- Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
Katı halin başlıca iki biçimi vardır: Atomların madde içinde düzenli bir dağılımı bulunduğu billurlar (tuz, şeker, vb.)
Genellikle renksiz, üretildiği şekliyle rengi gri, sarı, kırmızı hatta mavi ve yeşil olabilir. Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
C) Bulundukları kabın şeklini alırlar. I. Kum, tuz, şeker gibi küçük tanecikli maddeler konulduğu kabın şeklini alırlar ve bunlar katıdırlar.
Sıvı, maddenin ana hâllerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir.
İlgili 41 soru bulundu
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
- Katıyı oluşturan tanecikler birbirine çok yakındır. - Şeker ve tuz ile kum gibi tanecikler konulduğu kabın şeklini alırlar. - Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Dondurma sıvı halde üretilir. Isı düşünce katılaşır.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Buz suyun katı hâlidir.
Gıdalarda ve sofralarımızda lezzet verici olarak kullanılan, aynı zamanda sodyum ve klor ihtiyacının karşılanması için gerekli olan tuz; sodyum klorürdür (NaCl) yaklaşık %60'ı klor, %40'ı sodyumdan oluşur.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Maddenin klasik halleri: katı, sıvı, gaz, plazma
Maddenin klasik hallerinde katı, sıvı, gaz ve plazma vardır. Bu haller günlük yaşamda normal koşullarda gözlenir ve bir maddenin hacmi, şekli ve genel özelliği ile tanımlanır.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
Jel yapıcı ajanların uygun sıvılar ile jelleştirilmesiyle elde edilen yarı katı preparatlardır.
Genellikle hayvansal yağlarda yağın çoğunluğu doymuş yağdan oluşur, bu yüzden hayvansal yağlar çoğunlukla katı halde bulunurlar. Bitkisel yağlar ise büyük oranda doymamış yağlardan oluştuklarından sıvı haldedirler.
yoğurt, maddenin 16 halinden birisi olan jel halidir.
Şaşırtıcı değil mi? Mısır nişastası ve su ile elde ettiğimiz karışım kuvvet uyguladığımızda sert bir katı iken serbest bıraktığımızda akışkan bir sıvı haline gelir.
Aynı tebliğde, glikoz şurubu, sıvı ve kurutulmuş olarak iki çeşide ayrılmaktadır; Glikoz şurubu, şurubun sıvı hali ve kurutulmuş glikoz şurubu ise kuru madde miktarı en az %93 m/m 'e yükseltilmiş glikoz şurubu olarak tanımlanmıştır.
Kuru buz karbondioksitin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direk olarak gaz haline geçer. Bu yüzden eridiğinde hiçbir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20°C'ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Madde tanecikleri arasındaki boşluklar katı maddelere kıyasla daha çoktur. Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri