Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
İyileşme safhasında diş eti ve kemik arasında yeniden bağlantı olması beklenir. İyileşme süreci 4-6 haftadır. İlerlemiş periodontitis vakalarında küretajın ardından cerrahi operasyon da (flap) gerekebilir.
Diş taşlarının temizlenmesinden daha zor bir işlem olduğunu bilmelisiniz. Diş küretajı sırasında hastaya lokal anestezi yapılır. Bu sayede daha iyi şekilde tedavinin gerçekleşmesi sağlanacaktır.
Diş küretajı işlemi genellikle bir saat kadar sürer ve işlem sonrasında diş etlerinin hassas olması normaldir. Tedavi sonrası düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş bakımına devam etmek diş eti sağlığı için önemlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Subgingival küretajın fiyatı, diğer diş hekimliği hizmetleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dişhekimi muayenesi 215,00 TL ile 235,00 TL arasında değişirken, subgingival küretaj işlemi tek diş için 510,00 TL olarak ücretlendirilir.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Hastalık periodontitis aşamasına geçmişse, yani cep oluşumu ve kemik yıkımı başlamışsa diş taşı temizliği ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavisi gerekir. Küretaj tedavisi 2-4 seansta yapılır. Küretaj, beceri, hassas dokunuş gerektirmektedir.
İşlem sırasında lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta, ağrı ya da acı hissetmez. Diş eti küretaj işlemi sırasında diş kökleri, tekrar iltihaba ve diş taşı birikimine meydan vermeyecek bir yapıya kavuşturulur.
Kürtaj Ve Ağrı
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez. Operasyon sonrası kasıklarda adet sancısı şeklinde ağrı olabilir. Ağrı kesici kullanılmasında sakınca yoktur.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal.
Gebelik sonlandırmaları için en uygun zaman aslında 5-6 haftalıkken yapılmasıdır. Bazen hastalar hesaplama hataları ya da geç karar verme nedeniyle doktora daha geç başvurmaktadırlar. Şu anda Türkiye'de yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Operasyondan sonra anesteziye bağlı halsizlik ve bulantı olabilir. Aynı şekilde kasık ağrısı da hissedilebilir. Fakat tüm bu şikayetler 1 saate kadar geçer ve lokal anestezi sayesinde çok az ve kısa görülür. 1 saat sonra yeme içmeye izin verilir.
D&C (Dilatasyon ve Küretaj) kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılır. Bu işlem yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılmamalı. Kürtaj muayenehane, klinik ve hastanede yapılabilir. İşlemin yapılacağı yeri belirlemede en önemli faktör uygulanacak anestezi şeklidir.
Günümüz Türkiye'sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No'lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.
Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Kürtaj yaptırdığınız anlaşılmaz.
Bu işlem cerrahi bir operasyon değil cerrahi bir müdahaledir diyebiliriz. Kesi olmadığı için dikiş izi olmadığı için bakıldığında anlaşılmaz. Muayene edilip, ultrason ile bakıldığında da anlaşılabilecek bir durum değildir.
Diş Eti Tedavisi Kaç Seans Sürer? Diş eti tedavisi süreci, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Ortalama bir süreç verecek olursak, 3 hafta ile 6 ay arası diyebiliriz. Tedavi sürecinden sonra, hastalıkların yine 3-6 ay arayla kontrole gelmesi gerekir.
Ağız hijyenini sağlamamak ya da yeterince özen göstermemek diş eti çekilmesinin en büyük nedenidir. Diş eti çekilmesi; hassasiyet, ağız kokusu, diş eti kanamaları, çürük oluşumu gibi belirtilerle ortaya çıkar ve tedavi edilmemesi durumunda diş kayıplarına neden olabilir.
Küretaj tedavisi, diş eti hastalıklarını durdurmak amacıyla yapılan temizlik tedavisine denir. Küretaj tedavisi çoğunlukla diş taşı temizliğiyle karıştırılır. Ancak küretaj tedavisinde diş yüzeyine değil, dişin köküne doğru ilerlemeye başlamış 4-6 mm derindeki enfeksiyona yapılan temizleme işlemidir.
İsteğe bağlı kürtaj yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir. İstenmeyen gebelik durumunda ülkemizdeki yasal kürtaj süresi 10 haftadır. Kürtaj eğer anomali saptanmış bir gebeliğe yapılacaksa bu süre aranmaz.
Küretaj, diş eti hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Diş eti hastalıkları, diş etlerinin iltihaplanması veya diş eti çizgisinin geri çekilmesi gibi durumlar nedeniyle oluşabilir. Bu durumlar genellikle diş eti bakımının yetersizliği veya kötü diş hijyeni alışkanlıklarından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri