Fandan şanzımana geçiş evresinde ise şanzıman yağı devreye girer. Bu sayede kuvvet aktarımı tabiri caizse yumuşak bir şekilde yapılmış olur. Fanda oluşan döndürme kuvveti şanzıman yağında bir tür merkezcil kuvvet yaratır. Bu da sıvıyı harekete geçirir ve motorun torku türbine aktarılır.
Chip Tuning olarak da adlandırılan bu olay otomobillerin mevcut kontrol ünitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Chip tuning işlemi ile araçların sahip oldukları kontrol ünitesine erişilmekte ve bu ünitede yer alan yazılım istenilen biçimde rahatlıkla değiştirilmektedir.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: Uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
Benzinli araçlarda ise yüksek tork gücü için yüksek devir gerekir. Buna karşın tork gücü, uzun yolda benzinli araçların daha yüksek performans göstermesine katkı sağlar. Yüksek performans ise yakıt tüketimini artırır.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Tork gücünü görmek içinse aracın devir göstergesine bakmak gerekir. Araç ne kadar az devirde yüksek hıza çıkıyorsa, tork gücü o kadar fazladır.
Aracınızın beygir gücünün artması için hava filtresini spor olarak değiştirmeniz ve bunun yanında çeşitli motor modifikasyonları yapmanız hava filtresinin de spor olarak değişmesiyle size beygir gücü olarak yansıyacaktır.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence. Bence en az 150 olmalı bir arabanın torku..
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
1.2 motor araba yokuş çıkar mı konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. 1.2 motor hacmine sahip araba modelleri doğru sürüş tekniği kullanıldığı takdirde yokuşları çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.
Bu genellikle yakıt filtresinin tıkalı olduğu anlamına gelir. Filtrenin görevi yakıtı temizlemektir ve zamanla yavaş yavaş kirlenir ve tıkanır. Bu durumda, yakıt pompası aracın ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak için daha fazla çalışmalıdır.
Böylece motor 4000 devirdeyken maksimum tork değerine yani 200 Nm'e ulaşır.
Tork Hesabı Nasıl Yapılır
Birlikte çalışmakta olan dişli çiftlerinde tork (N) oranı dişli sayısı (Z) ile doğru orantılıdır. Yani T1/T2=Z1/Z2 formülü ile çıkış torkumuzu bulacağız. Formülümüzü düzeyecek olursak: T2=T1*Z2/Z1 buradan çıkış torku T2= 47,75*40/10= 191 N-m olarak bulunur.
Tork kontrol modunda tork set değeriniz %50 ve hız limitiniz 1000 rpm ise motorunuz %50 karşı torku görene kadar 0-1000rpm arasında çalışacak, karşı kuvvet %50'ye ulaştığında ise motorunuz %50 tork ile 0rpmde çalışacaktır.
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir.
Kontrol prensibi; sıkılmış cıvataların somun kısmından, ana malzemeye ve somuna bir işaret konularak, tork metre istenilen tork değerlerine (EN 1090-1 ya da Müşteri Şartnamesi) ayarlanarak somundan kontrol işlemine dayanır.
RPM, dönen milin ya da motorun dakikada attığı turu işaret eder. RPM sayesinde, pistonların krankı 1 dakikada kaç tur çevirdiği ile ilgili bilgiye ulaşılabilir. Araçlardaki "Devir Sayısı-Tork Eğrisi" ve "Devir Sayısı-Güç Eğrisi" tablolarından RPM'nin en faydalı ve en uygun şekilde çalıştığı seviye anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri