Normal bir doğa olayı olması ve sık sık görülmesine rağmen bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çünkü türbülans açık ve bulutsuz havalarda da ortaya çıkabilir, çoğunlukla tahmin edilmesi ve uçakların radarları tarafından tespit edilmesi mümkün değildir. Genellikle yüksek irtifalarda görülür.
Uçak alçak basınçtan yüksek basınca girerken türbülans oluşur ve bu sarsıntı hissetmenize neden olur. Bu durum aslında arabayla bozuk bir yolda gitmek gibidir. Bu tür bir hava bölgesine yaklaşırken ise pilot ve uçuş ekibi sizi uyaracaktır.
Türbülans sırasında uçak yüzlerce metre irtifa kaybedebilir, bazen çok şiddetli sarsıntılar da olabilir. Yolcular yerinden fırlayabilir. Kafasını ya da vücudunun başka organlarını çarpanlar olabilir. Şiddetli türbülansta yaralananlar bile olabilir.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Uçak alçalacağından dolayı sarsıntılar olması gayet doğal. Uçak inerken kuleden iniş izni beklemesinden dolayı daireler çizerek iniş sırasını bekleyebilir, bununla ilgili de endişelenmenize gerek yok.
İlgili 37 soru bulundu
- En çok uçağın arkası sarsılır. Uçaklar da tahteravalli gibidir, bu yüzden en sakin yer kanat yanıdır. - Eğer uçaktan korkuyorsanız, sabah uçuşlarını tercih edin. Çünkü hava ısındıkça basınç da artar ve daha sallantılı yolculuklar olur.
Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
UÇAKTAYKEN DEPREM HİSSEDİLİR Mİ? "Yerin onlarca kilometre altındaki fay hatlarında oluşan hareketlilik sonucunda gerçekleşen depremler, yerden 10 kilometre yukarıda olan bir uçağı etkileyebilir mi? sorusunun ardından akla ilk gelen cevap 'Tabii ki hayır' olacaktır.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
1960 model bir uçağı alıp sürekli olarak bakımlarını yaptığınız sürece uçması gereken uçuş saat ömrü 20.000 saat ise o saati tamamlayana kadar uçar.
Ancak günümüzde kullanılan modern uçakların türbülans nedeniyle düşme ihtimali çok düşük. Ancak özellikle emniyet kemerlerinin takılı olmadığı durumlarda ciddi yaralanmalara ve nadiren de olsa ölümlere sebep olan sonuçları olabiliyor.
Hissetmeyiz çünkü seyahat halindeyken bizde uçağın hızuna sahip olmuş oluruz. Eğer uçak 400km/h ile gidiyorsa bizde aynı hızda gideriz. Bu yüzden hızı hissetmiyoruz.
Perdeler neden açılır? İnişte ve kalkışta perdelerin açılması da yine güvenlik nedeniyle önemli. Burada da uçağın inişi veya kalkışı sırasında acil bir durumda yolcuların çıkışı daha rahat görebilmeleri amaçlanıyor.
Eğer yan koltuğunuzda da aşırı telaşlı birisi oturuyorsa kabin görevlilerinden farklı bir yere geçmeyi talep edebilirsiniz. Seyahat ettiğiniz kişi ne kadar rahat ve sakinse siz de o derecede sakin kalırsınız. Gerginliğinizi azaltmak için yüzünüze ve bilek bölgelerinize soğuk su ve kolonya uygulayabilirsiniz.
Yanibir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada,denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
Uçağa Yıldırım Düşerse Ne Olur? Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır.
Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı unsurlardan biri olan hava akışının bozulması nedeniyle uçağın sallanması anlamına gelir. Ayrıca türbülans, hava cebi olarak da tanımlanabilir ve uçağın ani olarak bir miktar irtifa kaybetmesine neden olur.
Günümüzde yolcu uçaklarının ortalama iniş hızı saatte 260 km civarında. Bu yüksek hıza bir de uçağın ağırlığını eklediğimizde durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Bir Airbus A320 uçağının maksimum iniş ağırlığı ortalama olarak 70 ton civarında. Saatte 260 km ile giden 70 tonluk bir aracı durdurmak kolay olmasa gerek.
22 Haziran 2012 tarihinde, Suriye tarafından ihtarsız olarak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait RF-4E Phantom keşif uçağının düşürülmesi olayıdır.
Bu noktada önemli olan kişinin yaşadığı korkunun spektrumu. Yükseklik korkusu olan biri bu fobi için bir tedavi gördüyse ve korkuyu kontrol altında tutabiliyorsa rahatlıkla uçağa binebilir.
Kimileri için uçmayı düşünmek bile gerginlik verici bir durumdur ve uçuş fobisi, panik atak ile birleştiğinde tehlikeli durumlara neden olabilir. Uçuşla ilgili korkular için psikiyatristler yardım edebildiği gibi uçuş korkusu olan insanlar bu korkularını kendi başlarına da zaman içerisinde yenebilirler.
Bazı kişilerde uçak fobisi varsa eğer, uçakla seyahat etmesi konusunda ısrarımız olmuyor. Sağlıklı insanlarda bu fobileriyle beraber kalp krizi tetiklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri