Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Doğru oturma pozisyonu
- Ayakların altına tabure koyup, - Bacakları hafif dışarı doğru açıp, - Gövde de biraz öne doğru eğilirse puborektalis kası gevşer ve dışkının geçişi kolaylaşır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
(duedenum, jejunum ve ileum), kalın bağırsaklar (çıkan, transvers, inen kolon) ve rektumu geçer; sonrasında anüs yoluyla dışarıya çıkar. Temel görevi besin maddelerinin EMİLİMİDİR. eklenir ve bu maddeler karmaşık moleküllerin daha basit hale çevrilmesi sağlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Sağ elinizin avuç içiyle kolon bölgenizde sağ taraftan başlayarak ters u şeklinde karnınıza baskı yaparak masaj yapabilirsiniz. Bu hareketi parmak uçlarınızı kullanarak da tekrarlamalısınız. Her gün aynı saatte yaklaşık 10 dakika uygulayacağınız bu masaj bağırsaklarınızın hareketlenmesine olanak sağlayacaktır.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Uygulamaya başlamadan önce rektal tüpün uç kısmına vazelin veya jel gibi kayganlaştırıcı maddeler sürülür. Kayganlaşan bölgeden tüp rektuma gönderilerek sıvı bağırsak içerisine gönderilir. Uygulamanın başarılı olabilmesi için uygulama yapılan kişinin dizlerini midelerine veya göğüslerine doğru çekmesi önemlidir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı açık veya laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir. Laparoskopik yöntemde, karın bölgesine küçük kesiler yapılır ve özel cerrahi aletlerle düğümlenen bağırsak bölgesine erişilir. Düğüm çözülerek bağırsaklar normal pozisyonuna getirilir ve gerekirse hasar görmüş doku temizlenir.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Bağırsak düğümlenmesi kalın veya ince bağırsağın bir bölümünün kendi etrafında veya mezenter (bağırsakları besleyen zar) etrafında bükülmesi sonucunda bağırsak tıkanıklığının olmasıdır. Bağırsak tıkanıklığı ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin.
Özellikle sabah saatlerinde ılık sıvı tüketimi yapılmalıdır. Günlük diyete meyve ve sebze eklenmelidir. Kuru erik ve kepekli tahıl tüketilmelidir. haftanın en az dört günü egzersiz yapılmalıdır. İnsan vücudu hareket ettirildiğinde, bağırsak kasları da daha aktif olur.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapın. Bu sayede dışkının bağırsak boyunca hareket etmeye yardımcı olabilirsiniz. Bebek masajı yapın. Göbek deliğinden başlayarak karnın dışarısına doğru, saat yönünde ve saat yönünün tersine karna masaj yapılması bebek masajıdır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Kalın bağırsak masajı: Kalın bağırsak boyunca saat yönünde yapılan bir karın masajı bağırsakları uyarır, bu işlemin günde beş dakika boyunca yapılması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri