Bal, reçel, salça, konserve yiyecekler, krem peynir, her türlü soslar, şuruplar, jöleler, tereyağı, turşu, ezme, çorba, humus, hardal ve buna benzer dökülme, bulaşma tehlikesi olan yiyecekler yarı sıvı olarak kabul edilir ve el bagajında yalnızca 100 ml'lik kaplarda ve 1 litreyi geçmeyecek şekilde taşınabilir.
Çünkü tam sıvı değil: Salça
Türkiye'de 1 Nisan 2012'de yayınlanan kararnameye göre tam katı halde olmayan yiyeceklerin kabin bagajında taşınması yasak. Dolayısıyla salça da tam katı yiyecek sayılmıyor ve maalesef uçağın içine alınmıyor.
Yiyecek ve içecekler: Belirli bir miktardaki katı gıda maddelerinizi valizinizde taşımanıza müsaade edilirken, sıvı ya da sıvıya geçişi mümkün gıda ürünlerinizi valinizde ya da el bagajınızda bulunduramazsınız.
Kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri, 100 ml'yi geçemez. Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşetle kabin bagajı olarak taşınabilir. Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
İlgili 18 soru bulundu
El bagajında taşımamanız gereken diğer bir şey ise yiyecek ve içecekler. Özellikle taze meyve ve sebze ile peynir gibi gıdaları bagajınıza alarak güvenlik kontrolünde sorun yaşayabilirsiniz.
Şişe içerisinde yer alan ”zeytinyağı, pekmez, bal ve diğer sıvı gıdılar” kayıtlı bagaj bölümünde taşınabilir. Fakat bunun için uçağın belirli bir yerinde taşınması gerekir.(bildirmeniz önemlidir.) Yolcu başına maksimum uçakta zeytinyağı taşıma(ya da türevleri) sınırı 5 litredir.
Normal yiyecek ve içeceklerin valizde taşınmasında herhangi bir sorun yok. Ancak bu durum, her istediğimizi yanımızda götürebileceğimiz anlamına da gelmiyor. Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Özellikle yasaklanmadığı sürece uçak bagajında katı, sıvı, yarı sıvı olarak adlandırılan herhangi bir yiyecek veya içecek taşıyabilirsiniz.
Kek, bisküvi, turta, kraker, kuruyemiş, cips ve sandviç gibi yiyecekler el bagajında taşınabilir. Yoğurt, puding gibi ürünlerde likit limit uygulanmakta olup, sadece 100 ml'lik kapların taşınmasına izin verilmektedir.
EL BAGAJINDA SIVI KISITLAMALARI
Her yolcu her bir ürün 100 ml'yi geçmemek üzere toplamda 500 ml'lik bir sıvı miktarını el bagajında taşıyabilir. Uçak altına verilen bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması yoktur.
2. Yiyecekler. Sıvı kategorisine girmeyen yiyecekler el bagajı ile uçağa sokulabiliyor. Ancak salça, şalgam suyu gibi yiyecek ve içecekler patlama, akma, kokma ve dağılma gibi durumlar nedeniyle riskli kabul ediliyor.
Sırt çantaları genelde el bagajı olarak kabul edilir.
Evcil hayvan taşıma hakkında sıkça sorulan sorular
Kabinde yolcu beraberinde ve seyahat ettiğiniz uçağın kargo bölümünde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabilir.
İşte, o detaylar. Uçakta et taşınması konusu, havayolu şirketlerinin resmi internet sayfalarında yer alan bilgilere göre yasak olarak nitelendirilmemektedir. Sıvı sızdırma durumuna imkan tanıyan her türlü ürünü kısıtlamalara tabi tutan havayolu şirketleri, kurban eti için herhangi bir kural koymamıştır.
Uçağa binerken yanımıza alacağımız kabin bagajının içindeki sıvıların 100 mililitreyi aşmaması gerekir. Ağzı kilitli bir torbanın içinde her biri 100 ml aşmayacak şekilde sıvı, jel, aerosol vb. ürünler taşıyabilirsiniz.
Bagaj niteliği taşımayan karton/teneke kutu, çuval, naylon torba veya bidon içerisinde taşınan akma, sızma ve bulaşma riski olan eşyalar kabin bagajı ya da serbest bagaj içinde hiçbir şekilde uçağa kabul edilmez.
İlaçlar, bebek sütü ve bebek maması ve özel beslenme ihtiyaçları için yiyecekler, şeffaf plastik torbaya konmadan uçağa taşınabilir.
Uçak içerisine alınacak kabin bagajında bulunan sıvı içerikli eşyalar 100 mililitreyi geçemez. Bebek maması gibi sıvı haldeki temel ihtiyaçları valizinize koymak için kilitli poşete koymanız gerekiyor. Ayrıca yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar kabin valizlerinde kabul edilmiyor.
Kapların şeffaf poşetler içerisine konulması gerekir ve her yolcunun yalnızca bir poşet taşıma hakkı vardır. Şurup, her türlü sos, jöle, tereyağı, turşu, çorba gibi pek çok yarı sıvı olarak kabul edilen şeyler de 100 ml'lik kaplarda toplamda 1 litreyi geçmeyecek şekilde taşınabilir.
Maksimum 100 ml'lik kapta ve 1 adet olacak şekilde sıvı taşınmasına izin verilmektedir. 100 ml'den daha fazla olan sıvıların el bagajına alınması mümkün değildir. Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri