Klasisizm, Rönesans ile birlikte ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. ''Kuralcılık'' ve ''1660 ekolü'' ismiyle de bilinir. Romantizme tepki olarak doğan klasisizmde akılcılık ön plandadır. Akıma bağlı sanatçılar daha çok tiyatro oyunu ve şiir türünde eserler kaleme almıştır.
"1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm kelimesinin kökeni Fransızca olan "klasik" kelimesidir, bu da "seçme" demektir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
Edebiyatta Klasisizm
Konusu eski Yunan ve Roma mitolojisinden esinlenen klasik akım, 17. yüzyıl'ın II. döneminde Fransa'da ortaya çıktı. Mükemmeliyetçiliğin ön plana çıkarıldığı akımda, konudan çok anlatıma önem verilir ve anadil en güzel biçimde kullanılmaya dikkat edilir.
Klasisizm temsilcileri arasında ise; tiyatroda Moliere ve Corneille, düzyazıda ise Montaigne ve Madame de La Fayette, şiirde ise Boileau yer almaktadır. Klasisizm akımına örnek olarak bu edebiyatçıların yazdığı metinler verilebilir. Türk edebiyatı, Batı'ya yöneldiğinde, dünyada klasisizm dönemi tamamlanmıştır.
Klasisizm, 18. yüzyılın ortalarında bir sanat hareketi olarak gelişti. İçerik açısından, bu tarzda resim, eski çağlardan ve Rönesans'tan gelen motiflere dayanmaktadır. Sanatçıların amacı, doğanın güzelliğini yansıtması gereken eserler yaratmak için basit ve uyumlu bir estetik kullanmaktı.
İlgili 26 soru bulundu
Klasisizm Özellikleri
Hayaller ve duygusallık akıl yolu ile denetim altına alınır. Aklın denetiminden geçmeyen hiçbir duygu eserde yer alamaz. Sanatçının görevi, tabiatı akla uygun bir biçimde taklit etmektir. Tabiatı taklit etmek, insanın değişmeyen, akıl ve irade gibi temel öğelerini anlatmaktır.
Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselci yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
Rönesans aristokrasisinin gölgesinde şekillenen Klasisiszm akımı mükemmeliyetçi bir üslubu ve anlatımı savunur. Eserlerde soyluluk, sağ duyu, akıl, seçkinci dil gibi unsurların dikkat çektiği Klasisizm'de "Sanat sanat içindir" anlayışı benimsenmiştir.
Nicolas Boileau-Despréaux (1 Kasım 1636 - 13 Mart 1711), Fransız şair ve eleştirmen. Klasisizmin kurucusu olarak kabul edilir.
Fransızcadan dilimize geçen bu kelime genellikle klasizm şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı klasisizm şeklinde olmalıdır.
Klasisizm Antik kültürü yeniden canlandırma amacını taşır. Antik Yunan tiyatrosunu örnek alır. Dönemin etkisi olarak akla ve ahlak değerlerine bağlılık, pek çok biçim tartışmasını beraberinde getirir. Tiyatronun biçimsel kurallarıyla eğitici görevini birlikte düşünmek gerekir.
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Bu akım 16. yüzyılın sonlarında özellikle Fransa'da ortaya çıkmış, eski Grek ve Latin edebiyatlarını örnek almış, akıl ve sağduyuya önem vermiş, gerçeği ve doğayı akıl yoluyla incelemeye çalışmış, doğallığı ve gerçekliği temel almıştır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
1. Fransa'da parnasizme tepki olarak 19. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkmıştır.
*Klasisizm; açıklık, akılcılık, idealizm, soyluluk gibi çeşitli öğelerin bir uyum içinde ifade edilmesidir. *İnsan, aşırılıklardan sakınmak, tutkularına iradesi ile yön vermek zorundadır; dolayısıyla böyle bir insan erdemlidir ve anlatılmaya değerdir.
TiyatroKlasik Akım Tiyatro – Klasisizm. Rönesans'ta İtalya'da başlamış ve XVII. yüzyılda Fransa'da Cornellie ve Racine'nin yapıtlarında doruğunu bulmuş olan tiyatro akımı Klasik Tiyatro akımıdır. XVII. yüzyılda İtalya'da Alfieri'nin oyunlarına dek etkisini sürdürmüştür.
Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır.
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
tip, klasisizm akımında önemli bir yer ediniyordu. bu akımda insanların iç doğaları anlatıldığından ele alınan kahramanlar tipleştiriliyordu. cimri tipi gibi. tipte kahraman tek yönüyle ele alınır. o yönleri, kuvvetle vurgulanır. böylece ele alınan kahraman.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Şair Evlenmesi (Osmanlıca: شاعر اولنمهسی), İbrahim Şinâsî'nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâl'de tefrika edilen ardından kitap olarak basılan töre komedisi tarzında tek perdelik piyestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri