saatleri ve dersin muhtevası Lisede ise haftalık ders saati bir' e düşmektedir. Bu da din eğitimi için asla yeterli değildir. Oysa milli eğitimin yurt dışında çalışan işçilerin çocukları için hazırladıkları din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatı ilkokul birinci sınıftan başlamaktadır.
1982'de ilköğretim 4. sınıftan itibaren ortaöğretimin son sınıfına kadar zorunlu okutulmuş DKAB dersi, 2012 yılında, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilmesi ile birlikte, lise müfredatına seçmeli ek din dersleri eklenmiştir.
Eğitim hayatınız boyunca bu dersi hep zorunlu olarak göreceksiniz. Türkçe dışında matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar ve müzik gibi dersler de ilköğretim dersleri arasında yer alırlar.
1930 lu yıllarda bu dersler şehir ve köy ilkokullarından kaldırılmış, 1949 yılına kadar da okullarımızda Din dersleri okutulmamıştır. Bu derslerin okullarda okutulmaması ile ilgili olarak hukuki ve yasal herhangi bir düzenlemenin olduğuna dair bir belgeye bugüne kadar rastlanamamıştır.
Ortaokulun zorunlu dersleri ise, Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve spor, teknoloji ve tasarım ve rehberlik ve kariyer planlama olacak.
İlgili 21 soru bulundu
Böylece din derslerinin saati ortaokullarda haftalık 4 saate, liselerde ise en az 3 saate çıkarıldı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı imzalı düzenlemeyle ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebilmesinin de önü açıldı.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
İlköğretimde din dersleri 4. sınıfta ve haftada iki saat olarak başlamaktadır.
Bunun üzerine dava 2010'da AİHM'e taşındı. AİHM, 2014 yılında verdiği kararla Türkiye'yi haksız bulunarak, din dersinin zorunlu tutulamayacağına hükmetti. Bu kararın ardından da Türkiye, din derslerini zorunlu olmaktan çıkarmadı.
Ayrıca “Din Dersi” 1927'de ortaokulların, 1930'da ise ilkokulların programlarından kaldırıldı. 1930 ilkokul programına göre, sadece beşinci sınıf öğrencileri, velilerinin talepte bulunması halinde, program dışı olarak, haftada yarım saat verilecek Din Dersi'ne devam edebildi.
İlkokul 1. sınıfta toplam 26 saat zorunlu ders var. 4 saatte Serbest Etkinlikler dersi vardır. Toplam haftalık ders saatleri 30'dur.
Ortaokul kademesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati yapılmaktadır.
İstanbul'da bir ortaokulda velilerin 'Hz. Muhammed' in Hayatı' ve 'Kuran-ı Kerim' derslerini seçmemesine rağmen, okul yönetimi tarafından “Bütün veliler böyle seçim yaptı” denilerek, zorunlu hale getirildi. Böylece iki saatlik zorunlu din dersi, altı saate çıkarılmış oldu.
Bilindiği gibi, Türkiye'de din dersi 30 yıl seçmeli olarak okutulmuştur. Türkiye seçmeli din dersi konusunda önemli bir birikim ve tecrübeye sahiptir. Ne yazık ki, bu tecrübenin çok parlak olduğu söylenemez. Bu nedenle okullarda din dersinin zorunlu olması kararlaştırılmıştır.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
MEB'in yazısında, azınlık okulları dışında kalan ilk ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören T.C. uyruklu Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla din dersine girmelerinin zorunlu olmadığı belirtildi.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
Bu nedenle din eğitimi ve öğretiminde iki husus önemlidir: 1. İlk ve ortaöğretimde din dersi zorunlu olmalıdır, 2. Anayasada yer alan “isteğe bağlı din eğitimi”nin hayatiyet kazanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Zorunlu din dersi bir temel hakka müdahale niteliğinde olduğuna göre ve Anayasa da açıkça tüm öğrenciler din dersi almak zorundadırlar şeklinde bir ifade içermediğine göre; 24. maddedeki “Din kültürü ve ahlak öğretimi […] zorunlu dersler arasında yer alır” hükmünü herkes din dersi almak zorundadır şeklinde yorumlamak ...
İşte, merak edilen detaylar. İlkokul 2. sınıf dersleri neler ve kaç saat? İlkokul 1. Sınıf dersleri toplam 26 saat zorunlu dersi içermektedir.
a. Mezhebe/dine dayalı din öğretimi yaklaşımını uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Bu ülkelerden, Portekiz hariç hepsinde, öğrenci ya din dersini ya da alternatif bir dersi almak zorundadır.
a) (Değişik:RG-14/10/2023-32339) Bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde yaptığı değişiklik, iktidarın tercih ve yönelimlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri