Birçok farklı yüzey üzerinde resim yapmak, evde eşyalarınız üzerinde hobi çalışmaları yapmak gibi amaçlarınız varsa akrilik boya doğru tercih olacaktır. Kağıt ve tuvale ek olarak ahşap, cam, seramik ve karton yüzeylere de tutunabilen akrilik boya bu özelliği nedeniyle çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
İkisi de su bazlı boyadır fakat guaj boya ile akrilik boya arasındaki fark geçirgenlik derecesidir. Yani guaj daha mat özelliktedir yani kapatıcı özelliği akrilik boyaya göre daha fazladır. Dolayısıyla bazı yüzeylerde akrilik boyaya göre daha kapatıcı özellik gösterir.
Tuval ister hazır satın alınsın, ister bizzat yapılarak hazırlansın dikkat edilecek konu hangi tür boya kullanılacağıdır. Çünkü tuval üzerine sadece yağlı boya ve akrilik boya kullanılarak resim yapılabilir. Guaj boyalar da tuval üzerinde tatbik edilebilir.
Tuval guaj boyalar tezhip sanatçıları tarafından da sıklıkla kullanılır. Opak bir tabaka yaratmak isterseniz guaj boya kullanarak çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Uzun süre dayanıklı bir eser ortaya koymak isterseniz pigmentasyonu yüksek bir ürün tercih edebilirsiniz.
Sıklıkla aldığımız bir başka soru ise, "Tuval hangi boya ile boyanmalı?" sorusudur. Yukarıda da gördüğünüz gibi, tuval akrilik boya ile boyanabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Akrilik boya, daha çok tuval üzerine yapılan resimlerde kullanıldığı gibi duvar üzerinde de kullanılmaktadır. Yağlı boya kullanımlarında tuval üzerinde çatlamalar oluşabilirken; akrilik boya kullanımlarında çatlama söz konusu değildir. Dolayısıyla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Akrilik derzlerin erken boyanması: Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Tuvalde boya yaparken guaj boyanın kumaşta çok dağılmasını engellemek için boyanızı su ile açarken suyu çok az miktarda kullanmaya dikkat etmenizi öneririz. Guaj boyanın kapatıcılık etkisi ne sulu boya kadar az, ne de akrilik boya kadar fazladır.
3.Tuval astarı:
Tuval bezi şasiye, dikey ve yatay koordinatlar itibariyle, aynı gerginlik derecesinde , (deforme olmadan) gerildikten sonra, gerginleşmeyi sağlamak ve tuval bezinin zaman içinde çürümesini önlemek için 1/20 oranında sıcak su ile inceltilmiş marangoz tutkalı (rabbit skin size)/ ile astarlanır.
Guaj boya hangi yüzeylere uygulanabilir ? Guaj boya içindeki zamk oranının sulu boyadan fazla olması nedeniyle yüzeyi yağlı olamayan her türlü yüzey üzerine uygulanabilir. Örneğin; kağıt, tahta, seramik, cam, kumaş, duvar ve alçılı yüzeyler. Guaj boyada en çok kullanılan yüzey kağıttır.
Sulu boya fırçalarıyla veya yağlı boya fırçaları ile yapılabilir.
Guaj boya, hobi ve el sanatları alanında da popüler bir boyadır. Özellikle kağıt, karton, ahşap, taş gibi yüzeylere uygulanabilir ve çeşitli el sanatları projelerinde kullanılabilir.
Guaj boya, kullanılmadan önce su ile inceltilir. Su oranı çok olduğu zaman sulu boya etkisinin olduğu çalışmalarda kullanılabilir. Guaj boyanın kıvamı çok önemlidir. Boya kuruduğu zaman mat bir görünüme ulaşır.
Yağlı boya, pastel ve sulu boyalar bir resmin yapılması için gerekli olan en temel gereçlerdir.
Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Son dönemlerde internet arama motorlarında yer alan “akrilik boya ile ayakkabı boyanır mı?” sorusu gün geçtikçe popüler bir hal almaktadır. Sorunun cevabı da evet olmaktadır.
İyi bir tuval bezinin %100 pamuklu ve astarlı olması gerekmektedir. Özellikle bazı üreticiler tarafından tuval maliyetini düşürmek ve daha ucuza tuval satmak adına naylon ve sentetik malzemelerden tuval bezi üretilmektedir. Bu gibi tuvallerden uzak durulması en doğru tercih olacaktır.
Oldukça canlı renklere sahip olan akrilik kalemler sayesinde sizde resimlerinizi en güzel şekilde boyayacaksınız. Cam, kâğıt, tuval ve daha birçok yüzey üzerine rahat bir şekilde uygulanabilen akrilik kalemler, insanların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.
Boyama tuvalinizin üstünden başlayın ve lekelenmeyi önlemek için aşağı doğru devam edin. Solaksanız, sağ üst köşeden başlamak daha iyidir, sağ elini kullanıyorsanız sol üst köşeden başlamak daha iyidir. Bu şekilde, bulaşma riski minimum olacaktır.
Plastik kap tasarımı: Mükemmel sızdırmazlık sağlayan kapaklı geliştirilmiş benzersiz plastik kap tasarımı, guaj rengini ıslak ve kremsi tutar. Pratik kullanım için kolay yırtılır ve boya doldurmak için zaman gerekmez.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Kaliteli tuval %100 pamuklu ve astarlı birinci sınıf bezden yapılmalıdır. Tuval şasesi ise birinci sınıf kurutulmuş keresteden üretilmelidir. Tuval şasesi dört köşesi birbirine monte edilerek, tuval kasnağı oluşturulmuş olunur.
Bazı spreyler, akrilik boya kapatıcılar üzerinde harika bir etkiye sahiptir. Bu spreyler, dökülmeye ve hatta boyanın rengini bozan UV ışınlarına karşı korurlar. Dökülmeyi önlemenin bir başka yolu da şeffaf bir telefon kılıfının içini boyayarak boyayı korumaktır.
Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Akrilik boya sulu boyadan farklı olarak daha kalıcı bir boyadır. Yüzeyde daha fazla doku elde etmek ve iyi sonuçlar elde etmek için yıkama tekniğini ve kuru fırça tekniğini karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri