Sofra tuzunun basit bir tuz olduğu düşünülürse, tuzlarda asit ve baz tepkimelerinden oluştuğuna göre, hadi gelin biraz kimyayı kullanalım. Asiditeyi artırıp tadı dengeleyelim. Bu yöntemi kullanırken 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek sonuca ulaşabilirken, limon suyu için 3-4 damla yeterli olacaktır.
Eğer çorbanın tuzu çok fazla gelmişse bir kaşık yoğurt eklemenizi öneririz. Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz. Tuzlu yemeğe yoğurt eklerken bir kase içinde yemek suyu ile yoğurdu karıştırın ve ılık sıcaklığa gelince yemeğe ekleyin.
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
En bilineni: Patates
Hal böyle olunca fazla tuzlu olan sulu yemekler için, kabukları soyulmuş büyük parçalar halinde dilimlenmiş patatesler hemen imdadımıza yetişiyor. Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada.
Süt tadının yakışmadığı, domates çorbası gibi bir çorbanın tuz miktarını azaltmak istiyorsanız başvurabileceğiniz en iyi yöntem bir adet patatesi soyup birkaç parçaya ayırarak çorbaya ilave etmektir.
Örnekler: Tuz çözününce yok olur. Tuzu ne kadar ısıtırsanız o kadar çabuk çözünür. Bu nedenle sonunda birşey kalmaz.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Kaynamadan tuz eklerseniz çorbayı kestirirsiniz onun da dönüşü olmaz. Unutmayın çorbanız kaynayınca tuz ekleyeceksiniz. Bu aşamada ( kaynadıktan sonra) tuz ile bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz bulyon eklerseniz çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Kararında kullanılan limon tuzu bazı noktalarda işimizi kolaylaştırır kabul ediyorum. Ancak bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur.
Çorbaya tuz ne zaman atılır? Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Yiyeceklerimiz tuzsuz gibi gözüküyorsa, başkaları yeterince tuz olduğunu söyleseler bile, aşırı tuzlu yemek yemeye alıştığımız anlamına gelebilir. Artan basınç nedeniyle hipernatremi (yüksek tuz içeriğini belirlemek için, bilimsel adı), ve kan kalınlaşması görülür. Bu aynı zamanda kalbe fazladan yük demektir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Domateslerin üzerine 1 su bardağı sütü +4,5 su bardağı bardağı suyu ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyerek çorba kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Biz bu olayı deniz seviyesinde ele alalım. Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
SUYUNU FAZLA KAÇIRDIĞINIZ YEMEKLER İÇİN
Fazla suyu sürdürebiliyorsanız süzdürmeyi deneyin. Suyunu fazla kaçırdığınız pilav gibi yiyeceklerin lapa olmasını engellemek için pişirme aşamasındaysanız, tencereyi karıştırmayı hemen bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın.
Fazla tuzu kaçan yemeğin içerisine çiğ patates atabilirsiniz. Pişen patates fazla suyu içine çekecek ve çorbanızın tuz ayarı dengelenecektir.
Sirke Yöntemi
Pantolonun tuz lekesi olan bölgesini soğuk suyla yıkayın. Suyun çözemediği tuz kalıntıları için fırçayı kullanın. Pantolonunuzu normal deterjan ile normal programda makinede yıkayın. Pantolon yıkandıktan sonra 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırın ve lekeli bölgeye nemli bez ile uygulayın.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Tuzla patlatın. Tuz ve biraz sıvı kastil sabunu (veya bulaşık sabunu) ile bir macun yapın. Yumuşak bir bezi karışıma batırın ve kahverengi halkayı parlatın. Bu keskin kenarlı küçük tuz kristalleri lekeyi temizleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri