Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml'den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız.
İçi su dolu bir pet şişeyi uçağa alamazsınız, ama içi boş bir cam şişeyi uçağa alabilirsiniz.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz.
Bu tarz eşyaları üzerinizde veya kabin bagajınızda paketlenmiş olarak taşıyabilirsiniz. Uçağın yolcu kapasitesi dolmuşsa kabin bagajında yer olmayabilir. Böyle durumlarda el bagajınız uçağın kargo kompartımanına alınabilir.
Uçağa Tatlı Alınır mı? Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıkların uçakta sizinle uçmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
Önemli Hatırlatma! El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Paketleyeceğiniz cam kavanozları bir poşetin içerisine yerleştirdikten sonra ağzını sıkıca bağlamalısınız. Ekstra güvenlik elde edebilmek için kağıt ambalajlara sararak ürünleri koliye yerleştirebilirsiniz. Bu yöntemi uyguladığınız zaman olası kırılmalarda kullanacağınız poşetler ek koruma sağlar.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Bu eşyaların paketlenmesi özen ve bilgi gerektirir. Cam malzemelerin etrafı balonlu naylon ve ambalaj kağıdı ile sarılmalıdır. Örneğin, tabaklar tek tek kağıtlara (gazete kağıdı bile olur) sarılmalıdır. Bardaklar içlerine kağıt doldurularak etrafı da kağıtlarla sarılır.
Uçakta Bagaja Alınmayan Eşyalar
Özellikle yanıcı ve patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler ve zehirli maddeler içeren eşyalar uçağa alınmamaktadır. Bunun yanı sıra patlama ihtimali olan medikal oksijenler, civalı termometreler, lityum piller ve manyetiklik içeren eşyalar da bagaja alınamaz.
Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir. Salça, yoğurt, bal, pekmez, reçel, sos gibi ürünler yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekler uygun şekilde paketlenirse ve uygun boyutlarda olursa uçak bagajında taşınabilir.
Reçel ve bal gibi akabilen gıdalara kabin bagajında izin verilmiyor.
Bagaj niteliği taşımayan karton/teneke kutu, çuval, naylon torba veya bidon içerisinde taşınan akma, sızma ve bulaşma riski olan eşyalar kabin bagajı ya da serbest bagaj içinde hiçbir şekilde uçağa kabul edilmez.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
Yanıcı, kesici eşyalar uçak içine alınamaz: Delici, ezici, yanıcı, kesici, sivri uçlu eşyaların ve tehlikeli maddelerin el bagajınızda yani uçakta yolcuların yanında taşınması yasaktır. Çünkü tüm bunlar, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Ayrıca 100'er ml halindeki tüm sıvı kutularının 1 litrelik kilitli bir şeffaf poşet içinde muhafaza edilmesi gerekir. Bu poşetten kabinde yalnızca bir adet taşıyabilirsiniz. Tıraş köpüğü ve diş macununuzu kabinde taşıyabilirsiniz.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Cam şişe, cam kavanoz, su bardağının yeri yeşil kutulardır. Bazı cam konteynerleri ise renklere göre bölümlere ayrılır, bu da camı beyaz, yeşil, kahverengi şeklinde rengine göre ayrıştırmamız içindir. Porselen ve seramik ürünler cam kutularına atılmamalıdır.
Ambalaj İçerisinde Dolgu Malzemesi Kullanımı
Ürünlerin kargoda kırılmaması için önemli bir yere sahip olan dolgu malzemesi kullanımı, özellikle cam ürünlerin sorunsuz şekilde teslimini mümkün kılar.
El bagajı olarak, 55x40x20 cm'ye kadar boyutlarda ve 8 kg ağırlığa sahip bir parçanın yanı sıra, aralarından seçim yapabileceğiniz bir ek kişisel eşya (dizüstü bilgisayar, kamera, sırt çantası, evrak çantası, şemsiye) alabilirsiniz.
Lityum iyon bataryalar, cihaz içinde olması şartı ile kabin ve kayıtlı bagajda 100 Wh'e kadar taşınabilir. 100 Wh-160 Wh arası kapasiteli max. 2 adet yedek batarya sadece el bagajında ve ambalajlı olarak taşınabilir. Kayıtlı bagajda taşınamaz. 160 Wh üzeri kapasiteli bataryalar kesinlikle taşınamaz.
El bagajında ve yolcu beraberinde sigara ve bir adet çakmak taşınması mümkün. Ancak yurt dışı seyahatlerde üzerinizde ve çantanızda taşıdığınız sigara paketi sayısının gümrük mevzuatına takılmayacağından emin olmalısınız. Elektronik sigaraların da el bagajında taşınmasına izin veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri