Sonuç olarak; öğretmenler doğum sonrası ücretsiz iznini süreleri içerisinde 24 aya kadar parça parça kullanabilir.Yani 24 aylık sürenin içinde kullanılabilir.
c) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür. ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür.
Doğum sonrası ücretsiz izin süresi bölünebilir ancak bölünse bile kullanım süresi özel sektörde 6 ay, kamuda 24 ay ile sınırlıdır. Örneğin; doğum sonrası ücretsiz izne ayrılmış bir memur 3 ay çalıştıktan sonra 1 sene çalışmayabilir, 5 ay tekrar çalıştıktan sonra 4 ay tekrar izin kullanabilir.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Babalık İzni Parça Parça veya Sonradan Kullanılabilir Mi? Kişinin özel sektörde çalışanı veya memur olup olmamasına da bağlı olarak verilen babalık izin süresi doğumdan hemen sonra başladığı için bu iznin bölünerek parça parça kullanılması veya doğumdan bir süre sonra talep edilerek kullanılması mümkün değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
Bu tutar doğum raporu sigortalının doktoru tarafından açıldıktan sonra sigortalının çalıştığı işyerinin raporu sistemden onaylaması ile PTT veya banka aracılığı ile ödenmektedir. Ödemeler parçalı olabileceği gibi istirahat süresi sonunda toplu da olabilmektedir.
1- 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin (E) bendi uyarınca verilen izin memurun isteğine bağlı bir izin olması sebebiyle 12 aylık izin memurun isteği üzerine ikinci bir onay ile kesilmesi mümkün bulunmaktadır.
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
5 yılını dolduran memura ücretsiz izin verilmesi ile ilgili bilinen esas yanlış, idarenin bu aylıksız izni vermek zorunda olduğunun zannedilmesidir. Oysa bu ücretsiz izni verip vermeme konusunda idarenin takdir hakkı vardır.
Sonuç olarak, aylıksız izinde memuriyet statüsünün devam ettiği dikkate alındığında, memurlar aylıksız izindeyken çekilme isteğinde bulunabilecek olup, bu istek izin bitimi beklenmeksizin 94. madde çerçevesinde kurum tarafından kabul edilebilecektir.
Ücretsiz izne ayrılan işçinin aylık sigorta prim bildirgelerinde “ücretsiz izinli” (06,07 ve 21 nolu kod) olarak gösterilir.
Memurun izni istendiği kadar bölünebilir
Evet, madem ki kanun koyucu memurun izninin bölünmesini kurala bağlamamıştır; o halde buradan çıkacak anlam, memurun izninin istendiği kadar bölünebileceğidir. Örneğin 20 günlük yıllık izin hakkı olan bir memur, bu iznini ister 20 ayrı defada ve isterse de tek seferde kullanır.
Ancak her iki maddenin de devamında Kanunun 53. maddesinde yer alan yıllık izin sürelerinin tarafların anlaşması ile ve bir bölümü on günden az olmamak kaydı ile en çok üçe bölünebileceği hükmü yer almıştır.
izin süreleri, tarafla-rın anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir". Kanun koyucu tarafından bu hükmün gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır: "Yıllık ücretli iznin amacının işçiyi diğer tatillere nazaran daha fazla dinlendirmek olduğu düşüncesi, yeni tasarıda da benimsenmiştir.
İlgili kişi mazeret iznini bir yıl içinde toptan ya da parça parça kullanabilir. Ayrıca devlet memuru, aynı kanunun 102. maddesine göre, 1 yıldan on yıla kadar 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla ise 30 senelik izin kullanma hakkı vardır.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
İşverenler tarafından bu gibi durumlarda ücretsiz izne çıkmayı kabul anlamına gelen dilekçe imzalatılmak istenmektedir. İşçilerin böyle bir dilekçeyi imzalama zorunluluğu yoktur. İşçi ücretsiz izni kabul etmediği halde ücretsiz izin yoluna başvurulması halinde iş akdi işveren tarafından feshedilmiş olur.
a) 657 sayılı Kanunun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasının yürürlüğe girdiği 10/02/2016 tarihinde analık iznini kullanmakta olan memur, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminde yarım gün izin talep etme hakkına sahiptir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir. Bu durumda işveren ücretsiz izin günlerinde işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirimi yapar.
Aylık ücretli olarak çalışanlar, doğum izni süresince maaşlarını alıyor. Onlar adına yatan doğum izni parası adı verilen geçici iş göremezlik ödeneği ise çalışana yatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri