Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti ( UBGT ) Ödemelerinin Yapılmaması Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti ( UBGT) geniş anlamda ücrete dahil olduğundan iş kanununa göre engeç 21 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ücretinin ödenmemesi halinde işçinin iş akdini haklı nedenlerle fesih etme hakkı doğacaktır.
UBGT ücreti, işçinin bir günlük normal ücretine eşdeğerdir. Ancak işçi UBGT günlerinde çalışma da yapmışsa, ayrıca yapmış olduğu çalışma nedeniyle bir tam ücrete hak kazanır.
Sonuç olarak, taraflar arasında imzalanan iş sözleşmeleri ile yılda 90 gün ve 270 saate kadar yapılan fazla çalışmalar aylık brüt ücrete dahil edilebilir ancak, ulusal bayram ve genel tatil günü ücretleri aylık brüt ücret içine giydirilemez.
UBGT Alacağı Hesaplama
Ödenmemiş ulusal bayram ve genel tatil ücretleri nasıl hesaplanır sorusunun cevabı bulunurken, hesaplamaların işçinin son ücreti üzerinden değil, çalışmanın gerçekleştiği dönemdeki ücreti esas alınarak yapılması gerekmektedir.
Doğru hesap işçinin aylık brüt ücretinin 30'a bölünmesi suretiyle günlük ücretinin bulunması ve ilave 1 günlük daha ücret ödenmesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Ulusal Bayram, resmi tatil ve dini bayramlarda çalışılması durumunda işçilerin alması gereken ücrete genel tatil ücreti denilmektedir. Ulusal Bayram ve Tatil Günlerinde (UBGT) çalışılmadığı durumlarda işçinin ücreti bir iş karşılığı olmaksızın kesinti yapılmadan ödenir.
b. Ulusal Bayram ve Genel Tatil Gününün Hafta Tatiline Rastlaması halinde işçi bu gün çalıştırılırsa işçiye günlük ücretinin iki buçuk katı ücret ödenecektir. Yani eğer günlük 100 TL. ile yevmiye ile çalıştırılıyor ise 250 TL. ücret ödenmesi gerekecektir.
Fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil ücret alacağının belirsiz alacak davasına konu edilebilmesi mümkündür.Belirsiz alacak davasında zamanaşımı süresi dava açılmakla kesildiğinden, ıslaha karşı zamanaşımı savunmasının dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
İşçiye Fazla Mesai Ücreti Nasıl Ödenir? Ek çalışma süreleri, fazla mesai kanunu uyarınca saatlik bazda ve brüt ücret üzerinden hesaplanır. Çalışanın fazla mesai yaptığı toplam saatin ücreti maaşa dâhil edilerek ödenir.
Çalışanın bir saatlik net ücretinin hesaplanması için toplam net maaşının 225'e bölünmesi ile beraber bulunur. Saatlik Net Ücret = Toplam Net ücret / 225 formülü ile beraber kişinin saatlik ücreti hesaplanır.
İşçinin, ulusal bayram ve genel tatil (UGBT) günleri ve bu doğrultuda ödenmesi gereken ücreti Anayasa ve kanunlarımız kapsamında sosyal bir hak olarak kabul edilmiştir. İşçiye sağlanan bu sosyal hak ile amaçlanan hafta tatilinde olduğu gibi belirli günlerde çalışan ve yorulan işçinin dinlenmesi değildir.
Çalışma koşullarının uygulanmaması, 4857 Sayılı İş Kanunu m. 24/2, (f)'de düzenlenmiştir. İşçi, yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aştığı takdirde, çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Yıllık fazla çalışma süresi 270 saatten fazla olamaz. Ancak kanun hükmü işçiyi koruma odaklı bir hüküm olduğundan, bu sınırlandırmaya rağmen işçinin yılda 270 saati aşan süreler ile fazla çalıştırılması halinde bu çalıştırmanın karşılığı olan fazla çalışma ücretinin de işçiye ödenmesi gerekmektedir.
Bir yıl içerisinde toplam 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil (UBGT) günü vardır.
Ücretin ödediğinin ispatı ise işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli olup, para borcu olan ücreti ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.
İşçinin aylık çalışma süresi 225 saat olarak kabul edildiğinde, saatlik ücretin tespiti için yapılması gereken işçinin aylık maaşını 225'e bölmek olmalıdır. Böylece işçinin her bir saatlik ücretinin bedeli öğrenilebilir.
İşçinin gerçek ücreti ile asgari ücretten yapılan tahakkuk arasındaki farkı her zaman talep etmesi mümkündür. Ancak, imzalı bordroda yer alan aylık 10 saat fazla çalışma bilgisi yine de işçi açısından bağlayıcıdır. Daha fazla çalışma yaptığı tanıkla ispatlanamaz, ancak yazılı belge ile kanıtlanması gerekmektedir.
İşçinin kullanmadığı veya kalan yıllık izinlerinin belirlenmesi işçinin sunacağı kayıtlara bağlıdır. İşçi kalan izni ile ilgili işverenden sadır belge elinde olmadığı veya açıkça kalan iznini bilmediği sürece yıllık izin ücret alacağının belirsiz olduğu kabul edilmelidir.
ÖZETİ Dava dilekçesinde talep konusu yapılmayan bir işçilik alacağı, dava konusu alacaklarla aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğmak şartıyla, ayrıca bu alacağa ilişkin peşin harç yatırılmak kaydıyla kısmi ıslahla talep edilebilir.
Bu nedenle fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacakları belirsiz alacak davasına konu edilebilir.
“…Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam ödenir.” Bu hesaplama, çıplak brüt ücret üzerinden olacaktır. Eğer işçi, ücretini saat üzerinden almaktaysa tatil günü ücreti saat ücretinin yedi buçuk katı olacaktır.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri