Çırpılmış yumurta aklarıyla karıştırılan tuz, aslında bir pişirme yöntemi. Bu şekilde genellikle bütün balık ya da tavuk pişirmek mümkün. Katman olarak hazırladığınız tuz sayesinde bütün bir deniz levreğinin tamamen kendi suyunda ve sağlıkla nasıl piştiğine inanamayacaksınız.
Tuzda balık, levrek balığı ile hazırlanan bir yemektir. Balığın sofra ve deniz tuzuyla marine edilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
😉 Bu tarifimizi mutlaka deneyin hem yapması pratik hem de lezzetine bayılacaksınız. Malzemeler : 10 kg.'lık Granyoz Levrek Balığı 8 kg.
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Rumlardan kalma 200 yıllık lezzet tuzlu balık sardalya, sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Konserve fabrikası sahibi Aygül Kemerli Ersoy (53), tuzlu balık sardalyanın yapılışının 1800'lü yıllara dayandığını belirtti.
Bu şekilde tüketilen balığın yüzde 20 oranında tuz içerdiğine işaret eden Küçüköner, ''Diğer ülkelerde de benzer tuzlama uygulamaları göze çarpmaktadır. Ancak bu ülkelerde kullanılan tuz oranı yüzde 8 civarındadır. Balığın yüzde 8 oranında tuzlanarak tüketilmesinin bile kanser açısından risk oluşturduğu bilinmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Fazla tuzu başka bir tarafa alın, balığın kabuğunu kaldırın. Balığı bir servis kaşığı ile tabaklara paylaştırın. Yanında bol yeşillikli bir salata, roka, tere, soğan ve limon dilimleri ile servis edin.
Tuz katı kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı. Arzuya göre üzerine limon dilimleri yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı.
Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklarda, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranının düşük olduğunu ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök, “Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır.
Balıkların kafasını kopartıp içini ayıklayıp pullarını alıyoruz. Kavanozun dibine tuzu serip üzerine iki yada üç yıkanmış ayıklanmış balıktan birinci katı diziyoruz. Tekrar üzerini kapatacak kadar tuz bu şekilde balık bitene kadar devam ediyoruz.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Akvaryumlarda Su değişimlerinde Kullanılır Akvaryum kumlarının temizliğinde kullanılır. Canlı doğuran türü balıklarda parazit gidermek için banyo tuzu olarak kullanılır. Acı su balıklarının tuz oranını dengelemekte kullanılır. Tatlı su akvaryumunda tuz oranı yüksek sularda yaşayan balıklar için kullanılır.
İçine de hafif tuz serpin. Hazırlanan kaya tuzunu balığı tamamen örtecek şekilde kaplayın. Balığı yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika kadar pişirin.
Tuzun hangi yapısında kullanıldığının bir önemi olmaksızın bu mineral, yalnızca yiyeceği saklamamıza yaramaz, ayrıca gıda zehirlenmesine yol açan ve tifoya sebebiyet veren salmonella gibi gıda kaynaklı patojenler de dahil olmak üzere, bakterilerin üremesini önler.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Ama elbette başka balıklarla da yapılabilir. Çupra, somon, alabalık, palamut... Küçük balıklar için uygun olup olmadığından pek emin değilim yalnız. Yani yapılsa olur, ama ben çok severek yiyemem.
İyice yıkadıktan sonra 1 sıra hamsi, 1 sıra kalın tuz olmak üzere kavanoza yerleştiririz. Bu şekilde ağzını kapatır, kaldırırız. 1 yıl boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz. Tuzunu suda bekleterek çıkardıktan sonra sebzelisini, ekmeğini yapabilirsiniz.
Yapılışı: Balık kızartılmadan önce suda bir iki saat bekletilir. Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülür. Kâğıt havlu arasında tamamen suyu alınan balıklar kor ateşte ya da elektrikli ızgarada kızartılır. Yanında ayran aşı veya bulgur pilavıyla yenir.
Tuz serpilerek bir miktar bekletilir. Bir kap içerisine yumurta maden suyu ve 3 çorba kaşığı un ile bir mayi hazırlanır. Diğer bir kaba kızartmak için un konur. Tavada kızdırılan sıvı yağ içerisine balık önce una sonra yumurtalı maden suyuna batırılır .
Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir. Daha düşük bir hastalık nedeni oluyorsa 'mekruhtur' denir. Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Hamsileri sudan çıkarıp süzün ve iyice kurulandıktan sonra, isteğe göre, ekmek, zeytinyağı, limon ve dereotu ile servis edebilir, ya da pilakisini yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri