Ücretli öğretmenler, kadrolu veya sözleşmeli öğretmenlerden farklı olarak ders başına ücret alarak çalışırlar. Bu ödemeler hem devlet okullarında hem de özel okullarda, çalıştıkları gün üzerinden saat karşılığı gerçekleştirilmektedir.
Sözleşmeli öğretmen olarak da bilinen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler. İhtiyaç duyulduğu takdirde sözleşmeleri, okul yönetimi tarafından yenilenebilir.
Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olan kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
Ataması yapılmamış öğretmenler, ücretli öğretmenlik için kayıtlı oldukları ilçelerin Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapabilir. Emekli öğretmenler ve pedagojik formasyon eğitimi almış lisans mezunlarına da ücretli öğretmenlik yapma hakkı tanınıyor.
Ücretli öğretmenlik, ihtiyaca dayalı ve süreli bir sözleşme boyunca yapılmaktadır. Kadrolu öğretmenliğe geçiş fırsatı bulunmamaktadır. Sözleşme bitişinden (1 yıl) sonra görev bitmiş olur. Sözleşmeli öğretmen ise kadro karşılığı belirli bir süre çalışan bir meslek grubudur.
İlgili 16 soru bulundu
Ücretli ya da sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlerin kadroya geçiş süreçleri ve koşulları hakkında yakın zamanda bir açıklama yoktur. Ancak beş yılı dolduran ve formasyon almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya geçebilme hakkı olabilir.
Son yıllarda en çok ücretli öğretmene ihtiyaç duyulan branş "Okul Öncesi Öğretmenliği"dir. Ücretli öğretmenlik kadrolarında en çok ihtiyaç duyulan branşlar şu şekildedir: Özel Eğitim Öğretmenliği.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Ücretli Öğretmen maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 52 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ücretli Öğretmen maaşları 11610 TL'dir. En düşük Ücretli Öğretmen maaşı 11400 TL iken, en yüksek Ücretli Öğretmen maaşı 13850 TL'dir.
İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır. (Örnek: 1 Kasım-30 Kasım). Ücretli öğretmenlerimize ait ek ders çizelgelerinin onaylı olarak en geç ay çıktıktan sonra sonraki ayın ilk iş günü mesai bitimine kadar elden teslim edilmesi gerekmektedir.
Bu meslektaşlarımız, ek ders ücreti karşılığı görev yapmaktadır. Okullarımızdaki nöbet görevleri karşılığında da ek ders ücreti ödenmektedir. Dolayısıyla ücretli öğretmenlerimizin de ek ders ücreti mukabili nöbet görevini ifa etmelerinde bir engel olmamalıdır.
Ücretli öğretmenler sayısal, sözel, güzel sanatlar ve yabancı dil derslerine girebilir.
KPSS puanı eklenmesi zorunlu değildir.
Sigorta primleri ise aylık toplam ders saat sayısına göre ödeniyor. Buna göre ayda en fazla 16-17 gün sigortalı olabiliyorlar. Yani normal öğretmene göre yarım ücret ve yarım sigorta ile çalışmış oluyorlar.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN MAAŞI NE ZAMAN YATAR? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik görevi yapan kişiler maaşlarını her ayın 15'ine gelecek şekilde ödenir.
Verilere göre, 2023 yılında ücretli öğretmen saat ücreti 73,50 TL olarak belirlenmiştir. Haftalık Çalışma Saati: Ücretli öğretmenlikte haftalık çalışma saatiniz önemlidir. Örneğin, 30 saat veya 40 saat gibi bir çalışma süresi olabilir.
İşte 2023 Kasım ücretli öğretmenlerin ek ders ücreti hakkında merak edilenler... Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60.12 lira olan ücretli öğretmen ek ders ücretinde yüzde 25 artış yapıldığını duyurdu.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor.
Gün boyunca derslere giren, kadrolu öğretmenlerle aynı işleri yapan ancak maaşları meslektaşlarına asla ulaşamayan ücretli öğretmenler yarıyıl tatilinde 2 haftalık maaşlarını alamayacak.
Kişiler kurumlara görevlendirildikleri anda sonuçlar yine e-devlet üzerinden görüntülenecektir. E-devlet başvurusu dışında sistem üzerinden herhangi bir girişe izin verilmeyecektir. Başvurular dönem bittikten hemen sonra başlayıp sonraki dönemin sonuna kadar yapılabilecektir.
Ücreti Ne Kadar? Öğretmenevlerinde konaklama ücretlidir. Öğretmenler, eğitim çalışanları ve kamu çalışanları ile emekli eğitim çalışanları indirimli tarife üzerinden ödeme yaparlar.
Türk Eğitim Sen'in hazırladığı rapora göre Türkiye'de 2020-21 eğitim öğretim yılında öğretmen açığı 109 bin 616, ücretli öğretmen sayısı ise 69 bin 326 olarak tespit edildi. Ücretli öğretmen sayısında rekor İstanbul'da. Geçen yıl sayı 20 bin 902 ücretli öğretmenin çalıştığı İstanbul'da bu yıl sayı 21 bin 375 oldu.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü istediği takdirde görevlendirilen ücretli öğretmenin yerini değiştirebilir veya başka bir okula ders saatini tamamlamak için görevlendirebilir. Görevlendirme süresinin sonuna kadar çalışmak zorundadır.
Öncelikle ücretli öğretmenlikte kadroya atama durumu söz konusu değildir. Bu öğretmenler ihtiyaca göre görevlendirilir ve ihtiyaç yerine getirildiğinde okuldaki görevine de son verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri