Bir aracın doğal afetler, çeşitli trafik kazaları ve diğer sebepler nedeniyle ağır olarak hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt, ağır hasar kaydı olarak adlandırılır. Ağır hasar durumuna karar veren merci, genellikle ekspertiz servisleridir.
Oto Ekspertiz Raporu
Burada eksperler aracın hasar kaydına ulaşırlar. Profesyonel ekipmanlarıyla aracı muayene eder; motor parçalarının performansından arabanın yaşına, kilometre değerine ve aracın boyasının durumuna kadar her türlü ayrıntıyı inceleyip nihai bir karara vararak aracın değerini belirlerler.
Testte motor gücü, tekerlek gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler incelenir. Bu işlemlerin yanı sıra akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına bakılır. Aracın kayıp güç ölçümü yapılır. Ölçülen değerler sonucunda araçta hasar tespiti olup olmadığı belirlenir ve bir sonraki aşamaya geçilir.
Sigorta eksperi kaza yapan aracı görebilmek ve gerekli incelemeleri yapabilmek için aracın bulunduğu servise gidecektir. Eksperin hasar bedelini tespit etmesi sonrası, araca onarım onayı verilerek tamir işlemi başlatılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kaza eksper raporu, genellikle kaza anından itibaren 5-7 iş günü içerisinde hazırlanır.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
İkinci el araç satın alacak kişiler için ise oto ekspertiz süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bu sürecin aceleye getirilmemesi gerekir. Gözden kaçacak en ufak bir detay araç satın alacaklar için büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Oto ekspertiz yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bayilerimizdeki yoğunluk bu süreye etki edebilir. Dolayısıyla Randevu alarak bayiye gitmenizi öneririz.
Eğer vakti zamanında KM'si düşürülmüş bir araç almışsanız bu durumda size bu aracı satan kişiye karşı dolandırıcılık suçundan dava açabilirsiniz. Davayı açabilmeniz için ise aracının KM'sinin düşürülmüş olduğunu gösterecek bir kanıta ihtiyaç duyarsınız. Bu kanıt, ekspertiz raporu olacaktır.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Tramer Kaydı Nedir? Tramer kaydı, aracın kaza ve hasar geçmişini, sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile bir aracın geçmişte yaşadığı kaza sonucu hasar durumunu, değişen parça gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsin.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Kaza tespit tutanağı TRAMER sistemine yüklendikten sonra, trafik kazası ekspertiz raporu 3 iş günü içinde çıkar.
Ekspertiz ücretini genelde alıcı ödemektedir.
Ziraat Bankası şube veznelerine MKK GABİM ödemesi olduğunu belirterek, TCK / Tahakkuk no / Vergi no bilgilerinizi vererek tahakkuk eden ödemeyi yapabilirsiniz.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur Ne Demek? Trafik kazalarında %75 oranında kusurlu olmak %25 oranında haklı olmak anlamı taşımaktadır. Söz konusu kazaya karışan aracın aldığı hasarların masraflarının %25'lik kısmı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri