Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
Genel olarak yaklaşık tüm yumurtalar 37.8 derecede ve 55-60 nem aralığında gelişim süresinde çalışması öngörülmüştür. Çıkım zamanı adı verilen son 3 günde ise yumurta çevirmesi durdurulur ve ısı 37.0 düşürülür, aynı anda da az fazla su vererek nemi 65-70 dereceye getirilecektir.
Kuluçka edilecek yumurtalar 7 günden fazla bekletilmez. Uzun süre bekleyen yumurtalarda kalite kaybı olmakta dolayısıyla kuluçka sorunları meydana gelmektedir.
makinelerinde bulunan yumurta ve civcivler için ihtiyaç duyulan havalandırma düzeyi normal koşullarda farklılık göstermemektedir. Ancak yaz aylarında sıcaklık ve nemin yüksek olduğu bölgelerde gelişim ve çıkım odalarına daha fazla miktarda havanın girmesi önerilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Ancak 38,7 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda sorun başlar ve farkedilmez ise birçok civcivin yumurta içinde embriyonal ölümlerine yol açar . Kuluçka makinelerinde embriyonun sağlıklı gelişimi için gerekli olan 2. En önemli parametre ise nem dir .
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür. Ayrıca 40 derece üzeri sıcaklığa kalırsa embriyon iken ölür.
Dölsüz yumurtalarda 7. Günde yumurta içinde hiçbir değişiklik olmaz, ve bu durumda dölsüz yumurtaları kuluçka makinesinden çıkarmanız gerekmektedir. Çünkü 7 gün içinde son derece ince kan damarlarının oluşması gerekmektedir. Ve eğer yoksa, yumurta dölsüzdür.
sıcaklık 37.5 nem seviyesi ise 65 ile 70 arasında olmalıdır. Civciv kaç derece sıcaklıkta çıkar? Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36.5-37.5 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağlanır.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtalar ve yer yumurtaları temiz folluk yumurtalarına nazaran daha az çıkarlar ve kontaminasyonu ( Mikrop Bakteri ) tüm kuluçkaya yayarlar. Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Yalnız yarım gün civcivlerin kuluçkahane içinde kuruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek tam olarak kuluçka süresi 21 gün olur. Civcivlerin gagası ile yumurtayı ilk çatlattığı dönemden sonra civcivin tamamen yumurtadan çıkılmasına yaklaşık olarak 10-12 saatlik bir süre vardır.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Yumurtalar kesinlikle yıkanmamalıdır. Yıkanan yumurtaların çıkım oranları düşmektedir. Yumurtalar kesinlikle yıkanmamalıdır.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar.
1 Kuluçka cihazında yetersiz ısı, yetersiz havalandırma, yetersiz nem ve çevrilme olmuştur. 2 Makine içerisinde yumurtalar arasında muhtemel bir enfeksiyon bulaşması olmuştur. 3 Damızlık sürülerde yumurtalarda vitamin veya mineraller eksikliği olmuştur.
Yumurtaların taze olup olmadığını kontrol etmek için en basit yöntem su testidir. Bu yöntem için bir kase dolusu su hazırlanır ve yumurtalar tek tek suya bırakılır. Eğer yumurta suyun dibine çökerse taze bir yumurta olduğu söylenebilir. Eğer yumurta suyun üstünde yüzerse bozuk olabilir veya tarihini geçmiş olabilir.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Yumurtalar çıkım bölümüne toplam kuluçka süresinin bitmesine 3 gün kala aktarılır. Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir.
Döllenmemiş yumurta gelişerek yumurtlandığından yavru oluşma ihtimali yoktur. Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri