Pastanelerde uzun süre rafta taze ve lezzetli bir şekilde kalan tuzlu kurabiyenin asıl püf noktası sirkedir. Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin.
Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir. Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan bu sirke, etkili ve doğal temizleyici özelliği ile lavabo ve tuvalet temizliğinde de kullanılabilir.
Yarım çay bardağı sirke ( Elma sirkesi) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz. 1 tatlı kaşığı toz şeker.
Sirke ve limon suyu, benzer bir asidik kaliteye sahip olduklarından, birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Evde beyaz sirke yapımı için mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı içeren tarım ürünleri gerekir. Bu ürünleri fermente ederek beyaz sirke elde edebilirsiniz. Sirke yapımı emek ve sabır gerektiren bir işlemdir. İlk kurulduğu zaman üzerinde jel kıvamında bir tabaka oluşur.
Evet! Elma sirkesi yerine beyaz sirke kullanılabilir.
Tuzlu kurabiyelerin uzun süre dayanmasının sırrı sirkedir. İçerisine eklenen sirke aynı zamanda kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlar. Kurabiyeler piştikten sonra herhangi bir sirke tadı ya da kokusu içermez.
Çünkü sirke, kurabiyelerinizin kavanozlarda çok uzun süre tazeliğini koruyarak lezzetli olmalarını sağlıyor. Ayrıca kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
Temizlik malzemesi olarak tercih edilen sirke çeşitleri, günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor. Beyaz sirke ekonomik yapısıyla da öne çıkıyor. Ucuz olmasıyla beraber insan sağlığına zararlı madde içermeyen bu ürünü güvenle kullanabilirsiniz.
Alkol İçermez. Beyaz şarap sirkesi, üzümden üretilen beyaz şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık sarı rengindeki sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin. Çünkü sirke, kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
Sirkesiz lokmalık tuzlu kurabiye yapımı için püf noktaları
Tarifte margarin yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. Kullanacağınız katı yağın oda sıcaklığında yumuşamış olmasına özen göstermelisiniz. Hamur, pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurursanız şekil vermeniz çok daha kolay olacaktır.
Oda ısısındaki margarine,yoğurt,yumurta,tuz,vanilya ve kabartma tozunu ilave edip ele yapışmayan yani kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayıp istediğiniz gibi şekli verip üstüne yumurta sarısı sürün ben susam tercih ettim ama siz beyaz haşhaş veya çörek otu da kullanabilirsiniz.Vanilya çok hoş bir koku ve tat ...
Ağızda Dağılan Sirkeli Tuzlu Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kabın içine oda ısısında yumuşamış margarin, sıvı yağ, üzüm sirkesi, tuz, şeker ve yumurtayı ekleyip, karıştıralım. Sonra yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekleyin, kulak memesi kıvamında hamur elde edeceksiniz.
Derin bir kabın içerisine margarin, sıvı yağı, sirke, tuz, şeker, yumurtayı ekleyip karıştırın. Sonrasında azar azar un ve kabartma tozunu ekleyin kulak memesi kıvamında bir hamur olacak. Sonrasında istediğiniz gibi şekillendirip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz.
150 gr oda sıcaklığında yumuşak margarini, sıvı yağı ve yumurtayı koyup karıştırıyoruz. Sonra diğer malzemeler olan şeker, tuz, elma sirkesi, isteğe göre mahlep koyup karıştırıyoruz. Yavaş yavaş un eklemesi ve kabartma tozu konularak hamuru toparlıyoruz.
Pirinç sirkesi, halk arasında “Beyaz sirke” adıyla tanınsa da beyaz sirke, “Sirke ruhu” olarak bilinen şeker pancarı veya mısır nişastasından üretilen sirke türüdür.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Beyaz sirke şeker pancarı, mısır, yada şeker kamışı gibi içeriğinde şeker bulunan ziraat ürünlerinden doğal fermantasyon ile elde edilir. Balzamik ve kırmızı şarap sirkesi üzümün, mayalanmasından sonra birçok sağlıklı işlemden geçirilerek elde edilir. Elma sirkesi ise bilindiği gibi elmadan yapılır.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Tamamen doğaldır. Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz. Kısacası öteki temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde gerçekleştirir.
MUTFAKTA BEYAZ SİRKE
Her zaman küçük bir miktar dökün ve daha fazlasını eklemeden önce bir tat testi yapın. Turşular ve Soslar: Beyaz sirke, turşulara ve soslara ekstra lezzet katıyor. Pişirme: Beyaz sirke, unlu mamuller için bir mayalama maddesi olarak kabartma tozu ile birlikte kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri