Avrupa Sivil Havacılık Kurumu 26 Eylül 2014 tarihinde yayımladığı bildiride; PED (Portable Electronic Devices) taşınır elektronik cihazların (tablet, laptop, akıllı telefon, MP3 player vb.) tüm uçuş süresi boyunca kullanılmasını sivil havacılık otoriteleri açısından yasak kapsamından çıkartmıştır.
Uçuşta kullanımı kesin olarak yasak olan cihazlar:
Cep telefonları, telsizler, uzaktan kumandalı oyuncaklar, hoparlörlü cihazlar, yazıcılar, kayıt durumunda olan mini disk cihazları, büyük müzik setleri, kulaklığı olmayan cep radyoları, küçük televizyonlar ve bluetooth alıcıları.
Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor.
THY Genel Müdürü Açıkladı: Uçaklarda Mesajlaşmak Serbest Oluyor. Favorilerinize Ekleyin. Uçağa bindiğiniz zaman ilk kural bellidir; Cep telefonları ya uçak moduna alınır ya da tamamen kapatılır.
Cihazlar uzaklaşmaya başlayınca akıllı baz istasyonları telefona daha güçlü sinyaller göndermeye çalışıyor ve çekim gücü artırıyor. Bu sırada oluşan sinyal artışı ise uçaktaki cihazları etkiliyor ve elektromanyetik uyumsuzluk yaşanmasına sebep oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Herhangi Taşınabilir Elektronik Cihaz veya benzeri cihaz açık olduğunda etrafa düşük miktarda elektromanyetik dalga yayar, bu tür cihazların aynı anda açık olması ve birden çok kişi tarafından kullanımının artık uçak sistemlerinde risk oluşturacak zarar vermediği kabul edilmektedir.
Hayır, uçakta telefon kullanmak genellikle uçağı düşürmez. Ancak, uçuş ekibi tarafından belirtilen kurallara uymak önemlidir. Uçuş sırasında telefon kullanımı genellikle uçuş moduna alınması istenir. Uçuş modu, telefonun radyo frekanslarına müdahale etmesini önler.
İnternet, bazı uçaklarda kapı kapandığı andan itibaren kullanıma açık olur, ancak bazı uçaklarda sistem geçişleri tamamlanmadığı için uçak 10,000 feet (yaklaşık 3,000 metre) yüksekliğe ulaştığında aktif olur. Uçağın hava sahasından geçtiği ülkenin regülasyon kurallarına tabidir.
İnternet servisi hangi uçaklarda aktif? Türk Hava Yolları'nın filosunda yer alan tüm Boeing 777-300ER, Boeing 787, Boeing 737 MAX, Airbus 330-300, Airbus 350 ve Airbus 321 NEO uçaklarında internet servisi aktiftir.
Ancak ilerleyen teknolojiye rağmen hala pek çok uçak firması uçaklarda cep telefonu kullanımına izin vermiyor. Neden mi? Cep telefonları baz istasyonlarından uzaklaştıkça yani havalandıkça, çekebilmek için sinyal gücünü arttırıyor, bu da uçağın cihazlarına zarar verebiliyor.
Bazı havayolları, uçak moduna geçerseniz iPhone'unuzu açık tutmanıza izin verir. Wi-Fi ve Bluetooth®, uçak modunda saptanmış olarak etkisizleştirilir; arama yapamazsınız ama müzik dinleyebilir, oyun oynayabilir, video izleyebilir ve ağ ya da telefon bağlantısı gerektirmeyen diğer uygulamaları kullanabilirsiniz.
Dış kulak yolunu tamamen kapatan, süngerler, waxlar ve kulaklıklar ile ortam daha da güçleştiriliyor. Bu sebeple kulak içi kulaklıklar, uçaklarda verilen kulak tıkaçları gibi şeyleri kullanmayın. İlla kulaklık kullanmanız gerekiyorsa, başüstüne takılan ve kulağı maskeleyenleri tercih edin.
Uçak modundayken cihazınızla arama yapamaz, SMS mesajı gönderip alamaz veya mobil veri kullanamazsınız ancak diğer tüm işlevleri kullanabilirsiniz.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Uçakta yolcular olsun ya da olmasın kalkış ve inişlerde elektronik cihazların kapatılması gerekir. Cihazların sadece uçuş modunda kullanılmasına izin verilir. Bunun dışında yolcular cep telefonlarını iletişim kurmak için kullanamazlar.
İnternet servisi hangi uçaklarda aktif? Türk Hava Yolları'nın filosunda yer alan tüm Boeing 777-300ER, Boeing 787, Boeing 737 MAX, Airbus 330-300, Airbus 350 ve Airbus 321 NEO uçaklarında internet servisi aktiftir. 2023 yılı itibariyle 170 uçakta internet hizmeti aktif bulunmaktadır.
Tüm uçuş boyunca bedava mesajlaşma
Bu sayede WhatsApp, Messenger, WeChat ve benzer servisler üzerinden metin mesaj gönderip alabilirsiniz.
Tüm yolcularımız ücretli internet paketlerinden faydalanabilmektedir. Paket fiyatlarına tüm vergiler dahildir. Bu paketler yalnızca uçuş esnasında satın alınabilmektedir. Yolcularımız internete bağlanma adımlarını içeren yardım videosuna uçuşları esnasında PLANET uçak içi eğlence platformundan ulaşabilirler.
Uçaklarda genellikle iki tür priz mevcuttur: standart AC prizler ve USB şarj portları.
Elekromanyetik dalgalar ile iletişim sağlayan cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi cihazlarınızı uçak moduna alarak tüm uçuş boyunca kullanabilirsiniz. Ancak uçak modu olmayan bu tür cihazlarınızın uçuşun iniş ve kalkış fazlarında kapalı olması gerekmektedir.
Uçakta internet kullanabilir miyim? Türk Hava Yolları uçakta kesintisiz internet projesi ile uçaktayken internet kullanımı yapılabiliyor. Telefon, bilgisayar ya da ipad için uçakta interneti özgürce kullanabiliyorsunuz.
Telefonun normal konumdayken radyo frekanslarda yayın yapan tüm kanalların açık bulunması uçağın çeşitli alıcı ve algılayıcı devrelerine parazit yapabilir. Aynı zamanda tüm bu bağlantılar uçağın elektronik sistemlerine ve kule ile iletişimlerine de parazit oluşturabilir.
Yolculuk sırasında uçak modu olmadan telefon kullanmak, sanılanın aksine uçağın motorlarının durmasına, düşmesine ya da patlamasına neden olmaz. Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli bir havada sadece navigasyon sistemini baz alarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Kabin görevlilerinin size gösterdiği şekilde kemerinizi takın ve gerek olmadıkça uçuş boyunca kemerinizi çıkarmayın. Kemerleriniz dışında uçağın kalkış esnasında koltuğunuzu dik bir konuma getirmeli ve önünüzde bulunan tepsi eğer açık konumdaysa uçağınız kalkışını tamamlayana dek kapalı tutmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri