Bilhassa evinizde tuvalet veya banyo gibi birçok farklı alanda kullandığınız tuz ruhu, mermer üzerine değdiği anda mermerin yapısını bozarak aşınmasına, çatlakların genişlemesine, çiziklerin daha fazla açılmasına ve lekelenmesine sebep olabilir.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
* Ev temizliğinde hijyen için mutfak tezgahları, tuvalet, fayanslar ve sert yüzeylerde kullanılır.
Asidik İçecekler ve Temizlik Ürünleri
Çünkü asidik yapılı malzemeler mermerin yapısına zarar verir. Bu nedenle mermer mutfak ürünlerini ve dekoratif eşyalarını kullanırken meyve suyu, sos, şarap gibi malzemelere dikkat etmeniz gerekir. Bu yiyecekleri ve içecekleri mermer zemin üzerinde tutmamanız faydalı olacaktır.
Mermer parlatma işlemi için evde yapılacak uygulama tavsiyelerinden de istifade edebilirsiniz. Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Bazen mermerde çamaşır suyu lekesi içeriğinde çamaşır suyu bulunduran deterjanların mermer temizliğinde kullanılması sonucunda da ortaya çıkabilir. Çamaşır suyu her ne kadar antibakteriyel bir temizleyici olarak görülse de mermer temizliğinde kullanılmamalıdır.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Domestos Yüzey Temizleyici, salon, mutfak, banyo gibi evinizin tüm yüzeylerinde %100 temizlik sağlar. Kir, yağ ve yüzey lekelerini çıkarır. Temizlik sonrası iz, toz, kalıntı bırakmaz ve her odada uzun süren ferahlatıcı kokusu kalır. Seramik, ahşap, mermer gibi yüzeylere zarar vermeden temizler ve lekesiz hijyen sunar.
Hidroklorik asit, suya damlatıldığında H+ iyonu vermektedir. Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır. Bakır, bu asitle ancak havanın oksijeni eşliğinde tepkimeye girer; ama hidrojen açığa çıkmaz.
TUZ RUHU: Hidroklorik asit,hidrojen ve klor elementlerinden oluşan,oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz halinde bulunan kimyasal bileşiktir. Temizlikte doğru kullanılan %36 lık derişik HCl, tuz ruhudur; sıvıdır. Fayans, taş vb ıslak zeminde ağır kirleri temizlemek için kullanılır.
Çeliğin dekapajı, inorganik maddelerin üretimi, organik bileşikler oluşturma, ph dengesinin sağlanması gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Sanayide petrol, reçine rejenerasyonu, kağıt, ilaç, boya, kimya, tekstil, metal klorürü üretimi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır.
Bunun yerine küf önleyici ürünlerde kullanılabilir. Fakat tuz ruhu gibi ağır kimyasallar derzlerin zedelenmesine neden olur ve fayans aralarında boşluklar oluşturur. Bunun sonucunda, su sızıntısına bağlı olarak tüm fayanslar zarar görür.
Porçöz yerine tuz ruhu kullanılırsa daha iyi bir sonuç alınır. Tuz ruhu içerik olarak %18 oranında hidroklorik asit içerir. Bu işlem akvaryuma az miktarlarda ve uzun bir zamana yayarak yapılırsa ani değişimlerden de balıklar etkilenmemiş olur.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırın. Karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Karbonat kuvvetli bir aşındırıcı olmadığından mermer yüzeylerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Uygun fiyatlı ve aynı zamanda yüksek performanslı olan Güleç yağ çözücü; mermer, fayans, ocak, fırın, aspiratör gibi yüzey fark etmeksizin tüm yüzeylerde güvenle kullanabileceğiniz bir üründür.
Asit ile aşınmış mermer yüzeylerin düzeltilmesi
Bu deformasyon ya delik şeklinde olur ya da yüzeyde bir dalgalanma oluşturur. Doğaltaş siliminde temizlik ya da kaymayı engelleme amaçlı asidik sıvılar doğaltaş üzerinde kullanılmamalıdır. Yanlışlık ile üzerine bu tür sıvılar dökülse bile hemen silinmelidir.
Mermer, asidik yapıya sahip maddelere belli bir süre maruz kaldığında aşınabilir. Bu, özellikle de mutfak tezgâhı olarak kullanılan mermerler için bir problemdir; zira limon suyu, sirke, şarap gibi malzemeler, asidik yapılarının etkisiyle mermerde lekelenmeye sebep olabilir.
Mermere zarar veren ve uzak durmanızın faydalı olduğu başlıca temizlik ürünlerini şu şekilde sıralamak isteriz; Çamaşır Suyu, Krem Türü Temizleyiciler, Kireç Sökücü, Bulaşık Deterjanı, Tuz Ruhu, Elma ve Üzüm sirkesi, Ahşap Temizleyici, Cam Silme Deterjanı, Kolonya, Dezenfektan, Genel Yüzey Temizleyici…
Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.
Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri