Nem emici olarak kaya tuzu kullanın Bu küf ve mantarları özellikle de akciğer hastalıkları olan kişilerin soluması oldukça zararlıdır. Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin.
Tuz nemin emilmesine yardımcı olduğu bilinen bir malzemedir. Bu nedenle birkaç kase tuz, evinizdeki nem seviyesini azaltabilir.
Tuz çok iyi bir nem çekicidir. Mutfakta kullandığımız tuzun bir süre sonra nemlenmesinin sebebi budur. Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler. Odanızdaki nem miktarı olması gerekenden fazla ise gönül rahatlığıyla tuz lambası kullanabilirsiniz.
Deniz tuzunun nemi çekme özelliğinden dolayı rutubetli olan yerlere deniz tuzundan yapılmış dekorlar ya da bir kase içinde koyacağınız deniz tuzu, evde rutubete karşı alacağınız en faydalı önlemlerden biri olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bir sprey şişesine beyaz sirke doldurun ve küflenen alanlara sirke sıkın. Sirkeyi yüzeyde yaklaşık bir saat bekletin. İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor. Deniz tuzundan yapılmış dekorlar veya bir kase içindeki deniz tuzu, evde rutubete karşı alınacak önlemler arasındadır.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Kaya tuzları bulundukları ortamdaki küf, toz veya kir gibi etkenlerin oluşturduğu rahatsız edici kokuları kendilerine çekerek yatak odanızda sürekli temiz hava olmasını sağlar. Örneğin kaya tuzu lambaları içlerinde bulunan ampul sayesinde ısınır ve ısınan kaya tuzu, odadaki fazla su moleküllerini çeker.
1- Limon Tuzu Karışımı
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem arıyorsanız limon tuzu iyi bir fikir olabilir. Küçük bir tencereye limon tuzu koyun ve üstünü örtecek kadar su ekleyip ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım hazır hale geldiğinde bu karışımı soğutup lekeli bölgelerin üzerine sürün.
Odamızdaki nemin giderilmesi için odamızı düzenli olarak havalandırmak en basit ve etkili yöntemdir . Odada çamaşır kurutulmamalı , çamaşır kurutmak zorunlu ise kurutmadan hemen sonra oda havalandırılmalıdır .
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Tuz higroskopik olduğu için ortamdaki suyu emer ve çeker. Bu nedenle mutfak gibi nemli bir yerde tuzu saklamak topaklaşmasına sebep olur.
Bir sprey şişeyle yaklaşık olarak bir yemek kaşığı boraks maddesini 1 litre suyla çalkalanmalı ve daha sonra rutubetli olan yerlere karşı oluşturulan karışım püskürtülmelidir. Yaklaşık olarak 30 dakika bekledikten sonra bir bulaşık sürgeriyle lekeli olan bölgeler temizlenip rutubetten kurtulacaktır.
Yatak odasında ve özellikle banyoda neme karşı önlem olarak deniz tuzu kullanılmasını tavsiye ederiz. Çünkü deniz tuzu nemi emme özelliğine sahiptir. Kâselerde deniz tuzu bulundurmanız veya deniz tuzu ile dekorasyon yapmak, evdeki nemle mücadele etmenin bazı yollarıdır.
Mantar ve Küf Tehlikesi
Bu mikroorganizmalar odadaki duvarlarda tavanlarda zeminde ve hatta yataklarda bile büyüyebilir. Mantar ve küf zararlı kimyasallar ve toksinler salgılar. Bu toksinler insan sağlığına ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli maruziyet durumunda solunum yolu deri ve göz tahrişine neden olabilir.
Rutubetli odalarda uyumak, boğazda tahriş, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabilir. Rutubetli ortamlar ayrıca mantar ve bakteri büyümesi için ideal bir zemin sağlar.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Sirke kullanımı paslanmaz çeliği ve kromu temizleyebilmektedir. Ayrıca mobilyalardaki rutubeti de kısa sürede yok etmektedir. Yumuşak bir bez yardımıyla seyreltilmiş sirkeyi sprey olarak sorunlu bölgeye uygulayarak başarılı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri