Kontrast, monitörün sağladığı görüntü içinde yer alan en parlak alan ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar.
"Kontrast oranı", iki bitişik renk ekranda gösterilirken aralarındaki parlaklık farkının veya yayılan ışığın yoğunluğunun hesaplamasıdır. Bu oran, 1 ile 21 arasında değişir (genellikle 1:1 - 21:1 şeklinde yazılır). Sayının yüksek olması kontrastın daha yüksek olduğunu gösterir.
Bu bakımdan televizyon renk ayarında parlaklığı %50 olarak, yani genellikle varsayılan oranda bırakmak en idealidir. Ton ayarını ise %0'a çekmelisiniz. Kontrast %70 ila 80'in üzerine çıkmamalı. Keskinliğin ise %10 ila 15 bandında olması da iyi bir oran kabul edilir.
Televizyonlarda kontrastın yüksek olması genellikle tercih edilir. Ancak çok yüksek kontrast ayarları bazı detayların kaybolmasına neden olur. İdeal kontrast ayarları, kullanıcının izleme alışkanlıklarına, oda aydınlatmasına ve kişisel tercihlerine göre değişiklik gösterir.
Kontrast oranı açısından, genellikle statik kontrast oranı 1000:1 veya üzeri olan monitörler yüksek kaliteli görüntüler sunar ve renkler arasındaki farklılıkları iyi bir şekilde yansıtır.
İlgili 38 soru bulundu
Kontrast oranı ne kadar fazlaysa görüntü o kadar derin, doygun ve doğal olur. Kontrast oranı yüksek ekranlarda siyahlar daha doğaldır. ASUS VS229DA monitör sahip olduğu 3000:1 kontrast oranı ile normal monitörlerden 5 kata kadar daha yüksek kontrast oranına sahiptir. Bu sayede size çok daha kaliteli görüntü sunabilir.
Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar. Yüksek kontrast oranına sahip ekrandaki görüntü, daha geniş bir renk aralığı sunduğundan görüntü de daha detaylı, renkli ve canlı görünür.
Markalar, monitör tanıtım dokümanlarında dinamik kontrast oranlarını ön plana çıkarsa da dikkate alınması gereken öncelikli değer, statik kontrast oranı olmalıdır. Zira dinamik kontrast oranı, markadan markaya değişiklik gösterebilen oldukça yüksek değerlerdir.
Mide bulantısı, deri döküntüsü, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi yan etkilere yol açar. Bu gibi semptomlar hafiftir ve oldukça kısa sürer. Kontrast madde, böbrek yetmezliği olan kişilerde daha ciddi hasarlara neden olabilir. Aynı zamanda alerjik reaksiyona yol açabilir.
Masaüstündeki kontrastı ayarlamak için. NVIDIA Denetim Masası'nın gezinme ağacı bölmesindeki Ekran altında Masaüstü Renk Ayarları seçeneğini tıklatıp ilgili sayfayı açın. Gerekiyorsa, kontrast ayarını değiştirmek istediğiniz ekranı seçin.
Renk sıcaklığı seçimi
TV'niz bu sıcaklığa ne kadar yakın ayarlanırsa, görüntünüz de gösterilmek istenene o kadar uygun olur. Bu sıcaklık genellikle 6500K'dır ve birçok insan için gerçek hayata göre daha turuncu görünür.
Kumandanızın "Menü" tuşuna basın "Görüntü" yazısı göreceksiniz. "Görüntü modu" satırına gelin. Kumandanızın sağ sol yön tuşu ile değiştirin, göz zevkinize uygun olan seçenekte durun. "Renk Sıcaklığı" satırına gelin ve göz zevkinize göre yüksek-orta düşük seçeneklerinden birine ayarlayabilirsiniz.
2- Keskinlik Ayarı/Kenar Geliştirme
Keskinlik ayarının yaptığı şey, resimdeki görüntülerin kenarlarını vurgularken, ince ayrıntıları ve dokuyu yapay olarak arttırmak. İlk bakışta bu daha fazla ayrıntı izlenimi verebilir, ancak aslında yaptığı şey ince ayrıntıları maskelemek.
Görüntünün en koyu noktası ve en parlak noktası arasındaki fark, kontrast oranı olarak adlandırılabilir. Eğer fotoğrafçılık alanında yüksek kontrastı seçerseniz daha net ve daha akıcı bir kare elde edebilirsiniz.
Kontrast; zıt renkler arasındaki farkı ayarlar. %50 idealdir ama göz zevkinize göre ve ekranınızın kalitesine göre artırmak veya azaltmak görüntüyü iyileştirebilir.
Bir görüntünün kontrastı, o görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Örneğin, eğer bir ekran 500cd/m²'lik bir parlak beyaz ölçümüne ve 1cd/m²'lik bir siyah ölçümüne sahipse kontrast 500:1 oranında kaydedilir.
Kontrast oranı düşük, parlaklık ihtiyacı ise odaya bağlı. Monitörün üstüne ışık gelmiyorsa 250 candela ve üstü yeter.
Kontrast (contrast), renklerin veya biçimlerin birbirine olan zıtlığına denir. Renklerin ya da lekelerin, en parlak bölümü ile en karanlık bölümü arasındaki ton farkıdır. Konrast kavramı aynı zamanda birbirini tamamlayan renkler için de kullanılır. Bir rengin kontrastı, her zaman bir başka bir ara renktir.
Negatif kontrast maddeleri hava, nitröz oksit ve karbondioksit oluşturmaktadır. Günümüzde kullanım alanları çok sınırlıdır. Bunlar x ışınlarını dokulara göre daha fazla geçirirler. Bu nedenle film üzerinde daha koyu görüntü (radyolüsent) verirler.
Monitör yenileme hızı, genellikle 60 Hz veya 144 Hz olarak ifade edilir. 60 Hz, standart bir monitörün yenileme hızıdır ve normal kullanım için yeterli olabilir. Ancak, oyun veya tasarım gibi daha yoğun görevler için, 144 Hz gibi daha yüksek bir yenileme hızı gereklidir.
Gözleriniz için en iyi monitör parlaklığı %40 ila %60 arasındadır. Ancak bu değer ortam ışık koşullarına bağlı olarak değişebilir. Parlak ışık koşulları daha yüksek parlaklık gerektirirken, loş ışık koşulları daha düşük parlaklık gerektirir.
Statik kontrastın düşük olması siyah renkleri daha kötü göstereceği anlamına gelir. Genellikle IPS monitörlerde 1000:1, VA monitörlerde 3000:1, OLED monitörlerde ise ∞:1'dir. Üst seviye IPS monitörlerde 1500:1, VA monitörlerde ise 5000:1 gibi değerler de görülebilir.
ASUS Akıllı Kontrast Oranı (AAKO) teknolojisi ekranın dinamik kontrast oranını 100.000.000:1'e genişleterek, ekranın parlaklığını görüntünün içeriğine göre ayarlar. Bu sayede özellikle video ve film izlerken daha fazla karanlık detayı, daha canlı renkler, daha keskin ve parlak görüntüler görürsünüz.
bir değerleme veya araştırma sürecinde; değerlenen veya araştırılan adayın çok iyi veya çok kötü olması durumunda ondan sonraki adayın o çok iyi vaya çok kötü aday baz alınarak değerlendirilmesidir. bir önceki aday kıstas olarak kabul edilir.
Dinamik kontrast görüntüdeki karanlık sahnelerde içerideki lambadan gelen ışığın sızıntısından dolayı düşen kontrast oranını yukarıya çekmek için üretilmiş bir teknolojidir, lambadaki parlaklığın sahnelere göre kısılmasını sağlayan sensörlerle sürekli kontrol eden teknolojidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri