Acil servise genel olarak ateşli hastalık, travma, şuur kaybı, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi hayati tehdit eden ve ani başlayan şikayetlerle başvurulur.
SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre; acile başvuru yapan hastalar, 24 saat içinde “acil hali sona ererek” ya ilgili kliniğe yatırılacak ya da başka bir hastaneye sevk edilecek.
Eğer sizde ya da bir yakınınızda halsizlik şikayeti varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Acil servisler özellikle de ani gelişen ve kimi zaman hayati olabilen sağlık problemleriniz için başvurabileceğiniz yerlerdir. Bu sebepten dolayı acil servislerden destek almak için herhangi bir yerden randevu almanıza gerek yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
HASTALARIN YATIŞI
Acil serviste kliniklere yatış bekleyen acil hastalara yatış önceliği verilir. Acil serviste bakım ve tedavi için yatış kararı verilen hastalar, yoğun bakıma veya sırası gelen servise yatar. Sırası gelen serviste yer yok ise takip eden boş yatağı bulunan servislere yatar.
Acil servis bölümü ise haftanın her günü ve her saati 7/24 hizmet verir.
Baş ağrısı, ağır bir fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkmışsa ya da ıkınmak, öksürmek, hapşırmak gibi durumlarda ortaya çıkmışsa, beyin zarı damarında kanama yönünden acilen hastaneye ulaştırılmalıdır.
Acil servislerde hasta takibi 24 saat ile sınırlandırıldı. Kesin tanısı konulmamış veya birden fazla kliniği ilgilendiren hastaların, acil servisten sorumlu tabip ile nöbetçi uzman tabip tarafından en uygun kliniğe yatış yapmasına karar verildi.
Müdahale sonrasında bu hastalar için ilgili mevzuata göre işlem tesis edilir. (3) Acil servislerde hasta takibinin 8 saati geçmemesi esastır. Hastaların en geç 8 saat içerisinde ilgili kliniğe nakli sağlanmalıdır.
Hastaların bekleme süresi 7 dakikaya indi
Acilde, yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 alan var. Kırmızı alan daha çok, travma hastaları, ateşli silahlı yaralamaları, kesici delici alet yaralamaları, düşmeler, trafik kazası gibi acil olan hastalar.
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Devlet hastanelerinde poliklinikler hafta sonları (Cumartesi – Pazar) çalışmamaktadır. Herhangi bir rahatsızlık yaşamanız durumunda hastanelerin 24 saat düzeniyle haftanın 7 günü çalışan acil servislerine giderek muayene olabilirsiniz.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır. Nöroloji uzmanı gerekli hallerde sizi farklı doktorlara yönlendirebilir.
Diş Ağrısı
Acil diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden acil diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş ağrısı kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Uzman diş hekiminin muayene, tanı ve tedavisi şarttır. Ağrıyan diş üzerine kesinlikle Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır.
Bacak damarlarına gittiğinde ise bacakta ani başlayan şiddetli ağrı olur. Pıhtının büyüklüğüne bağlı olarak tuttuğu yer değişebilir. Bu ağrının şiddeti giderek artar, ayakta renk değişikliği meydana gelir. Acil müdahale gerektirir.
'Mesai Dışı poliklinik' veya 'Vardiya Polikliniği' adı altında saat 23.00'a kadar hastanelerimiz hastalara bakacak. Böylelikle acil servislerde uzun süre bekleyen ayaktan hastalar mesai dışı 'yeşil 2' dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Devlet Hastanesinde Acilde Para Alınıyor Mu? Hastanelerin acil servisleri, adından da anlaşılacağı gibi acil gelişen durumlara müdahale etmek maksadıyla kurulmuştur. Burada yapılan acil hasta muayeneleri ücrete tabi değildir.
2022 Yılında Özel Hastanelerde Acilde Ücret Alınıyor Mu? Yönetmelik kapsamında özel hastane acillerine başvuran hastaların yönetmelikte belirtilen sağlık sorunlarına sahip olmaları durumunda; kendilerinden para alınmamaktadır.
Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder. Kırmızı alan; Hayati önem taşıyan ve acil olarak eş zamanlı tedavi gerektiren durumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri