Bağlayıcılar arasında balmumu, keten yağı, arap sakızı, kitre zamkı, metil selüloz, zamklar veya yumurta akı veya kazein gibi proteinler bulunur. Tutkal, geleneksel olarak hayvanların derileri, kemikleri veya derisinden kaynatılarak ve daha sonra sert jelatinli kalıntıya su ile karıştırılarak yapılır.
Ambalaj endüstrisinde kullanılan yapıştırıcıları sentetik reçineler, nişasta kökenliler, protein kökenliler olmak üzere üç başlık içinde toplayabiliriz. Polivinil Asetat Esaslı Yapıştırıcılar : Emülsiyon , polivinil asetat ve kopolimer esaslıdır.
Yapıştırıcıların sağladığı yapışma olayı aslında kimyasal bir tepkimedir. Tabiatta evini yapan arı, kayalara ve gemilerin su altındaki kesimlerine tutunan midye gibi doğal yollar ile çok iyi yapıştırıcı üreten çok sayıda canlıya rastlamak mümkündür. Yapıştırıcılar, iki maddeyi birleştiren moleküllerdir.
Tarihçe olarak tutkal, hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir. Şu an tutkal üretiminde sentetik kauçuk'lar yaygın uygulanır.
Hemen hemen tüm sentetik yapıştırıcılar ve bazı doğal yapıştırıcılar, dev moleküller olan polimerlerden veya monomerler olarak bilinen binlerce daha basit molekülün birleştirilmesiyle oluşturulan makromoleküllerden oluşur.
İlgili 28 soru bulundu
Bağlayıcılar arasında balmumu, keten yağı, arap sakızı, kitre zamkı, metil selüloz, zamklar veya yumurta akı veya kazein gibi proteinler bulunur. Tutkal, geleneksel olarak hayvanların derileri, kemikleri veya derisinden kaynatılarak ve daha sonra sert jelatinli kalıntıya su ile karıştırılarak yapılır.
Bir adet siyanoakrilat (cyanoacrylate) ve bir adet aerosol aktivatör'den oluşur. Yüksek yapışma gücüne ve hızlı ilk tutunma özelliğine sahiptir. Hızlı Yapıştırıcı tam bir `AN´ kala yardımcısıdır. Uygulandıktan sonra saniyeler içerisinde malzemeleri bir birine yapıştırır.
Etkili formülü ile sağlam yapıştırma imkanı sağlayan bir kontak yapıştırıcıdır. Kafi miktarda sürülerek 15-20 dk. süreyle kurumaya bırakılır ve sonra yapıştırılır. Suya, ısıya ve eskimeye dayanıklı elastiki bir yapıştırıcıdır. Sentetik kauçuk, reçine ve sulandırıcılardan imal edilmiştir.
Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyulur ve karışana kadar iyice çalkalanır. Kabı ocağın üzerine alınarak kaynatılır ve içine ½ çay bardağı şap ilave edilir, sonra 3/4 bardak sıcak su katılır. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Tutkal üretiminde kullanılan üre-formaldehit yapay reçinesi taşkömürü, su ve havadan kimyasal yöntemle elde edilir. Üre ve formaldehit, polikondenleşme yolu ile yapay reçine haline getirilir. Üre, kapağı iç basınçla kapanan yüksek basınçlı kurşun veya gümüş kaplı kazanlarda amonyak ve karbondioksitten elde edilir.
Kısaca ifade etmek gerekirse Japon yapıştırıcısı, siyanoakrilat isimli bir kimyasal maddeden üretilen yapıştırıcı çeşididir. Uygulandığı yüzeylerde hızlı ve dayanıklı bir yapışma sağlayan siyanoakrilat maddesi, Japon yapıştırıcısını diğer yapıştırıcı çeşitlerinden ayırmakta.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Dikenli bir bitki olan gevenin gövdesi ve kökü üzerinde açılan çiziklerden salgılanan maddeden kitre elde edilir. Bunun yanı sıra nişasta içeriği zengin patates, bakla, buğday, pirinç gibi birçok bitkiden doğal yapıştırıcı yapılabilir.
Elinizdeki yapışkanı temizlemek için öncelikle elinize aseton dökün ve bir pamuk yardımıyla tıpkı oje siler gibi elinizi silin. Cam yüzeylerden Japon yapıştırıcısını silmek için asetonu yüzeye dökün ve cama zarar vermeden kazımaya başlayın. Asetonu dilediğiniz her doku için kullanabilirsiniz.
Japon yapıştırıcısı ya da süper zamk olarak bilinen yapıştırıcının Amerikalı mucidi 94 yaşında öldü. Harry Coover, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir meslektaşı ile birlikte silahlarda kullanılacak sağlam bir plastik geliştirmeye çalışırken zamkın bileşiğini oluşturdu.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Sıvı yapıştırıcılar, yüksek yapıştırma gücüne sahiptir. Bu, parçaları birbirine sıkıca bağlamak ve dayanıklı bir yapışma sağlamak için idealdir. Küçük bileşenlerin yapıştırılmasında veya malzeme tamirinde kullanıldığında mükemmel sonuçlar verir.
Aseton yöntemi ile elden Japon yapıştırıcısı şu şekilde çıkar: Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin.
Madde 5: Çocuklara bally, derby, tiner, çakmak gazı vb. uçucu ve bağımlılık yapıcı nitelikte maddeler satılamaz. Çocuklar tarafından kullanılma ihtimali varsa yetişkinlere de satılamaz.
Elastiki bir yapıştırıcı olup reçine, sulandırıcılar ve sentetik kauçuktan imal edilmiştir.
Sprey Bally yapıştırıcı da farklı türden malzemeleri yapıştırabilmek amacıyla kullanılan bir yapıştırıcı çeşitlidir. Metal, ahşap, plastik ve kumaş dahil olmak üzere çeşitli yüzeylerde kullanılabilen hızlı kuruyan, güçlü bir yapıştırıcıdır.
Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
Yıkama işleminden sonra acil hekim kontrolü için başvurmak gereklidir. Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Ülkemizde satışa sunulduğu ilk yıllarda bir pazarlama taktiği olarak ortaya çıktığı düşünülen Japon yakıştırması, zaman içinde dilimize tamamen geçerek bu yapıştırıcılara isim olmuş durumda. Süper yapıştırıcı ilk kez ABD'li bilim insanı Dr. Harry W. Coover tarafından sentezlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri