Uçucu yağlar, oda sıcaklığında, genellikle sıvı, nadiren yarı katı halde olup, oda ısısında uçucu özelliğe sahiptir ve genellikle kuvvetli kokuludur. Uçucu yağlar su buharı ile sürüklenebilen, suda çözünmeyen, sudan hafif veya nadiren ağır olan ve değişik terpenik yapıdaki maddeler taşıyan karışımlardır.
Uçucu yağların UV radyasyonuna ve düşük ve yüksek sıcaklıklara karşı oldukça hassas olduğunu unutmamalıyız. Bu maddeler genellikle alkollerde ve yağlarda kolayca çözülür. Suda az çözünürler ve kısa süreli süspansiyonlar oluştururlar.
U.yağların teşhisi
Dokularda uçucu yağ olup olmadığını anlamak için drogdan alınan kesit Sudan III ile boyanır. Sabit ve uçucu yağlar turuncu renk alır. Kesit 120°C'ye ısıtıldığında veya sulu etanolle yıkandığında renk kaybolmuyorsa sabit yağ, kayboluyorsa uçucu yağ ihtiva ettiği anlaşılır.
Uçucu yağlar su ile karışmayacağı için su ile homojen şekilde seyreltilmez, bunun yerine uçucu yağların dağılımını ve tutulmasını sağlamak için mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi önemlidir. Uçucu yağların güvenli kullanımı için lütfen aşağıdaki tabloya göz atın.
Esansiyel yağlar, yutulduğunda, vücudun geri kalanına taşındıkları gastrointestinal sistem yoluyla doğrudan kan dolaşımına girer. Uçucu yağlar yağda çözünür olduğundan beyin dahil vücudun tüm organlarına kolaylıkla taşınırlar.
İlgili 41 soru bulundu
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
Yüksek refrakter özelliğine sahip olup her zaman rotasyonludur. Esansı çözmek için alkol, eter, kloroform gibi normal organik çözücüler kullanılır. Yüksek dereceli alkol içerisinde de çözünürler. Uçucu yağlar suda çözünebilir ancak suda çok çözünür özelliğe sahip değildir.
Uçucu yağ seyreltme oranı her uçucu yağ için değişmekle birlikte genel olarak yüz için %1, vücut için %2'dir. 1 ml uçucu yağ yaklaşık 20 damladır. Buna göre 20 ml tatlı badem yağı için 4 damla lavanta uçucu yağı damlatarak yüzümüz için cilt serumu olarak kullanabiliriz.
Oldukça yüksek bir konsantrasyona sahip olan uçucu yağların doğrudan cilde uygulanması tahriş ya da kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bu yüzden aromaterapi masajı gibi topikal uygulamalarda kullanılan uçucu yağların mutlaka seyreltilmesi tavsiye ediliyor.
Bir havlu veya bezi ılık suya batırarak, uçucu yağlar ekleyerek ve ardından istenen bölgeye uygulayarak sıcak veya soğuk bir kompres yapın. Bir losyon veya nemlendiriciye yağ ekleyin ve ardından cilde uygulayın.
Etkin bir ekstraksiyon için sıcaklık önemli bir faktördür. Uçucu ve yarı uçucu bileşiklerin oluştuğu sıcaklık değerleri sırası ile 40-60 0C ve 80-100 0C arasındadır.
Çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Basitçe adından anlaşıldığı gibi bu yağlar uçucu nitelikte değil. Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır. Suda çözünmezler.
Lavanta, nane, çay ağacı yağı, paçuli ve okaliptüs yağı gibi en çok uçucu yağlar damıtılır. Çiçekler, yapraklar, odun, kabuk, kökler, tohumlar veya meyve kabukları, su üzerindeki bir imbik (damıtma aparatı) içine konur. Su ısıtıldıkça, buhar bitki malzemeden geçerek uçucu bileşikleri buharlaştırır.
Ürün talimatlarına göre uçucu yağ ve cilt bakım ürünü kombinasyonunu yüze veya cilde uygulayın. En sevdiğiniz cilt bakım ürünlerine birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Günlük yüz temizleyicinize, yüz losyonunuza, tonik veya nemlendirici şişenize birkaç damla yağ ekleyerek, düşünmek zorunda kalmayacaksınız.
Eğer parfüm, parfüm yagı ya da lavanta esanslı yag gibi ibareler varsa, bu gerçek lavanta yagı olmadığını gösteriyor. Ayrıca elde edilen bitkinin Latince ismini kontrol etmeyi de unutmayın.
Eğer isterseniz, burun spreyine birkaç damla uçucu yağ ekleyebilirsiniz. Lavanta, nane, okaliptüs veya çay ağacı yağı gibi yağlar burun pasajlarını rahatlatır ve solunumu kolaylaştırabilir. Ancak, bu yağları kullanırken dikkatli olun ve aşırıya kaçmayın. Çünkü bazı kişilerde hassasiyet veya alerjiye neden olabilir.
Koyu renkli cam şişede olması gerekmektedir. En azından şeffaf cam, uçucu yağların uçucu yağlara aşina olmayan kişiler tarafından dağıtıldığını gösterir. Uçucu yağlar, özün çıkarıldığı bitkinin botanik adıyla etiketlenmeli ve onların üretilmesinde kullanılan yöntem ile ilgili bilgi vermelidir.
Oksidasyon, uçucu yağların en yaygın ve hızlı bozulma şeklidir. Oksidasyona uğrayan yağ terapötik özelliklerini yitirebilir, kimyasal özellikleri değişebilir ve kullanıcıda hassasiyet artışına sebebiyet verebilir. Bu nedenle her zaman uçucu yağların bulunduğu şişenin ağzının sıkıca kapatıldığından emin olmalısınız.
Soğuk sıkım sabit yağlarla seyreltilerek kullanılır. Uçucu Yağlar Sabit Yağ ile Nasıl Seyreltilir? 50 ml. sabit yagˆ içerisine 10 damla lavanta uçucu yağı damlatıp karıştırarak seyreltiniz.
Uçucu yağ nasıl kullanılır ? Cildin küçük bölümünde denedikten sonra tüm vücuda uygulanabilir. Yüksek doza maruz kalmamak, alerjik etkilerini en aza indirebilmek için uçucu yağı taşıyabilen yağlarla seyreltmeniz önerilir. Aromaterapi uçucu yağ içeriğindeki doğal özler, hoş kokulu ferahlatıcı etkisiyle ön plana çıkar.
Bir bardak suya damlatacağınız 2-3 damla lavanta yağı damlatarak içeceğiniz 1 bardak su, mide ve safra suyu üretimini artırarak; hazımsızlık, ishal, kolit ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırma konusunda uyarıcı etki yapacaktır.
1) Suda çözünmezler. Alkol, eter, benzin, kloroform gibi organik çözücülerde çözünür. 2) Erime noktası moleküldeki karbon sayısına göre değişir. 3) Yapılarında çoğunlukla doymamış yağ asitleri bulunan yağlar oda sıcaklığında sıvı, daha çok doymuş yağ asidi bulunanlar katı- dırlar.
Lavanta Hidrosolü: Hidrolatlar çok sayıda değerli suda çözünür madde ve az miktarda yağ içerir (%0,02 ila %0,5) (Andrys ve Kulpa, 2016). geriye yarı katı ve katı kıvamda koyu yeşile yakın lavanta konkreti elde edilir.
Yağlar kimyasal olarak gliserol ve yağ asitlerinden oluşan ester formunda trigliserid olarak da adlandırılan yapılardır. Apolar, hidrofobik ve nötr bileşiklerdir [1]. Kloroform, diklorometan, eter, alkol gibi organik çözücülerde çözünürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri