Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Motor becerilerde gecikme görülür. Gevşek bebeklerin yatış pozisyonu kurbağa pozisyonunda olabilir. Bebeklerde baş kontrolü en geç 3-4. aylarda sağlanır. Gevşeklik nedeniyle bebekler zamanında baş kontrolünde zorlanırlar, sırt kaslarının etkilenmesiyle destekli oturma, desteksiz oturma ve yürüme gecikebilir.
2.Ayda Baş Boyun Kontrolünü Sağlayan, Ellerinden Tutulup Kaldırılmaya Çalışılırken Baş Ve Gövdeyi Kontrol Etmeye Çalışan, 5. Ay Civarında Destekli, 7-8 . Aylardan İtibaren Desteksiz Oturabilen Bir Bebek Te Herşeyin Yolunda Gitmekte Olduğunu Söylemek Mümkündür..
Hipotonik bebek sendromu, bebeklerin yer çekimine karşı kas direncinin azalması ile ilişkilidir. Kas direncinin azalması neticesinde bebeklerde kas gevşekliği oluşabilmektedir. SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır.
Bu durum, bebeklerin (gün içerisinde ne kadar iyi uyuduklarına bağlı olarak) şekerlemeler arasında çok uzun süre uyanık kaldıkları veya çok geç yattıkları anlamına gelir. Örneğin, çoğu yeni doğan bebeğin gün boyunca her 45 dakikada bir uyuması gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Hipotonik bebek sendromu, yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. Hipotonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadığı ve motor becerilerinde gerilik görülür. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü,oturma ve yürümede gecikme yaşanır.
Yenidoğan bebeklerde görülen karın guruldaması da merak uyandıran konulardan biri. Bebeğinizin karın gurultusu genel olarak sindirim sistemi ile alakalıdır. Bebeğiniz, anne sütüne veya mamaya alışıyorken midesinde gaz ve basınç olabilir. Bu gaz ve basınç da karın guruldamasına neden olur.
Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur. Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Hipotoni, "düşük kas tonusu" ya da "gevşek vücut" olarak adlandırılan tıbbi terimdir. Hipotoni kas güçsüzlüğü değildir, yer çekimine ve diğer hareket dirençlerine karşı vücudun yeterince kasılamamasıdır. Tam olarak sebebi belli olmasa da Serebellum (Beyincik) hasarında sıklıkla görülmektedir.
Periferal kökenli hipotoni nedenlerinin yaklaşık %50'sini Spinal Musküler Atrofi (SMA) ve muskuler distrofiler oluşturmaktadır (8,9).
Hipotoni, kas tonusundaki düşüklüğü temsil eden tıbbi bir terimdir. Hipotonik bebeklerde düşük kas tonusuna bağlı olarak motor ve duyusal gelişiminin akranlarının gerisinde bir gelişim göstermesi söz konusu olabilir.
BINGILDAK NE ZAMAN KAPANIR? Bebeğin baş çevresi ilk bir yaşta hızlı büyür. Bebeklerde ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir.
Tıbbi bir terim olarak hipotoni'yi açıklamak gerekirse; “kasların gerilmeye karşı gösterdiği dirence tonus, değişik nedenlere bağlı gelişen tonus azalmasına ise hipotoni (veya hipotonus) denir” diyerek açıklayabiliriz.
Bebeklerde el ayak sıcaklığı, her zaman vücutlarının geri kalanına göre daha soğuk olur. Bunun nedeni kan dolaşımının en uç noktası olan el ve ayakların daha soğuk olmasıdır. Bebeklerin el ve ayaklarının soğuk olması her zaman üşüdükleri anlamına gelmez.
Moro refleksi
Bir yetişkin olarak, şaşırtıcı bir şey olduğunda zıplayabilir ve göz kırpabilirsiniz. Moro refleksi tetiklendiğinde bebek başını geriye atar, kollarını ve bacaklarını dışarı atar, ağlar ve kol ve bacaklarını hızla geri çeker. Bu refleks sadece ilk 2 ay sürer.
Yerde yuvarlanma, zıplama, koşma gibi hareketlerin olduğu oyunları çocuğunuzun hayatında mutlaka olmasına çalışın. Yürümek, yuvarlanmak, yüzmek, koşmak, dans etmek, atlamak hem büyük kasları hem küçük kasları koordineli şekilde çalıştırır. Bu da çocuğun kas gelişimine olumlu etki sağlar.
3. Aydan 4.
Bu dönemde bebeğin boyun ve baş kasları hızla güçlenir. Bebek, karnının üzerinde yatarken başını kaldırabilir ve dik tutabilir.
3. İlk Denemeler. Bebeğiniz genellikle 3-4 aydan sonra kendi başını tutabilir. Bunun gibi motor becerilerini keşfettikten ve bebek oturma egzersizleri ile kas geliştirme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk alıştırmalara başlayabilirsiniz.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Nasıl anlaşılır? Gaz nedeniyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olmaktadır. Dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlarlar. Ancak aşırı miktarda ağlayan bir bebekte gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilerek başka bir sebebin olmadığının anlaşılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri