Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar. Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.
Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır.
Atların erkeğine aygır, dişisine ise kısrak adı verilir. Yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış ve iğdiş edilmiş olana ise beygir denir. Ömürleri yaklaşık olarak 20- 30 yıl kadar olan kısrakların gebelik dönemi 11 aydır. Doğan yavrular 3 yaşına kadar "tay" olarak adlandırılmaktadır.
Yılkı Nedir? Yılkı, eski Türkçe'de at kelimesinin karşılığıdır. Eski zamanlarda kelime aynı yıl içinde doğan hayvanlardan bahsetmek için kullanılsa bile sonraları özel bir türe mensup olan yılkı atları için kullanılmaya başladı. Yılkı atlarının en fazla bulunduğu bölgeler de Karaman ile Kayseri illeridir.
En eski şekli ile atın insanoğlundan 50 milyon yıl önce var olduğu kabul edilir. Erkek ata aygır, dişi ata kısrak, yavrusuna tay, kastre edilene iğdiş, başıboş dolaşana hergele ya da yılkı denir.
İlgili 21 soru bulundu
Yetişkin Kısrak (Mare)
Yetişkin kısraklar üreme ve binicilik için kullanılabilen olgun atlardır. Tehlikeli bir işlem olduğu için dişi bir atın kısırlaştırılması çok nadir görülür.
Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak yavru atlara ise tay denilmektedir. Atın Yavrusu Nedir? Atın yavrusuna tay denilmektedir.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.
ARAP ATI. birl. i. Çok değerli, soylu, dayanıklı, birçok at ırkına kan veren Arabistan asıllı bir at cinsi: Tozar Arap atlar tozar / Dert üstüne dertler katar (Karacaoğlan).
Tahsin Yücel'in Gökdelen'de kurguladığı izleklerden biri de “yılkı adamları”dır. Artık ekonomik getirisi olmayan, doğaya salınarak başıboş bırakılan, doğada tümüyle vahşi bir yaşam süren at sürüleri için kullanılan yılkı sözcüğünü Yücel, 2073 Türkiye'sinde geniş bir halk kesimini tanımlamak için kullanmıştır.
Tasavvuf cereyanının Türkler arasında yaygınlaşmasından sonra, bilhassa Babaîler ve Bektaşîler gibi bir kısım tarikat mensupları Anadolu'da ata yerine baba tabirini kullanmışlardır.
Damızlık olarak seçilmiş olan atlar yani aygır olan atlar, üreyip çoğalması istenen atlardır. Bu atlar, diğer atlara nazaran daha verimli, daha dik boyutlu ve heybetli olan atlardır. Dolayısı ile at neslinin daha iyi olması hedeflenir.
Midilli, belirli yapılara sahip küçük bir at ırkıdır. Midillilerin pek çok farklı türü vardır. Midilliler, atlar ile karşılaştırıldıklarında, genellikle daha kalın yelelere, orantılı kısa bacaklara, geniş karınlara, ağır kemiklere, daha kalın boyunlara, daha kısa başlara sahiptir.
Reşat Altın, Osmanlı Sultanı Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış olan altındır. Reşat Altın, Cumhuriyet Altını ile aynı değerdedir fakat piyasada az sayıda olduğundan Cumhuriyet Altınından daha pahalıya satılabilir. Reşat Altın 7,2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır.
At; Türk, Moğol ve Altay halk kültüründe, halk inancında ve mitolojilerinde kutlu hayvandır. Yunt (Yont, Yond) veya Yabu (Yabı, Yabak, Yafak) ya da Yılkı (Cılkı) olarak söylendiği Türk dilleri de vardır.
a- Kuzguni (parlak) Yağız: Kıllar koyu siyah, parlak ve yansımalıdır. b- Donuk (mat) Yağız: Kıllar koyu siyah olup parlak değildir. c- Kirli Yağız (kirli siyah): Siyahlık koyu değildir. 2- Al Don : Vücut, bacak, yele ve kuyruk kılları tarçıni kırmızıdır.
ABD'de yaşayan Büyük Frederik (Frederik The Great) adlı Friesian cinsi aygır, İngiliz basını tarafından 'dünyanın en güzel atı' seçilmişti.
Arap atı, zekâsı, sadakati ve dayanıklılığı ile bilinen bir at cinsidir. Kökeni İlk Çağ'a kadar dayanır. Genellikle Türkçede "Küheylan" olarak adlandırılır.
3000 yıl önce evcilleştirilen, Türkmenistan başta olmak üzere Türk halkları tarafından yetiştirilen ve kullanılan çok özel bir attır. Bilim insanları Ahal Tekeyi, üç bin yıl önce insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş at türü olarak görürler.
Edirne ili ve çevresi alanlarda “Yılkı Atı” (Doğada başıboş dolaşan yabani at) kavramı bulunmadığından şehir merkezinde de başıboş at kavramı mümkün değildir.
Yılkı , tabiatta serbest dolaşan yabani atlara denir.
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Tay, üç yaşına kadar olan atın yavrusuna verilen isim olarak bilinmektedir. TDK'ya baktığımızda ise bu kelimenin farklı anlamları da görülmektedir. Tayın, atın üç yaşına kadar olan yavrusu anlamının yanında denk ve eş anlamları da bulunmaktadır. Ayrıca hayvanın bir tarafında olan yükte tay olarak ifade edilmektedir.
Al don (tüm vücut kırmızı), yağız don (tüm vücut siyah), izabel don (tüm vücut sarı), doru don (beden kırmızı; alt bacak, kuyruk ve yele siyah) ve kula don (beden sarı; kuyruk, yele ve bacak siyah), atlarda yaygın olarak görülen esas donlardır.
Atın küçüğüne tay denmektedir. Taylar atların yavrusudur. Büyüdüklerinde artık onlara da at denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri