Sivilceleri patlatmaktan her zaman kaçınmalısınız. Bunu yapmak iltihaplanmaya, iltihap sonrası hiperpigmentasyona ve yara izine ve tabii ki enfeksiyona yol açabilir. Özellikle tehlike üçgeninde sivilce patlatmaktan mutlak surette kaçınmalısınız.
Cildi rahatlatacağını düşünerek kör sivilce nasıl patlatılır sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz ama bu olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu tip sivilcelerin içinde bakteriler olabileceği için, kör sivilceyle oynanması bakterilerin vücuda yayılmasına da sebep olabilir.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Doğrusu nedir? Beyaz nokta haline gelmeyen sivilceler hiçbir şekilde sıkılmamalıdır. Sıkarak deriye zarar vermek kalıcı izler yaratıp, bölgede yara izlerine yol açabilir. Eğer beyaz noktalı olgunlaşmış bir sivilcen var ise, inflamasyonu kontrol etmek için buz uygulayabilirsin.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
İlgili 29 soru bulundu
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Ayrıca, patlatılan sivilce dokusunun açık yara hale gelmesi sonucunda sivilce içeriğinde yer alan mikroorganizmaların iltihabi reaksiyonu daha geniş bir alana yayılmış olur. Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir.
Nasıl ki derin yaralanma sonucu iz kalabiliyorsa derin ve iltihaplı sivilceler de iz bırakabilir. Skar oluşumu yaralanma sonrası derimiz kendini yenileyerek tamir ederken gerçekleşir.
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Bu sivilceler genelde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bazı durumlarda iltihaplı sivilcelerin tedavi edilmemesi halinde ortaya başka durumlar çıkabilmektedir.
Sivilce ilk oluşmaya başladığında bizlerle kontağa geçilir ise çok daha başarılı sonuçlar alınır. Eğer sivilce şiddetlenir ve tedavi aksatılır ise sivilcenin iz bırakma ihtimali artar. Bu izlerin bir kısmı leke yapısındadır ve zamanka kaybolur iken, bir kısmı ise daha derin izler şeklindedir ve kalıcı olabilir.
Sivilceleri patlatmaktan her zaman kaçınmalısınız. Bunu yapmak iltihaplanmaya, iltihap sonrası hiperpigmentasyona ve yara izine ve tabii ki enfeksiyona yol açabilir. Özellikle tehlike üçgeninde sivilce patlatmaktan mutlak surette kaçınmalısınız.
Bir sivilceyi patlatmak, alttaki cilt dokusuna zarar vermenize neden olur ve böylece hasar alan cilt çok daha kötü bir görünüm alabilir. Bununla birlikte sivilce içeriğindeki iltihaplı sıvının dağılması ile birlikte sivilceler daha geniş bir alana yayılabilir.
Sivilceleri sıkmak veya cildi çok sert biçimde ovalamak sivilceleri daha da kötüleştirebilir ve sivilce izine sebep olabilir. Cilt ayrıca kasklardan, sırt çantalarından veya dar kıyafetlerden kaynaklanan sürtünme veya basınç sonucunda, kirlilik ve nem sebebiyle de tahriş olabilir.
Cilde yapılan yanlış müdahaleler ciltte hasara yol açar ve cilt üzerinde iz bırakır. Sivilceyi elle sıkma, yüzü aşırı yıkama, yüze fiziksel peeling uygulama, güneşe maruz bırakma vs. sivilcelerin iz bırakmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Erken Akne İzleri
Bu bölgede başka bir akne oluşmazsa cilt iyileşerek normal görüntüsünü alır. 1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Yanaklar ( 4. ve 5. bölge): Yanaklarda çıkan sivilceler akciğerinizde problem olduğunu gösterebilir. Akciğerle ilgili sorunlar genellikle aşırı sigara tüketimi ya da sigara dumanına sürekli maruz kalma veya alerjilerden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri