Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sınavından 70 ve üzerinde not alan personelimize 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2. maddesi çerçevesinde aylık yabancı dil tazminatı ödenir. Bu sınav haricindeki yabancı dil belgeleri (ÜDS, YÖKDİL,TOEFL vs.) için herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.
Yabancı dil tazminatından yararlanmak için ÖSYM tarafından yapılan YDS sonucu istenmektedir. YÖKDİL, İELTS, TOEFL ve GOETHE denkliği hakkındaki tüm bilgiler yanlıştır. ÖSYM'nin mevzuata ilişkin açıklanmasında da görüldüğü üzere YDS harici tüm sınavlar tazminat başvurusu için geçersizdir.
A seviyesi (90 – 100) 1200 B seviyesi (80 – 89) 900 C seviyesi (70 – 79 ) 600 Yabancı Dil Tazminatı alabilmesi için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı YDS sınavından en az 70 ve üzeri alması gerekmektedir.
Kimler Yabancı Dil Tazminatı Alabilir? 657, 926-3466-3269, 2914 ve 2802 sayılı Kanunlara bağlı çalışan ve YDS sınavından en az 70 puan alan kamu personeli, yabancı dil tazminatı alabilir.
KPSS sınavından 96 puan ve üzerinde puan alan memurlar için örnek olarak 500 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır. KPSS sınavından 80 ila 89 arasında puan alan memurlar için örnek olarak 358 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
Geriye Dönük Yabancı Dil Tazminatı Ödenir Mi? Geriye dönük yabancı dil tazminatı ödemesi genellikle yapılmaz. Yabancı dil tazminatı, memurun çalıştığı dönemdeki yabancı dil bilme düzeyine ve KPSS puanına dayanarak hesaplanır ve ilgili dönem için düzenli olarak ödenir.
YDS D seviyesi, CEFR'e göre B2 seviyesindeki bir dil bilgisi becerisini ifade eder. B2 seviyesinde bir dil öğrencisi, birçok günlük konuda akıcı bir şekilde konuşabilir ve yazabilir. Yabancı dildeki kelime haznesi genişlemiş, gramer kurallarını iyi biliyor ve metinleri anlayabiliyor.
Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir. Dil tazminatı almak isteyen kamu personelin de YDS'de yeterli puan almış olması gerekmektedir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.
Yabancı dil sınavları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir.
YDS'den 70 almak için 56 soruyu doğru yapmanız gerekiyor.
a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS'den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS'de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.
80-89 puan: C1 seviyesi. 70-79 puan: B2 seviyesi. 60-69 puan: B1 seviyesi. 50-59 puan: A2 seviyesi.
Buna göre, YDS sınavı, ÜDS sınavına göre yaklaşık %60 ve KPDS sınavına göre ise yaklaşık %95 oranında daha zor bir sınavdır.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
Tıpdil ise Ankara Üniversitesi tarafından yapılmakta. ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL'in daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Tıpdil soruları içerik olarak daha kolay anlaşılır ve daha az çeldiricili. Dolayısıyla Tıpdil'e giren adayların daha yüksek puan alma ihtimalleri olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin bir aday YÖKDİL'den 65 puan alırken, daha sonra yapılan YDS'den 50- 55 puan arasında alabilmektedir.
Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 24. ve 65. maddeleri gereğince hazırlanarak 1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Doçentlik Sınav Yönetmeliği" uyarınca doçent adaylarının gireceği merkezi bir sınavdır.
YÖKDİL'in YDS denkliği var mıdır? Hayır, yoktur. Fakat YÖKDİL YDS'ninde geçerli olduğu Yüksek Lisans, Doktora, Doçentlik, TUS ve DUS başvurularında geçerlidir. Bunun haricinde Yabancı Dil Tazminatı ve KPSS ile Yabancı Dil Seviyesi isteyen memurluk gibi başvurularda geçerli değildir.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır.
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi, olarak değerlendirilir.
Özel sektör çalışanı iseniz;
Bu yüzden özel sektörde çalışanların insan kaynakları departmanına başvurarak bilgi almaları gerekir. Özellikle bankalar dil tazminatı için IELTS ve TOEFL skorunu kabul ederler. Ancak istenen puan kurumdan kuruma farklılık gösterecektir.
Birden Fazla Yabancı Dilden Tazminat
375 sayılı KHK'nin 2 nci maddesindeki “her bir dil” ifadesi göz önüne alındığında birden fazla yabancı dil bildiğini YDS sınavında en az C düzeyinde puan alarak ispatlayan kamu görevlisinin her iki yabancı dilden dolayı yabancı dil tazminatı alabilmesi mümkün bulunuyor.
2023 itibariyle bir A seviyesinde yabancı dil tazminatı alan (aylık 382,34 TL) normal bir memurun, günümüz rakamlarıyla; 5 sene boyunca alacağı toplam tutar 22.940,40 TL, sınava bir daha girmese ve seviyesi B'ye düşse sonraki 5 sene alacağı toplam tutar 15.294,00 TL ve yine sınava girmeyip seviyesi C'ye düşse sonraki 5 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri