Döneminde ud hakkında en kapsamlı bilgiyi verenlerden biri olan Farâbi, o döneme kadar 4 telli bir saz olan ud'a 5. teli eklemiştir”. Ud'un yapısal özellikleri, günümüzde genel olarak standart hale gelmiştir.
Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır. 6 farklı tel grubu bulunan müzik aletinde en üstteki tel bam teli ismi ile bilinmektedir.
Yapısı Tekne (gövde), göğüs (kapak), sap, burguluk ve teller olmak üzere beş esas elemandan meydana gelen udun yapımına, eleman sıralamasında da görüldüğü gibi, tekneden başlanır.
Tarihi eski yüzyıllara kadar dayanan bir çalgı aleti olan ud; perdesiz olarak tasarlanmıştır ve telli, mızraplı çalgılar grubunda yer almaktadır. Udun gövde kısmı yarım armudu andıran bir şekle sahiptir ve gövde kısmının sert olması için gürgen ve maun gibi ağaçlar kullanılmaktadır.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Fakat şöyle düşünmenizi isteriz sizler hobi olarak enstrüman çalmak için yetenekten çok , günlük çalışmalarınız ile çok güzel bir şekilde ud çalmanız mümkündür. Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Sap uzunluğu 19.5 cm olmakla birlikte, tel boyu 58.5 cm'ye denk gelmektedir. Udun sap dibinden ses delik merkezine olan mesafesi 19.5 cm, ses deliği merkezinden dip eşiğine dek uzaklığı da 19.5 cm'dir. Ud 3 bölümde 19.5 cm'in esas alınmasından kaynaklı tel boyu 58.5 cm olarak belirlenmiştir.
Ud yapılırken üst tablada yani gövde de ise her ağaç kullanılmamaktadır. Sadece çok iyi kurutulmuş olan ladin ağacının kullanılması tercih edilmelidir.
Hoş Sesiyle Dinlendiren Enstrüman Ud
Ses gücü üç oktava kadar çıkan bu enstrüman, Türk ve Arap kültüründe yaygın olarak çalınan ve dinlenen klasik bir türdür. Yarım armudu andıran gövdesel yapısı genellikle sert ağaçlar olan ceviz, gürgen, zeytin, erik, vengi, maun gibi ağaçlardan yapılır.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
Ud – Kopuz
Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
ZENNE UD GENELLİKLE KISA BOYLU, KİLOLU VE BAYANLARIN KULLANDIĞI NORMAL UDLARDAN BİRAZ DAHA KISA VE ARKASI DAR OLANDIR. NORMAL UDDAN YANKAŞIK 5 CM KADAR DAHA KISA VE ARKA TEKNESİ BİRAZ DAHA DARDIR.
Udun parçaları şunlardır: Tekne, göğüs, sap, burgu, perde, köprücük ve tel. Udun telleri genellikle 11 adettir ve 5 çift ile 1 tek tel şeklinde dizilir. Teller arasındaki ses aralığı ise şöyledir: (Sol, Do, Fa, Si bemol, Re). Ud çalmak için özel teknikler ve ritimler vardır.
Ud, Orta Doğu'nun köklü tarihine dayanan geleneksel perdesiz bir telli çalgıdır.
Ud'un en önemli parçası olan kapak; kabaca 20×50 cm x 3 mm ölçüsündeki budaksız akçam (ladin) ağacından kesilip uzunlamasına simetrik olarak ve 1-3 mm genişliğindeki çok düzgün elyafının geniş olanları ortaya, ince olanları kenarlara gelecek şekilde yapıştırılmış bir elemandır.
Oysa (aşağıdaki Osmanlıca yazılışlarında da görüleceği üzere) söz konusu çalgıların adı “tambur” değil Tanbur, “ut” değil Ud' tur.
Udun 20 ya da 21 tane eş parçadan meydana gelen sırt bölümü bulunmaktadır. Mızraplı bir müzik aleti olan ud, diğer mızraplı müzik aletlerine göre çok daha uzun bir mızraba sahiptir. Ud çalarken sol el ile hangi tele basılıyorsa sağ elde duran mızrap ile de o tele vurulmalıdır. Bu şekilde ud çalınmaktadır.
-Utun ismi Arapçadan gelir. Aslında ödağacı olup zamanla ut olarak söylenmiştir. -3 oktavlık ses aralığına sahiptir. Hoş ve diğer telli çalgılara göre daha tok ve kalın bir ses tonuna sahip olan ut, saray dönemlerinde eğlencelerde sıkça kullanılmıştır.
İlk mektebi Üsküp'te okuduktan sonda Askerî Rüştiyeyi bitirmiştir. Tophane fabrikalarında uzun zaman ustalık yapmış, daha sonra İzmir'de Beyler sokağında dükkân açarak çalgı imalatına başlamıştır. İşini İstanbul'a naklettikten sonra, 1929'da Ud benzeri ve alüminyum gövdeli "Cümbüş" adını verdiği çalgıyı imal etmiştir.
Birinci sınıf Hint Ağacı yağından elde edilerek damıtılıp çeşitli köklerle harmanlanarak meydana gelen Sedef Mum'a özel odunsu ve baharatlı eşsiz bir Oda kokusudur. Ud kokusu , yüzyıllarca Osmanlı saraylarında ilk tercih edilen kokulardan biridir.
Ud Telinde Cızırdama
Ud teli doğru takılmamış olabilir. Teller fazla eskimiş ve koma yapıyor olabilir. Ud telinin bağlantı yerlerinde hatalı düğümler yapılması bunun sebeplerinden biridir. En riskli tel cızırdama sebebi Ud tesviyesinde klavyede doğru işlemlerin yapılmayışıdır.
-Udun gövdesindeki kirlenmeyi (cilalı bölgeler) hafif nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. -Klavyede biriken kir olursa alkol ile silebilirsiniz.Daha iyisi müzik aleti satan mağazalarda bulunan özel üretim limon yağı ile silmektir.
Tel setlerinin kalınlıkları en ince telin inç cinsinden kalınlığı ile isimlendiriliyor. Mesela '010 tel' dendiği zaman ince mi teli 0.010 inçlik kalınlıkta olan tel takımı anlaşılıyor. Elektrik gitarda en çok kullanılan tel kalınlığı 009 ve 010 takımlarıdır. Popülerite açısından bu ikisini 008 ve 011 takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri