Bardağa koyduğumuzda köpüren bira, içindeki gazın kayda değer bir kısmını havaya karıştırır. Böylece midemize daha az gaz indirir, daha az şişeriz. Ayrıca, şişeden bira içerken bolca hava da yutarız. Bu iki sebepten ötürü, bardaktan içeceğimiz biralar midemizde yer tasarrufu sağlar.
Çünkü biranın şişeden içilmesi, daha fazla gazlı havanın midemize ulaşmasına ve dolayısıyla şişkinlik hissinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bununla birlikte biradan alınması gereken o güzelim aromaları ve kokuyu şişeden içenler asla yakalayamıyor.
Bira bardakları ilk çıktığında çok temel bir kaç açığı kapatmak üzere üretilmiş. Mesela "Stein" diye geçen, üstü kapaklı Alman Bira Bardağı kara veba döneminde sineklerin ve mikropların biraya geçmesini önlemek üzere tasarlanmıştı.
her içki cam bir kapdan tüketilmelidir, plastik yahut teneke kaplar içkinin tadını bozar.
Bu nedenle bira, mutlaka önce temiz ve çeşidine uygun bir bardağa dökülmeli, sonra tadılmalıdır. Bira, ayaklı ya da kulplu bir bardakta servis ediliyorsa, mutlaka bardağı kulpundan ya da ayağından tutun. Bu, biranızın daha geç ısınmasına sağladığı gibi bu işten anladığınızın en büyük işareti olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
İlk bira olarak hafif biralardan (Efes Özel Seri, Beck's, Heineken vb.) içebilirsin.
İçeceğiniz bira türüne göre ya oda sıcaklığında ya da buzdolabında beklettiğiniz bir bardaktan servis edin. Ama sakın buzlukta beklettiğiniz bir bardağı bira servisi için kullanmayın. Buz gibi bardaklar biradaki koku ve aromaları gizlediği gibi gerekenden fazla köpürmelerine de sebep olur.
Birayı Bardaktan İçin!
Aynı şekilde köpük bardakta daha düzenli birikir ve görevini daha doğru bir şekilde yapar. Biradan keyif almak istiyorsanız bardaktan içmelisiniz. Doğru olan bir efsane biranın gaz yapması ve şişirmesidir. Ancak bu sadece bira şişeden içildiği zaman meydana gelir.
Bardağın ince ve uzun oluşu biranın rengini ön plana çıkarır.. Bardağın üst kısmının gövdeye göre daha geniş olması dolayısıyla buğday biralarına özgü olan sıkı ve yoğun köpüğü destek alarak daha dik durur ve uzun süre kalıcılığını sağlar.
Bu koyu kahve rengi şişeleri güneş gözlükleri gibi düşünebilirsiniz. Gözlerinizi nasıl ışınlardan koruyorsa bu renk şişeler de aynısını biranıza yapıyor. UV ışınları renkten dolayı filtrelenerek biranın bozulmasını önlüyor. Böylece biralar çok daha uzun süre taze kalarak lezzetini koruyor.
Birayı birden tepeüstü dökmek köpüğünün azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle biranın 45 derecelik bir açı ile bardağa dökülmesi gerekir. Bu işlem çok yavaş yapılmalıdır. Temizlenen bardak yere 45 derecelik bir açıyla konulur.
Köpüğü biranın içindeki gazlar oluşturur ve bu köpük biranın içindeki şerbetçi otu kokusu ve tadının ortaya çıkmasına yardımcı olur. İdeali, bardağın 2/3 üne kadar birayı hafif eğik tutarak koymak, geri kalan 1/3 ü ise şişeyi düzleştirip uzaklaştırarak koymaktır.
Genel olarak, sporcular tarafından yüksek miktarlarda alkol tüketimi, normal kan akışını ve protein sentezini olumsuz yönde etkileyebilir ve kas iyileşmeleri bozulabilir. Yine iyileşmeye bağlı olarak, rehidrasyon ve glikojen sentezi gibi geri kazanımla ilgili diğer faktörler de olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Alkol vücut için gerekli olan besin maddelerinden yoksundur. İştahı azaltır. Ayrıca ince barsak ve pankreasa zararlı etkilerinden dolayı besinlerin emilimini bozar. Protein ,yağ ve karbonhidratlardan fakir beslenme, aç karnına içki içme ve karışık içki içme karaciğer hasarını daha da artırır.
Alkol alındıktan sonra yaklaşık olarak 1 saat içerisinde etki açısından en yüksek seviyesine ulaşır.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Araştırmacılar, yapılan çalışmanın İngiltere'de 2016 yılında değiştirilen "alkol tüketim kılavuzunu" da doğruladığını söylüyor. İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketilmemesi gerekliliğini tavsiye etmişti.
Aslında kadın ve erkek için önerilen limitler vardır. Buna göre kadınlar haftada 70 gramdan, erkekler ise 120 gramdan fazla alkol tüketmemeliler. Yani erkeklere haftada dokuz (330 mm'lik) şişe, kadınlara ise beş buçuk şişe biradan fazlası zarar.
Bira kitinden tarife göre yapılan biranın hacmen alkol oranı %5'tir. Alkol oranını kuru malt özü veya şeker ekleyerek arttırabilirsin. Ekleyeceğin her 0,5 kg kuru malt özü alkol oranını %0,5 arttırır, ekleyeceğin her 0,5 kg toz şeker alkol oranını %0,8 arttırır.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 ml (7 gr) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 ml) bira yaklaşık 21 gr alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri