Bu sorunun en net cevabı evet olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişiler araçlarını yangın tüpü olmadan da muayeneden geçirebiliyor. Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
tarihine bakiyolar, 4 yılı geçmiş ise hafif kusur yazıyorlar, sorun olmuyor. Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Eğer aracınızda taşımış olduğunuz yangın tüpünün tarihinin geçmişse muayenede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Araç muayenesinde yangın tüpünün olmaması durumda da aslında muayeneden geçmek mümkündür.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Bu kriterler kapsamında yangın tüpleri de yer almaktadır. Ancak yangın tüpünün olmaması araçların geçişini engellememektedir. Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Bir bakım araçlarında yangın tüpleri bulundurmayan kişiler araç muayene geçişlerinde herhangi bir sorun yaşamazlar.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
“-Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır.
Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg'lık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez. Yangın tüpleri her araçta olması gereken tüpler olarak biliniyor.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre araçlarda olması gereken bazı eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyalar yönetmeliğin çerçevesinde belirlenmiştir. Zorunlu olan gereçler arasında yangın tüpleri bulunmaktadır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Bunlar: taşıt tanıtımı, fren sistemi, direksiyon sistemi ve direksiyon, görüş özellikleri, aydınlatma sistemi, süspansiyon, lastik ve tekerler, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği kontrolü gibi denetimlerdir. Bu denetimler araç muayenesi yönetmeliği tarafından yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri