Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Kimisi çiğ sütün ev şartlarında kaynatılarak tüketilmesini sağlıklı bulurken, diğer tarafta pastörize edilmiş ya da UHT süt olarak adlandırılan sütleri daha sağlıklı olduğu için tüketiyor. Çiğ sütün besin değerinin daha yüksek olduğu, UHT sütlerin daha faydalı olduğunu söyleyenler de bol.
Güvenilir yerden aldığınız açık sütü 10 dakika kaynatıp içtiğinizde zararı yok. Kutu sütün ise hiçbir yararı yok. Besleyici diye çocuklara kutu süt içirmek onları ihtiyaç duydukları vitamin-minerallerden mahrum bırakmak anlamına gelir.
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer pastörize sütü soğuk tüketmek istemiyorsanız, en fazla 30-35 dereceye kadar ısıtıp tüketebilirsiniz.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
İlgili 15 soru bulundu
Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhara eşit miktarda buhar çıkacak biçimde vakum altında hemen soğutulur. Bu şekliyle soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Tüketicilerin bir kısmı, uzun ömürlü süte (UHT), işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacı ile antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığına inanmaktadır. Bu kesinlikle doğru olmayıp hiçbir bilimsel geçerliliği de yoktur.
Hamileyken UHT (uzun ömürlü) süt içilebilir. Fakat uzmanlar tarafından günlük süt daha fazla önerilmektedir. Pastörize sütten yapılan süt ve süt ürünleri hamileler için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Pastörize edilmeyen süt ve süt ürünleri hamileler için oldukça tehlikelidir.
UHT çok yüksek sıcaklıkta uygulanan ısıl işlemdir. Bu yüksek ısı ile oluşan kanserojen kimyasalların oranı da çok düşüktür. UHT sütlerin kanser yaptığını kanıtlayan herhangi bir çalışma yok, bunu böyle söyleyebilmek için uzun süren araştırma ve çalışmalar gerekli. Son dönemde günlük pastörize sütlerin raf ömrü uzadı.
İşte UHT süt içmenin en büyük faydaları: UHT, taze veya çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmalar içermez. Sütteki kalsiyum, potasyum ve magnezyum UHT veya uzun ömürlü süt oluşumunda azalmaz. Hepimiz sağlığımızı riske atmadan günlük vitaminlere UHT içerek kavuşabiliriz.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
UHT (Ultra High Temperature) yöntemiyle işlenen süt, “uzun ömürlü süt”, “sterilize süt” gibi isimler almaktadır. UHT işleminde çiğ süt, 130-150°C gibi çok yüksek sıcaklıklara kısa sürelerde maruz bırakıldıktan sonra aseptik koşullarda ambalajlanarak 6- 9 ay gibi uzun bir süre tüketilebilmektedir.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
UHT süt, ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü boyunca, oda sıcaklığında tazeliğini korur. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında(+4°C) saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
SOĞUK SÜT ORTAMDAKİ ASİDİ YOK EDER
Ayrıca dehidrasyonu da uzak tutar. İşte, soğuk sütün diğer faydaları: - Soğuk sütte kalsiyum bulunması vücudunuzun metabolizmasını iyileştirir ve böylece daha fazla kalori yakar. - Soğuk süt, vücudumuzu süper şarjlı tutan temel mikro besinler ve elektrolitlerle doludur.
Uzun Ömürlü (UHT) Süt: Oldukça pahalı olan bu yöntem çok yüksek sıcaklıklarda sterilliğe önem verilerek yapılmaktadır. 3-5 saniye içerisinde süt 135-150˚C' ler arasında bir değere getirilerek dayanıklı hale getirilir. Patojen mikroorganizmalardan ayrılmış, homojenize edilmiştir.
Çiğ süt, pastörizasyon ya da homojenizasyon gibi bir işlem görmediği için pastörize sütlere göre içinde vücuda faydası olduğu belirtilen birtakım bakterileri içeriğinde barındırmaktadır. Raf ömrünü uzatmak adına herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadığı için güvenle tüketebileceğiniz bir üründür.
Modern bir UHT tesisinde süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçiyor. 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan süt hızla oda sıcaklığına soğutuluyor.
UHT ya da uzun ömürlü süt
Sütteki bakterilerin çoğu bu yüksek ısıda ölür. Saklandığı steril paket açılmadığı takdirde süt uzun süre dayanır. Fakat uzun ömürlü süt 20-30 derece ısıya dayanıklıdır ancak. Hava sıcaklığı arttığında sütteki bakterilerin bir kısmı yeniden aktif hale gelip sütü bozabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri