir toplanmadır. Başka bir deyişle, devletin hükümdarlarının (genellikle bu kişiler hakanlar olur) düzenlediği, yılın belirli günlerinde, devlet ileri gelenlerine ve halka verilen resmi bir ziyafettir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Kotuz (kotoz)'un "yaban öküzü" anlamı bugünkü Türk şivelerinde unutulmuş görülüyor Uyg. kotuz “süs olarak takılan tüy demeti; kadınların süs için saçlarına taktıkları renkli başlık; tavus kuşu, tavuk vb. hayvanların başlarındaki tüyler, sorguç" Kzk. kodas aynı, Krg. kotos aynı.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
Bayram, toy 2. 1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
Toy beyi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Moğol İmparatorluğu (1206-1294) Cengiz Han'ın kurduğu Uzak Doğu Asya merkezli Asya-Avrupa topraklarına yayılan ve tarihin en büyük ve en güçlü devletini bölünene kadar süper güç olan Moğol İmparatorluğu 1294'te 4'e ayrılmıştır.
Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor. Arap Alevi 50.000 (sanırım fellahlar olabilir?)
Teoman (Çince: 頭曼單于 Touman; taht MÖ 220 - MÖ 209), Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Hun devlet adamı Tuvu Tanhu'nun (Tuvu Bey) oğlu ve Mete Han'nin babası. MÖ 3. yüzyıl dolaylarında yaşayan Teoman, bilinen ilk Hun (Hiung-nu) hükümdarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri