Suyu ve tuzu yoğurma kabına alıp tuz eriyince kadar karıştırın. Kabartmatozunu una ekleyin azar azar suya ilave ederek yoğurun ele yapışmayan yumuşak kıvamda hamur elde edene kadar un ilave edip iyice yoğurun hamurunuz ne kadar yumuşak olursa o kadar iyi kabarır.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar. 3. Kural: Hamurunuzun yeterince elastik olması için uzun süre yoğurun.
Mükemmel hamur kabartma yöntemleri
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Tuzu bu aşamada asla eklememelisiniz. Zira kullandığınız mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var; bu yüzden tuz yerine şeker, bal, pekmez gibi içerisinde glikoz bulunan bir malzeme kullanmanız daha doğru olacaktır.
Hamur işlerinde kullandığımız mayalar organik olurken kek ve kurabiyelerimiz için kullandığımız karbonat, kabartma tozları inorganik kabartıcılardır. Hamur işleri yaparken maya, kek ve kurabiyeler için karbonat veya kabartma tozu kullanırız.
Sıcak havalarda, hamurun çokluk durumuna göre değişkenlik göstereceği gibi, 20-45 dakika arasında mayalanacaktır. Eğer streç film ve mutfak bezi ile sararsanız bu zaman daha da kısalacaktır. Kış aylarında bu süre, havanın soğuk olması ve mayanın sıcak ile aktive olmasından dolayı, uzayacaktır.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Yumurtayı derince bir kaba kırın, üstüne sıvı yağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hazırladığınız hamuru 2 eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi hafifçe unlanmış tezgahta açın. Açtığınız hamuru bir bıçak yardımıyla kare kare kesin.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşerse dehidrasyon belirtilerine benzeyen problemler yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz Tuz tüketmemek, kolesterol seviyelerini de etkileyebilir.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır.
Ekmeğin büyüğü, hamurun çoğundan olur.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Aktif maya karışımını hamurla yoğurun, ardından ılık ve nemli bir yerde kabarmaya bırakın. Bu ayrıca mayanızın aktif olup olmadığını görmek için bir gösterge olabilir. Bu yöntem mayayı çok aktif hale getirir, böylece hamurun içine eklendiğinde mükemmel bir şekilde kabarması gerekir.
Özellikle bakliyat türü yemeklerde, et yemeklerinde ve çorbalarda yemeğin tuzunu yemek piştikten sonra ilave etmek, en mantıklısıdır. Sebze yemeklerinde ise, yemeğin tuzu tam karar olarak verilir.
Aksi takdirde hamuru toparlayacağım derken sert bir hamur elde edebilir, tarifin dilediğiniz şekilde olmamasına neden olabilirsiniz. Hamuru yoğurma aşamasında içine tuz ilave edin, ilk aşamada ilave etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri