Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Rumlardan kalma 200 yıllık lezzet tuzlu balık sardalya, sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Konserve fabrikası sahibi Aygül Kemerli Ersoy (53), tuzlu balık sardalyanın yapılışının 1800'lü yıllara dayandığını belirtti.
Tuzda balık, levrek balığı ile hazırlanan bir yemektir. Balığın sofra ve deniz tuzuyla marine edilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz. Tuzda balık genel olarak lagos, sinarit veya levrek gibi iri balıklarla yapılır.
Tuzlu Balık - Van
Van gölünde yaşayan inci kefalinden yapılır. Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır.
Fazla tuzu başka bir tarafa alın, balığın kabuğunu kaldırın. Balığı bir servis kaşığı ile tabaklara paylaştırın. Yanında bol yeşillikli bir salata, roka, tere, soğan ve limon dilimleri ile servis edin.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak bu ülkelerde kullanılan tuz oranı yüzde 8 civarındadır. Balığın yüzde 8 oranında tuzlanarak tüketilmesinin bile kanser açısından risk oluşturduğu bilinmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu tür ürünlerin fazlaca tüketilmesinin, kansere yol açtığı belirlenmiştir'' dedi.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Yılın son ayında bütün balıklar yağlanıp en lezzetli hallerine erişirler. Lüfer, palamut ve uskumru bu ayda oldukça yağlı ve besleyicidir. Ayrıca, hamsi, çinekop ve barbunya da bolca bulunur.
Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Somon, yılanbalığı, işkine balığı, çizgili levrek ve dilbalığı gibi balıklar tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun da deniz suyuna kadar değişiklik gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilir ya da hayatta kalabilirler.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Ama elbette başka balıklarla da yapılabilir. Çupra, somon, alabalık, palamut... Küçük balıklar için uygun olup olmadığından pek emin değilim yalnız. Yani yapılsa olur, ama ben çok severek yiyemem.
Minekop balığı, ızgarada, tavada, tuzda, güveçte, fırında ve pek çok şekilde yapılabilir. Minekop etinin tadı konusunda ise pek çok kişi farklı yorumlarda bulunuyor. Her mevsiminde yenebilen bu balığın tadı genellikle oldukça beğenilir.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır.
Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir. Daha düşük bir hastalık nedeni oluyorsa 'mekruhtur' denir. Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
Sonraları Musevi balıkçı babanın bu keşfi yayılıyor ve İspanyollar bu yiyeceğe lakerda adını veriyor. Yani la kerrida, istenince olan şey. Bir babanın çocuğu için keşfettiği bu lezzetli yiyecek yıllardır sofralarımıza konuk oluyor ve çok seviliyor.
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Rumlardan kalma lezzet tuzlu balık sardalya, sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor. Peki köpek balıklarının bilmediğimiz özellikleri nelerdir? İşte cevabı...
En ucuz balık şu an hamsi, tirsi ve levrekler. En pahalı balıksa kalkan balığı.
Amerikan Kalp Cemiyeti (AHA), haftada en az 2 porsiyon (1 porsiyon: 100 gr) yağlı (Omega-3 yağ asitlerinden zengin olduğu için) balık yemeyi öneriyor.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri