Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir.
Birçok kişi bu sebeple uçakların arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu zanneder. Halbuki bu beyaz iz, uçak motorlarının egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntü. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu tarz beyaz izler oluşmaz.
Su buharı, uçağın arka motorundaki egzoztan çıkarak tekrar soğuk hava dalgasıyla karşılaşır. Şurada Paylaş! Sıcak ve soğuk hava karşılaşınca, ikisinin birleşimi buz halini alır. Yani aslında gördüğümüz o beyaz şeritler duman değil, donmuş su taneleridir.
6.000 metrenin üzerinde, uçağı çevreleyen hava donma noktasının oldukça altındadır; bu nedenle motorların arkasından çıkan su buharını soğutur. Bu, şu buharının hızla yoğunlaşmasına ve ardından donmasına neden olur.
Fiziksel travmalar, ameliyatlar, geçirilen kazalar ve sonrasında oluşan ameliyat dikiş izi, hastalıklar, yanıklar, yanık izi, bazı deri enfeksiyonları ve kesikler vücutta skar adı da verilen yara izi oluşumuna neden olabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda seyreden uçakta bu görüntüye rastlamamız mümkün değil.
1-Uçak izleri jet motorundan çıkan egzozun havadaki su buharını yoğunlaştırması ve dondurmasıyla oluşan izlerdir. 2- Bazı durumlarda bu izler yayılarak ince sirrus bulutları yapacak şekilde birleşerek binlerce km2'lik alanı kaplayabilir. Hatta saatlerce kalarak, atmosferi ısıtabilir.
Uçakların araziden uzak durmasının en önemli nedenlerinden birisi çok engebeli olması ve yüksekliğin ortalamadan çok fazla olmasıdır. Uçaklarda kabul edilen ortalama yükseklik 4.500 metredir. Ancak Tibet'te alçak alanlar bile 3.000 metre yükseliğindedir.
Sıcak ve nemli yanıcı gazların, daha soğuk hava ile karışarak yoğunlaşması sonucunda ise su buharı, minik su damlalarına dönüşüyor. Eksi 40 santigrat derece gibi soğuk havalarda oluşan damlalar, buz kristalleri haline geliyor. Bu kristaller, uçakların arkalarında bıraktığı gaz izi olarak da görülebiliyor.
Chemtrails Nedir? Chemtrails, uçaklara dair bir grup komplo teorisini içeren genel bir terim. 'Kimyasal izler' olarak çevrilebilecek bu kelime, uçakların arkasında bıraktığı beyaz izleri tanımlamak için kullanılıyor.
Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir.
Tüm ticari uçaklarda 'Havada Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS – Traffic Collision Avoidance System)' bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistem, diğer uçaklardan gönderilen sinyalleri alabilen ve kendisi de sinyal gönderebilen bir düzenektir.
Bunlardan birincisi; motorunun yarattığı itme gücü, ikincisi bunu dengeleyen, sürtünmeden kaynaklanan ve direnç yaratan çekme gücü, üçüncüsü uçağın kanatlarının sağladığı kaldırma gücü ve dördüncüsü bunu dengeleyen yerçekiminin yarattığı uçağın ağırlık gücüdür. Bu dengede uçak kanatları uçağın havada tutunması sağlar.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
UÇAKLAR NEDEN BEYAZ RENKTİR? Beyaz renk, güneş ışınlarını yansıtır bu sayede uçak daha az ısınır. Şurada Paylaş! Güneşten gelen radyasyonun oluşturabileceği zararlar, beyaz renk sayesinde en aza iner.
Millet havasızlıktan gebermesin diye vardır o oksijen maskeleri. 1- uçakta delik açıldığında düşük hava basıncından nefessiz kalırsın diye. 2- Sakinleştirmek için çünkü aniden alınan saf oksijen beyin fonksiyonlarını kan akışını sinir sistemini sakinleştiriyor ve panik yapman önlenmiş oluyor.
Delik, hem iki katman arasındaki hava boşluğundaki nemi alır, hem de pencerede sis veya don oluşmasını önler. Yani eğer ki yerden 10.000 metre yüksekte uçarken bulutları ve manzarayı görebiliyorsanız, bunu sağlayan nefes deliğidir!
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar.
İlk olarak uçaklara yolcu sayısı kadar paraşüt eklenmesi uçağın yükünü artıracağı için paraşüt bulunmaz. Şurada Paylaş! İkinci nedeni ise uçakta paraşüt olsa bile havada giden bir uçağın kapısı kapalıyken açmaya çalışmak neredeyse imkansızdır. Basınç nedeniyle kapanan kapı açılmayacağı için paraşütle atlayamazsınız.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır.
Bu görüntü size uçağın arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu sandırır. Hâlbuki bu beyaz iz, motorun egzozundan içindeki su buharı ile çıkan sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntüdür. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu görüntü kaybolacaktır.
Pilotların yaşadığı kamaşma, birçok kritik görevi yerine getirmelerini engelliyor. Işın kokpitte tamamen sabit tutulamadığından, pilotlar şu parlak flaşlardan bir veya daha fazlasını yaşarlar: Lazeri bir uçağa doğrultmak birçok insanın hayatını tehlikeye atabilir ve bu cezalandırılabilir bir suçtur.
Umulmadık büyük türbülanslar var, uçağı yaprak gibi sallar. Büyük dolu taneleri uçağın dış yüzeyini çukur çukur yapar. Binlerce volt yükünde elektrik olan bulutlar uçağı yalıtkan olduğu için yakmaz. Ama bu uçak en yakın yere indikten sonra bir daha da uçamaz."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri