Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
“Param yok nasıl boşanma davası açabilirim” diye soruyorsanız, avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmakta kesin kararlıysanız, maddi durumunuzun yeterli gelmemesi durumlarında bulunduğunuz bölgedeki baroya giderek dava açmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Boşanmak İçin Nereye Başvurulur? Boşanmak için yetkili Aile Mahkemesine, Aile Mahkemesi kurulmamış yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulur.
Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden adliyeye gitmeden davanın açılması avukat aracılığı ile mümkündür. E-devlet üzerinden UYAP Vatandaş Portalı'ndan hazırlanan e-imzalı dilekçe ile dava açılabilir. Dava açılması için e-imza ya da mobil imza, e-devlet kullanıcı adı veya şifresi gerekmektedir.
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
İlgili 36 soru bulundu
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım? Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılmaktadır. Çekişmeli boşanma davası için boşanmak isteyen taraf (davacı), çekişmeli boşanma avukatından yardım alabilir. Avukatsız ise; dava dilekçesi, deliller ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile aile mahkemesine başvurmalıdır.
Boşanmanın en kısa yolu nedir sorunuzun cevabı kesinlikle anlaşmalı boşanma yoluna gitmenizdir. Aksi takdirde çok uzun bir sürece hazırlıklı olmalısınız. Anlaşmalı boşanma şartlarının sağlanması sonucunda olumlu yönde gelişen davanız tek celsede sonuçlanacaktır.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerden birinin veya her ikisinin de hakimin huzurunda bulunmalarına olanak yoksa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Taraflar baroya kayıtlı bir avukata verecekleri vekaletname ile davanın takibini sağlayabilirler.
Boşanma davası sürerken de taraflar mahkeme gider ve harçlarının yüksek olmasından dolayı adli yardım talebinde bulunabilir. Aynı şekilde taraflar, maddi durumunun iyi olmadığını belgelerle ibraz etmek durumundadır. Mahkeme gider ve harçları bu durumda kişi yerine Devlet tarafından ödenir.
Avukatsız boşanma davası açılmasında herhangi bir engel yoktur.
Bunun için muhtardan alınacak fakirlik belgesi bazı durumlarda yeterli görülür. Ancak bazen barolar, aylık kazancınızı gösteren, üzerinize kayıtlı gayrimenkul veya araç olup olmadığını kanıtlayan, herhangi bir sigortadan yararlanıp yararlanmadığınızı ispatlayan belgeleri de göstermenizi isteyebilir.
2023 yılı boşanma davası asgari avukatlık ücreti 9.200,00 TL' dir. Mahkeme veznesine, boşanma davası başvuru harcı (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL'dir) ve yargılama giderleri yatırılır.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Ayrılmak için öncelikle boşanma dilekçesini düzenlemelisiniz. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurmanız gerekir. Belgeler hazırlandıktan sonra davacı, adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını başlatabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davaları en hızlı sonuç alınan dava türüdür. Anlaşmalı boşanmak isteyenler duruşma gününde bizzat mahkemede bulunmalıdır. Hakim, tarafları dinledikten sonra boşanma isteğinin her iki tarafta da olduğuna ve çiftlerin hür iradeleriyle karar verdiğine ikna olursa tek celsede boşanma kararı verebilir.
Anlaşmalı boşanma davası herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde açılır. Çekişmeli boşanma davası ise taraflardan birinin yerleşim yeri veya davadan önce son kez altı aydan beri birlikte oturdukları yerdeki aile mahkemesinde açılır.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Kadının evi terk etmesi suç değildir.
Yani kısaca anlatmak gerekirse bir tarafın boşanmak istememesi boşanma davasının red sebebi değildir. Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumda dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Bu durum da yalnızca boşanma dava sürecinin uzamasına neden olmaktadır.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri