Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez. KATILIMCI YASAKLILIK DURUMLARI NELERDİR VE YASAKLILIK SÜRESİ NE KADARDIR? Mazeretsiz olarak TYP'den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP'ye başvuramaz.
GEÇİCİ MADDE 5- (1) 30/6/2024 tarihine kadar sözleşme ilişkisi kurulacak programlarda 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan durumlara bakılmaksızın ihtiyaç görülmesi halinde kamu hizmetlerini desteklemek amacıyla TYP düzenlenebilir.
Deprem bölgesinde; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde kamuda toplum yararına programlar (TYP) dahilindeki işlerde çalıştırılacaklar için iş süresi sınırı 2024 sonuna kadar kaldırıldı.
Kaldı ki yönetmelikte de işbaşı eğitim programından kursiyerler ayrılamaz diye bir ibare bulunmamaktadır. Aynı durum işveren için de geçerlidir. Eğer bu program ile çalıştırdığınız kursiyeri beğenmediyseniz yada anlaşamadığınız bir durum olduysa sözleşmeyi fesih etme yetkiniz vardır.
Mazeretsiz olarak iş akitlerini sonlandıran, diğer bir deyişle istifa eden çalışanlar için çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunlar: Mazeretsiz işten ayrılan çalışanın sözleşmesi İŞKUR il müdürlüğü tarafından feshedilir ve bu kişi fesih tarihinden itibaren 12 ay süreyle İŞKUR kurs ve programlarından yararlanamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak. Eğitimin başladığı tarihten itibaren 1 yıl öncesine kadar yüklenicinin, konsorsiyum veya iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde konsorsiyum ya da iş ortaklığını oluşturan işyerlerinin çalışanı olmamak şartlarının sağlanması gerekmektedir.
Toplamda ise iki yüz kırk fiili günden fazla olamaz. Kursiyerlere fazla mesai yaptırılamaz. Ayrıca kursiyerlerin program süresince doktor raporu ile ispatlanan en fazla 5 günlük sağlık izni hakkı bulunmaktadır. Kursiyerin İşbaşı Eğitim Program süresinin 1/10'undan daha fazla devamsızlığı bulunmamalıdır.
TYP'DEN İKİNCİ KEZ YARARLANILABİLİR Mİ? TYP'den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir.
Neticede, Yargıtay kararı ve Toplum Yararına Program Genelgesi birlikte incelendiğinde, TYP kapsamında çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işçi oldukları, ancak kamu kurumu işçisi sayılmayacaklarını değerlendiriyoruz.
Toplum Yararına Program ( TYP ) Kapsamında çalışan işçiler iş akdi sona erdiğinde kıdem ve ihbar tazminatı kazanır mı ? Evet. Program kapsamında çalışan işçiler gerekli şarları sağlaması halinde kıdem ve ihbar tazminatı alırlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde Toplum Yararına Program (TYP) süresinin 9 ay uzatıldığını bildirdi.
İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarda çalışmak üzere 9 aylık süre için toplamda 18 kişilik alım yapılacaktır.
TYP kapsamında çalışmaya hak kazanan kişilere günlük asgari ücret miktarının çalışılan gün sayısıyla çarpımı tutarında ödeme yapılır. Katılımcılar; program kapsamında tek seferde en fazla 6 ay, toplamda en fazla 9 ay çalışabilir. Devam zorunluluğu bulunan program süresinde toplam 5 gün ücretsiz izin kullanabilir.
TYP'nin uygulanacağı günler Pazartesi-Cuma günleridir. Günlük çalışma süresi 9 (dokuz) saattir. Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günleridir. (3) TYP uygulama süresi, her bir program için dokuz aydan fazla olamaz.
Tıp Sekreteri olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tıp Sekreteri maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.800 TL civarındadır.
GEÇİCİ MADDE 4- (1) 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerde, depremin etkilerinin azaltılması amacıyla olağanüstü hal ilan edilen dönemde başlatılacak TYP'lerde, 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası, 10 uncu maddenin beşinci ve altıncı fıkraları uygulanmayabilir.”
TYP; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyen ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlayan programlar olarak tanımlanıyor.
TYP'lere başvurular 25.08.2023 Cuma günü başlayıp, 29.08.2023 Salı günü sona erecek şekilde 5 gün olacaktır. Başvurular Kuruma gelmeden E-Devlet üzerinden, ALO 170 üzerinden ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılacaktır.
(6) TYP talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı ve yan kuruluşlarının çalışanı olan kişiler programdan yararlanamazlar.
TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR? TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 6 aydır.
Bakan Işıkhan mesajında, "Depremlerden etkilenen illerde kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlamak ve vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç duydukları anda yanlarında olmak adına tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik Toplum Yararına Program süresini 9 ay uzatıyoruz" ifadesine yer verdi.
Özetle, TYP programına katılan kursiyerlere sadece asgari ücret olan brüt 1647,00 TL tutarında ücret ödenecektir. Bunun dışında İŞKUR il müdürlüklerince TYP programına katılan kursiyerlere bu ücretin dışında ayrıca işsizlik sigortası ücreti ödenmeyecektir.
* TYP çalışanının sağlık sorunları (sağlık raporu alması), evlenme, doğum ve birinci derece yakınlarının vefatı ve benzeri durumlar 14 günlük ücretsiz izin hakkı kapsamında değerlendirilir. Örneğin bir aylık zaman zarfında 10 gün sağlık raporu alan bir çalışana 20 günlük ücret ödenir.
Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi, işverence haklı olarak feshedilebilir. İş sözleşmesinin işverence haklı nedenle feshedilmesi halinde ise işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz. Ancak işçinin devamsızlık yapması durumunda işverence, işçiye mazeret sunması için uygun bir süre verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri