Tuzun bu zararı göz önüne alındığında tuz yerine soğan dereotu kekik fesleğen kimyon nane gibi birçok baharat kullanılmaktadır.
Balzamik sirke keskin, ekşi bir tada ve biraz da tatlılığa sahiptir. Yemeklerin, özellikle salataların tuz ihtiyacını en aza indirir. Çorbalarda ve güveçlerde kullanabilirsiniz. Taze domates veya kavrulmuş sebzelerin üzerine gezdirirseniz daha lezzetli bir tat elde edersiniz.
Vücutta su tutulmasına bağlı ödem ve şişkinlik olur. Böbreklerden atıldığı için böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle böbrek yetmezliği varsa dikkatli olmak gerekir.
Dolu dolu bir çay kaşığında 4 gram tuz bulunur. Bundan dolayı bir buçuk çay kaşığından fazla tuz tüketilmemelidir. Günlük alınması gereken tuz miktarı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da açıklandığı üzere sadece bir buçuk çay kaşığıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar tuzun, vücudumuzun normal şekilde çalışmasına yardımcı olan önemli bir elektrolit olduğunu söylüyor. O halde zorunlu olmamasına rağmen tuzdan tamamıyla uzak durmak vücudumuzda birtakım sıkıntılara yol açabilir. Bunun başında da sodyum düşüklüğü geliyor.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
İnsan vücudunun günlük tuz ihtiyacı 6 gramdır. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye'de günlük tuz tüketim miktarı 18 gram olarak belirlendi.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Normal tuzla benzer oranda sodyum içeren kaya tuzu sanki 'organik bir tuzmuş gibi' takdim edilmektedir. Piyasada yapay tuz olarak satılan, sodyum içeriği biraz daha azaltılmış tuzlar da mevcuttur. Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir.
Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
Arıcı, “Tuz sodyum klorürdür fazla sodyum vücut için zararlıdır. Tuzla birlikte aldığımız fazla sodyum bizim damar sağlığımız başta olmak üzere kalp, beyin, böbrek sağlığımızı olumsuz etkiler. İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir.
Sodyum Klorürü Az Potasyum Klorürü Fazla
Yıldız, "Diyet tuz olarak isimlendirilen tuzların sodyum klorür içeriği düşüktür, ancak potasyum klorür içeriği çok yüksektir. Bu tuzu kullanan hastalarda hiperkalemi (kanda potasyum düzeyinin yüksek olması) görülme olasılığı önemli oranda artmıştır.
Çok sık olarak, tuz isteği stres, yorgunluk, can sıkıntısı veya PMS nedeniyle oluşan tuzlu yiyecek tüketme istekleridir. Bununla birlikte, devam eden tuz istekleri belirli tıbbi durumların bir göstergesi olabilir.
Tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Bir asidin bir baz ile reaksiyona girmesiyle üretilen kimyasal bir bileşiktir. Tuz, iki zıt yüklü iyondan oluşur; bir bazın pozitif iyonu (katyonu) ve bir asidin negatif iyonu (anyon).
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Tuzun yetersiz alınmasının yanı sıra, aşırı tüketiminin de sağlık açısından önemli tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İyigün, 1 gram tuzun vücutta ortalama 250 gram su biriktirdiğini vurguladı.
Çok fazla sodyum tükettiğiniz zaman, vücudunuz daha fazla su tutuyor. Bunun sebebiyse kandaki atıkları süzen böbreklerin, suya karşı sodyum/potasyum gibi özel bir elektrolit oranını koruması. Yediklerinizde daha fazla tuz olması, böbreklerin sistemde daha fazla su tutması anlamına geliyor.
Doğrulanmış Cevap
Merhaba, Tuz yiyen kişiye "o tuz yedi" denilmektedir. Bu espirili bir bilmece olarak karşımıza çıkmaktadır. "o tuz yedi" cevabındaki espiri "37" sayısıyla alakalıdır.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Her şeyin olduğu gibi iyotlu tuzun da fazla tüketilmesi zararlıdır. Tuz iyotlu mu olmalı diye merak ediyorsanız tiroid sorununuz yoksa iyotlu tuz kullanabilirsiniz. Özellikle tiroid sorunu olanlar iyotlu tuz kullanırken dikkatli olmalı ve önce bir uzmana danışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri