Kanatların kırılmasını mümkün kılacak tek şey “bakım” eksikliği olabilir. Bakımları çok hassas şekilde yapılan uçakların, kanatlardaki en ufak ve görünmez çatlakların bile fark edilebilmesi için düzenli kontroller ve titizlikle yapılan testler mevcut. Özetle korkmayın kırılmaz, siz uçuşun keyfini çıkarın!
Aileron (Kanatçık): Uçağın firar kenarına ve kanat ucuna yakın takılan hareketli yüzeylerdir. Kanatçıkların amacı eşit olmayan veya karşılıklı kaldırıcı kuvvetler yaratarak uçağın yatışını sağlamaktır. Büyük jet uçakları genellikle çiftli kanatçık kullanır.
Yapısal Bütünlük
Bütün ağırlık (yolcular, kargo vs.) kanatların ortasında yer alır ve aşağıya doğru bastırır. Kaldırma kuvveti ise bütün kanat yüzeyi boyunca oluşur. Kanatların ortasında oluşan baskı sebebiyle kanatlar yukarı doğru esner.
Normalde metal kanatlar yukarı 5 metre, aşağıya yaklaşık 1-1,5 metre esniyor. Kompozit kanatlar yukarıya 8 metreye kadar esneme limitine sahip. Her yeni uçakta olduğu gibi 'kanat kırma' testlerinde limitlerin yüzde 50 üzerine çıkılması gerekirken 777X'te bu gerçekleşmedi.
Uçaklarda uçağı havaya kaldıran ve havada tutan en önemli yapı kanattır. Kanat hem kendini hem de uçağın tamamının ağırlığını havada taşıdığı gibi yatış, flaplarla yavaşlama gibi çeşitli farklı kuvvetlerle aldığı işler yapar. Örneğin bir yatış kumandasıyla kanatçıklar kanadı havada burkmak, kıvırmak ister.
İlgili 15 soru bulundu
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Uçan kanat, kesin bir gövdeye sahip olmayan kuyruksuz sabit kanatlı bir uçaktır . Mürettebat, yük, yakıt ve ekipman tipik olarak ana kanat yapısının içinde yer alır, ancak uçan bir kanatta podlar, naceller, kabarcıklar, bomlar veya dikey stabilizeler gibi çeşitli küçük çıkıntılar olabilir.
Alınan her türlü önleme ve tüm teknolojik gelişmelere rağmen, türbülans sırasında uçaklar bazen 150-200 metre, bazen çok daha fazla yükseklik kayıplarına uğrayabiliyor. Hızla düşme ya da yukarı doğru fırlama durumları yaşanabiliyor. 350 ton ağırlığındaki uçak, türbülansla birlikte oyuncak gibi savruluyor.
Çoğu ticari uçağın maksimum yaklaşık 42.000 fitte (12 bin 801 metre) uçması onaylanmıştır ve bu maksimum rakam “hizmet tavanı” olarak da bilinir.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Kanadı kopan bir uçak stall'a girerek muhtemel sonucu yaşar, kurtulması güçtür. Kokpit içinde birçok sesli ikaz sizi uyarırken hiçbir şey yapamadan düşüşünüzü izlersiniz.
Uçağın kalkış yapması içinse ortalama olarak 300 kilometrelik bir hıza ulaşması gerekir. Yolcular, kalkış esnasında bir anda artan hızı hisseder çünkü bu alışık oldukları hızdan daha yüksektir.
Ancak yolcuların büyük çoğunluğu, uçak rahat bir şekilde piste teker koyduğunda bazı endişelerinden ve korkularından sıyrılırlar ve çoğunlukla da gayri ihtiyari olarak alkış tutarlar. Pilotlar uçağı piste yolcuya hiç hissettirmeden, sarsmadan indirdiği zaman yolcular alkışlamaya başlar.
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Kanat üzeri koltuk numarası uçaktan uçağa değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Airbus A320 tipi bir uçakta 15 ile 20 arası koltuklar kanat üzerine denk geliyor.
Uçağın arkasındaki orta koltukların daha güvenli olduğu tespit edildi, yani kokpite ne kadar uzaktaysanız kurtulma şansınız o kadar yüksek.
Hava direnci ve yakıt verimliliği
Bir başka ifade ile uçaklar daha yüksek irtifada daha düşük direnç nedeni ile daha az yakıt harcarlar. Bu yüzden uçakların seyir yüksekliği 35.000 fit yani 10,6 km'dir. İşletme maliyetleri ile yakıt verimliliği arasındaki denge bu irtifada sağlanır.
Tüm bakımları eksiksiz yapılmak şartıyla, kısa menzilli uçuşlar yapan dar gövdeli bir uçak için ortalama 20-25 yıl; geniş gövdeli bir uçak için ise 30- 35 yıl arasında ömür biçiliyor.
Uçakların kalkış hızını km cinsinden vermek gerekirse ortalama 200-300 arası kalkış hızları vardır. Bu hızlar uçağın modeline göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin bir A380 ve B747 uçaklarının yaklaşık kalkış hızı 270 km/s 'dir.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre,sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Meteoroloji Sözlüğü'nde Kuyruk İzi:
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
buzlanmayı önlemek için uçak pistleri ve uçaklar. alkolle yıkanır. Çünkü alkol suyun donma noktasını düşürür ve buzlanmayı belli bir derecenin altına kadar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri