Sakarya Taraklı yöresinde üretilen uğut tatlısı, kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettiriyor. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden yapılan bu tatlı, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Buğday ve sudan yapılan Uhut bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılan, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için özel günlerde yapılır. Uhut yapılırken 18 litrelik teneke tabanından çiviyle 15-20 yerinden delinir.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
UĞUT TATLISI TARİFİ:
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
UĞUT TATLISININ FAYDALARI; Bağışıklığı güçlendirici ve kanseri önleyici etkileri vardır. Hücreleri yenilediği için kanser tedavisnde kullanılan bir üründür. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bir kabin içine keki ıslatmak için süt, şeker ve kakao alınır. Şeker eriyene dek karıştırılır. Daha sonra ilk sıcaklığı çıkmış kekin üzerine kurdan ile nokta nokta delikler oluşturarak kakaolu süt dökülür ve o delikler sayesinde kolay bir şekilde sütü kek emer.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölünmeden iki tarafıda delik olacak şekilde ortası çıkartılır.Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır.Hazırlanan elmalar kaynayan şerbete atılır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir.Piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyu süzülerek, üzerinin kızarması için önceden ısıtılmış ...
Uğut Tatlısı Tarifi
1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
Sabahtan buğdayı iyice yıkayıp 4-5 saat ılık suda ıslatın. İkindiden sonra içine bir tatlı kaşığı tuz eklediğiniz bol suda yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin, erimemesine dikkat edin. Buğday hafif çatlayıp yumuşayınca süzün ve yapışkanlığı gidinceye kadar birkaç kez sudan geçirin.
Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.
Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir.
Taraklı uğut tatlısını kahvaltıda besleyici ve lezzetli bir tercih olarak kullanabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 15 gün içinde tüketilmelidir.
1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
Sakarya Taraklı yöresine ait olan Uğut Tatlısı Buğday ve sudan yapılan, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
İrmikli muhallebiyi iyice soğutun. Bir kutu krema ve bir poşet kremşantiyi koyulaşıncaya kadar çırpın. Soğuyan tatlının üzerine dökün ve spatulayla her yerini krema ile kaplayın. Bir paket beyaz çikolatayı rendeleyin kremanın üzerine serpin, tatlıyı buzdolabında bir iki saat bekletin, afiyetler olsun.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Hasuda tatlısı, un, tereyağı, şeker, su ve pekmez ile yapılan yumuşak kıvamlı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlının özelliği ılık olarak tüketilmesidir. Hasuda tatlısı, Tokat yöresine ait oldukça pratik ve çok lezzetli bir tatlıdır.
Tencereye şeftaliler şeker ve biraz su konur . Yumuşayana kadar yaklaşık 5-8 dk pişirilir. şeftaliler soğutulup yapılacak kupun içine önce dondurma üstüne şeftali ve en üste krem şanti konulur . Çekilmiş ceviz ile servis edilir.
Kabuklarını soyduğunuz şeftalileri ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartıp ince dilimler halinde kesin. Küçük bir sos tenceresine aldığınız şeftali dilimlerini; suda eritilmiş toz şeker ve çubuk tarçın ilavesiyle şeftaliler hafif diri kalacak şekilde pişirin.
Bitlis'in meşhur ''gezo'' pekmezi, yöredeki meşe ağaçlarının yaprakları üzerinde bulunan ve bal tadındaki renksiz ve yapışkan şıradan elde ediliyor.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri