1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
UĞUT TATLISI YAPILIŞI
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
YERLİ BUĞDAY VE SUDAN YAPILAN ŞEKERSİZ BİR TATLIDIR. BUĞDAYIN ÇİMLENDİRİLMESİYLE ELDE EDİLİR. ŞEKER İLAVESİ YOKTUR.
Buğday ve sudan yapılan Uhut bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılan, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
İlgili 41 soru bulundu
Taraklı uğut tatlısını kahvaltıda besleyici ve lezzetli bir tercih olarak kullanabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 15 gün içinde tüketilmelidir.
Getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. Istenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir. Buğdayı çimlendirerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle buğday çimi suyunun 'şifa içeceği' olduğu belirtiliyor.
Buğday Çimi Tozu sabah kahvaltıdan önce suya karıştırarak, ev yapımı taze sebze, meyve sularına, smoothilere ekleyerek, süt, bitkisel süt ve yoğurtlara 1-3 çay kaşığı kadar ekleyerek kolaylıkla tüketilebilir.
Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen uğut tatlısı, kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettiriyor. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden yapılan bu tatlı, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır. Marmelat yapmak, adı geçen meyvelerin piyasada, pazarlarda, manavlarda tutulmayan küçük ve fazla olgunlaşmış veya yaralanmış olanlarının kıymetlendirilmesinde kullanılan en iyi yoldur.
Hünnap meyvelerini yıkayın (isterseniz kabuklarını soyun) ve küçük küçük doğrayın. Sulanan meyvelerin üzerine suyu ekleyerek ort ateşte kıvamı koyulaşıncayakadar karıştırarak kaynatın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limonu sıkın. Reçel istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın.
Buğdayların ekimi, çimlendirilmesi ve alınması hep duayla olur. Ekim karanlık ve hafif sıcak bir odada yapılır, üzerine bez serilmiş bir tahtaya buğdaylar yayılır. Suladıktan sonra, üzerini bir bezle örter. Sabahları ve akşamları sulayarak çimlenmesini sağlar.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Her iki çimin tadıyla ilgili olarak; buğday çimi, arpa çimine nazaran daha hafiftir, biraz şekerli gibidir. Arpa çimi, diğer tatlar ile karıştırılarak tüketilebilir. Buğday çimi suyu, tatlı ve lezzetli bir tada sahiptir ve tadını diğer malzemelerle tatlandırmak zorunda kalmazsınız.
Buğday çimi,sıvı bir oksijen deposudur. Bol klorofil dışında yüksek miktarda vitamin, mineral içerir. Özellikle, demir, A vitamini, E vitamini ve C vitamini yönünden zengindir. Buğday çimi, A vitamininin en çalışkan grubu olan; alfa-karoten, beta-karoten, ksantofil ve zeaksantin maddelerini içerir.
Daha sonra iri gözlü süzgeçten ya da metal kevgirden geçirilerek çekirdeklerinden ayrılır ve püre haline gelen kızılcıklar yeniden ocağa alınır ve şekeri ilave ederek kısık ateşte 1 ya da 1, 5 saat arada karıştırılarak pişirilir.
marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir. Kurabiyeler ile birleştirilebilir.
Doğal Kızılcık Marmelatı Kızılcıklar (kiren) yıkanıp temizlendikten sonra bir tencereye konur. Üzerini geçecek seviyede su ilave edilir. Kızılcık marmelatından farklı olarak asla şeker katılmaz. Yumuşak kıvama gelinceye kadar kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
Faydalı Bilgiler: Kalburabastı Şerbeti Ne Zaman Dökülür? Fırından çıkar çıkmaz ilk sıcaklığı ile kalburabastı tatlısının üzerine soğutulmuş şerbeti dökmelisiniz. Bir kepçe yardımıyla döktükten sonra oda sıcaklığında 1-2 saat beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
12Fırında İrmik Tatlısı
Hem iç harcında, hem de şerbetinde pudra şekeri kullanılan fırında irmik tatlısı, bayramların sevilen tatlılarından biridir. İsteğe göre üzeri fındık ve badem parçaları ile zenginleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri