Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir.
İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise kahvesine tuz atmaktır.
İşte, tuzlu Türk kahvesinin hikayesi: Türk toplumunda özel günlerde uygulanan gelenek ve görenekler günümüze kadar ulaşan miraslardan biridir. Bu mirasların başında ise kız isteme merasimlerinde damada hazırlanan kahveye tuz atmak geliyor.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir.
İlgili 37 soru bulundu
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Damadın ailesi çiçekleri, çikolata ve hediyeleriyle önceden sözleşilmiş bir saatte gelinin aile evine gelir. Gelin damat ve ailesini kapıda karşılayarak çiçekleri alır. Misafirler salona davet edildikten sonra aile büyüklerinden başlayarak hal hatır sorulur. İsteme merasimi kız tarafının evinde olur.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Söz günü, misafirler gelince kız tarafının önceden almış olduğu çikolata gelin adayı tarafından davetlilere ikram edilirken aile büyükleri sohbet eder. Hemen sonra gelin adayı, kahve hazırlar. Geleneklerimize göre kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması gerekir; ancak misafir grubu kalabalıksa yardım alması olağandır.
Eğer damat adayı kahvenin tuzlu olduğunu fark eder ve hiç içmezse bu gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına gelirmiş ve geline yapılan bir ayıp sayılırmış. Damat adayı kahveden bir ya da birden fazla yudum alır ve tükürmezse bu da sevgilisi için her şeyi yapacağı anlamına gelirmiş.
Kız istemede ikramlar çok abartılmadan genelde servis tabağı hazırlanarak yapılır. Beni istemeye geldiklerinde biz çay ile birlikte bir servis tabağına 4 yaprak sarma, 1 dilim börek, 3 tane mercimek köftesi, 3 kaşık patates salatası, 1 tane ev poğaçası koyduk, aşırı doldu.
Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir. Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar. Yani senin anlayacağın aileler karşılıklı anlaştığı sürece kesin kurallar yok.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Misafirlerin karşılanması, yemek ikramı, söz ile birlikte olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi, kahve ikramı gibi anlar, ortalama 2-3 saat sürüyor.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kız isteme töreni, erkek tarafının kızın ailesi tarafına gitmesi ile gerçekleşir. Bu kız isteme töreni olarak tabir edilen törende söz yüzüğü resmi olarak takılır ve söz yüzüğünün anlamı, çiftlerin birbirlerine evlilik konusunda söz vermeleri anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri