Tuzlu yoğurt lezzetli bir gıda olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Tuzlu yoğurdun faydaları şu şekilde sıralanabilir. _Tuzlu yoğurt ,B 12 ve C vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir ve manganez içeriğiyle sağlığımıza destek olur. Aynı zamanda Omega 4 yağları da barındırır.
Hatay'a özgü farklı lezzetlerinden birisi olan tuzlu yoğurt mide asidini dengeler, biriken şekeri dengeleyici özelliği vardır. Tuzlu yoğurt içeriğindeki iyod sayesinde vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur ve insan vücudunu dengede tutar.
Kahvaltıda sıcacık lavaşların ve bazlamaların üstüne çok yakışan bu özel sos, zahter, toz biber, nane gibi baharatlarla harmanlandığında, acı biber salçası ile karıştırıldığınızda ya da tavada ısıtıldığında daha eşsiz lezzetlerle kapı açıyor.
Sütte bulunan bakterilerin fermente olmasıyla elde edilen yoğurt, hem tek başına tüketilebiliyor hem de birçok tarifi daha lezzetli hale getirmekte üstüne yok. Hal böyle olunca, birçok mutfak kültüründe bazen tatlıbazen de tuzlu olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yoğurdunuzun daha uzun süre dayanması ve lezzetli olması için içerisine tuz ilave etmenizi öneririz. 1 kilo yoğurda 1,5 çay kaşığı kadar tuz ilavesi yeterli olacaktır.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Hatay'ın Lezzet Durağı organik Hatay tuzlu yoğurt 1 kg hayvansal sütten doğal yollarda elde edilerek sofralarla buluşur.
Tuzlu yoğurt yapım aşamasında kaynatıldığı için sıcak vakum yapılmakta. Kavanoz açılmadan önce oda sıcaklığında veya buzdolabında saklanabilir. Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanması önerilir. Kavanoz kapağı açılmadan 6 ay bozulmadan saklanabilir.
Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
24 saat dinlenen yoğurt tenceresinde ocağa alınır. Orta ateşte durmaksızın sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayan yoğurda 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edilir. karıştırılmaya devam edilir. 1,5 saat boyunca aralıklı bazen kısık ateşte bazen orta ateşte olmak üzere pişirilir.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
hatay'a özgü bir yoğurt çeşitlemesidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evde yapılan yoğurt neden pütürlü olur? Mayaladığınızda süt biraz fazla sıcaksa yoğurt tutar ama kıvamı pütür pütür olur. Bunu engellemek için mayaladığınızda çatalla sütü iyice karıştırın ve parmağınızı yakmayacak kadar ılık olmasına dikkat edin.
Tuzlu yoğurt nasıl saklanır? Hatay Store'dan aldığınız tuzlu yoğurt buzdolabında hiç bozulmadan 6 ay dayanabilir. Uzun süre dayanması için tuzlu yoğurdun üzerini kapatacak kadar ay çiçek yağı dökmeniz küflenmesini de önler.
Yoğurt suyu içeriğinde kalsiyum, protein ve B vitamini ihtiva eder. Bu sayede de kişide tokluk hissi sağlar ve yağ yakımını hızlandırdığı için de metabolizmayı çalıştırır. Yoğurt suyu ise faydalı bakteriler içerir. Bu sayede bağırsak florası dengelenir ve kabızlık önlenir.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Süzme yoğurdu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bunun için süzme yoğurdun içerisine tuz eklemelisiniz. Üzerinde de nemli bir bezle kapatmanız gerekir. Süzme yoğurdu zorunda kalmadıkça buzlukta saklamamanız önerilir.
Mayalandıktan sonra yoğurtlarınızı büyükçe kapların içerisinde bırakmayın. Porsiyonluk halde cam kavanozların içerisinde ya da toprak kapların içerisinde saklamaya özen gösterin. Porsiyon şekillerde olurlarsa açıldıkları gibi hızlıca tüketilebilirler. Böylelikle bozulma şansları da azalmış olur.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir. Genel olarak temel bu malzemelerin tamamlanması ile beraber taş gibi yoğurt yapımına geçmek mümkün. - Tencere öncelikle sudan geçirilmeli ve daha sonra süt içerisine eklenmelidir. - Sütün içerisine fincan tabağı koymak suretiyle altı açılmalıdır.
Şeker ve tuz kullanımına dikkat edin
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntıların da önüne geçer.
Eğer numara varsa kolay ama yoksa aman dikkat. Yoğurt kaplarında üçgen içinde 5 rakamı vardır. 5 rakamı poliproplendir ve zararsızdır. 5 rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır. 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri