Uzun soluklu seyahatlerde ülkemizin eşsiz tatlarından mahrum olmak istemeyen çoğu yolcu, havaalanında bazı sürprizlerle karşılaşabilir. İşte uçağa alınması yasak olan yiyecekler şunlardır: Salça, yoğurt, reçel, bal, pekmez, peynir.
Bal, reçel, salça, konserve yiyecekler, krem peynir, her türlü soslar, şuruplar, jöleler, tereyağı, turşu, ezme, çorba, humus, hardal ve buna benzer dökülme, bulaşma tehlikesi olan yiyecekler yarı sıvı olarak kabul edilir ve el bagajında yalnızca 100 ml'lik kaplarda ve 1 litreyi geçmeyecek şekilde taşınabilir.
El bagajında taşımamanız gereken diğer bir şey ise yiyecek ve içecekler. Özellikle taze meyve ve sebze ile peynir gibi gıdaları bagajınıza alarak güvenlik kontrolünde sorun yaşayabilirsiniz.
İlaçlar, bebek sütü ve bebek maması ve özel beslenme ihtiyaçları için yiyecekler, şeffaf plastik torbaya konmadan uçağa taşınabilir.
Bavulunda taşıyacağın yiyecekler için de yine paketleme kurallarına uyman gerekir. Özetlemek gerekirse, el bagajının boyutlarına ve ağırlığına dikkat ettiğin sürece katı yiyecekleri yanında taşıyarak kısa ve uzun uçuşlarda yemek yiyebilirsin.
İlgili 45 soru bulundu
Yiyecek ve içecekler: Belirli bir miktardaki katı gıda maddelerinizi valizinizde taşımanıza müsaade edilirken, sıvı ya da sıvıya geçişi mümkün gıda ürünlerinizi valinizde ya da el bagajınızda bulunduramazsınız.
Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir. Salça, yoğurt, bal, pekmez, reçel, sos gibi ürünler yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekler uygun şekilde paketlenirse ve uygun boyutlarda olursa uçak bagajında taşınabilir.
Katı yiyecekleri el bagajınızda uçağa getirebilirsiniz, sadece ağırlığına ve boyutuna dikkat edin. Kek, bisküvi, turta, kraker, kuruyemiş, cips ve sandviç gibi yiyecekler el bagajında taşınabilir. Yoğurt, puding gibi ürünlerde likit limit uygulanmakta olup, sadece 100 ml'lik kapların taşınmasına izin verilmektedir.
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
Genellikle zeytinyağı, sulu peynir, bal, pekmez gibi akıcı maddeler veya sıkıştırılmış gazlar bagaj için uygun değildir. Sıvı maddeler için kısıtlamalar ise şu şekildedir: Sıvılar en fazla 100 ml'lik kaplarda taşınabilir. Bu kaplar 1 litreyi geçmemelidir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yem kokusu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı olmamalıdır.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır.
Katı ve sıvı yiyecekler zaten bellidir; ancak en çok kafa karıştıran yiyecek türleri yarı sıvı olanlardır. Salça, yoğurt, tereyağı, bal, pekmez, her çeşit sos ve reçel yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekleri uçak bagajında taşımanızda bir sakınca yoktur.
Manyetik maddeler. Uçakta Zeytinyağı, Pekmez, Bal ya da Diğer Sıvı Gıdalar Taşınır Mı? Şişe içerisinde yer alan ”zeytinyağı, pekmez, bal ve diğer sıvı gıdılar” kayıtlı bagaj bölümünde taşınabilir.
Türkiye'de 1 Nisan 2012'de yayınlanan kararnameye göre tam katı halde olmayan yiyeceklerin kabin bagajında taşınması yasak. Dolayısıyla salça da tam katı yiyecek sayılmıyor ve maalesef uçağın içine alınmıyor.
Sırt çantaları genelde el bagajı olarak kabul edilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Uçak içerisine alınacak kabin bagajında bulunan sıvı içerikli eşyalar 100 mililitreyi geçemez. Bebek maması gibi sıvı haldeki temel ihtiyaçları valizinize koymak için kilitli poşete koymanız gerekiyor. Ayrıca yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar kabin valizlerinde kabul edilmiyor.
Önünüzdeki koltuğun altına sığacak çanta demektir! Light Paket kapsamında 40cm x 30cm x 15cm ölçülerine uygun ve maksimum 3kg ağırlığında olduğu sürece tek parça el çantası, dizüstü bilgisayar çantası veya küçük sırt çantası tercih edebilirsiniz.
Kabinde maksimum 100 ml taşınabilir. Emniyet birimleri tarafından uygun görülürse yer personeli tarafından uçağa yüklenir.
Kısıtlamaya Dahil Sıvılar:
Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler, Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller, Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
İşte, o detaylar. Uçakta et taşınması konusu, havayolu şirketlerinin resmi internet sayfalarında yer alan bilgilere göre yasak olarak nitelendirilmemektedir. Sıvı sızdırma durumuna imkan tanıyan her türlü ürünü kısıtlamalara tabi tutan havayolu şirketleri, kurban eti için herhangi bir kural koymamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri