UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Adana'daki Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyor. Tarihte "Yenilmezler Şehri" adıyla tanınan Anavarza Antik Kenti'nde, yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla dikkati çekiyor.
Çorum'un Boğazkale ilçesindeki antik kent hem UNESCO Dünya Belleği hem de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasıyla ilkler arasında bulunuyor. 450 yıl boyunca Hititler'in başkenti olan Hattuşa Antik Kenti özellikle yüksek kayalar arasına saklanmış Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görenleri büyülüyor.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye'nin aydınlatıcı geçmişinin arasında yer alan en önemli merkezler Bergama, Assos, Truva, Kültepe Alacahöyük, Çatalhöyük, Sardeis, Milet, Dara, Perge, Side, Hierapolis, Anavarza antik kenti öne çıkıyor.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ANTİK KENTİ: Laodicea, Denizli, Türkiye - Tripadvisor.
İlgili 41 soru bulundu
Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Çanakkale, Burdur, Adana, Nevşehir, Adıyaman, Kars ve Bitlis gibi Türkiye'nin pek çok şehrinde yer alan antik kentler ile ören yerleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktaları olarak ön plana çıkıyor.
Nüfus Büyüklüğüne Göre Dağılışı:
1965 döneminde Türkiye'nin kent sayısı 222 adet olup, bunun yarıdan fazlası(114 adet, %51,4) 10-19 bin aralığında nüfusa sahip, küçük kentlerde toplanmaktadır.
Antik kent, binlerce yıl öncesinde kurulan ve insanların yaşadığı yerleşim alanlarının günümüze kadar ulaşmış kalıntılarına deniyor.
Petra Nerede? 6 Aralık 1985 yılındaki karar ile Dünya Kültürel Miras Listesi'nde kendine yer bulan Petra, Ürdün'ün Wadi Musa bölgesine bağlı bir antik şehir. Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında, 100 kilometrekarelik bir alana yayılmış bu gizemli şehir, 1812 yılında Johann Burckhardt tarafından keşfedilmiş.
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.
Gordion Frig Medeniyeti'nin tarihi başkentidir. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan kent günümüzde Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta, Polatlı'nın 29 kilometre kuzeybatısında yer alan Yassıhüyük'te bulunmaktadır.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Bugünkü Bursa ilinin Gölyazı beldesi sınırları içinde yer alan Apollinia antik kenti, Bitinya'nın önemli bir kenti idi. Kentte, Antik Çağ kalıntılarının yanı sıra Hristiyanlık ve Osmanlı dönemine ait yapılar da bulunur. Şehrin adı Osmanlılar döneminde Apolyont'a dönüşmüştür.
Efes Antik Kenti Tarihi
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor. Bölgeyi bu denli önemli yapan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
Haftanın 7 günü boyunca açık olan antik kent, yıl içerisinde yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı oluyor.
Efes Antik Kenti'nin Yapılma Amacı Nedir? Efes Antik Kenti'nin; liman ticareti, dışarıdan gelen misafirlerin konaklaması, tapınak, hapishane, kütüphane, tiyatro gibi çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere yapıldığı biliniyor.
Etimolojik kökeni. Soğdca kökenli olan kent ("kend") ve aslen Farsça olan şehir sözcükleri Türkçede aynı anlama gelecek şekilde kullanılır.
Birçok düşünür kent ile şehir arasında farklılıklar olduğuna inansa da TDK'ya göre; kent, Farsça şehir sözcüğünün Türkçedeki karşılığıdır.
Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan İstanbul'un bütünü 5712 km²'dir.
Antik kentler, başta arkeologlar olmak üzere epigraf, mimar, restoratör, biyolog, jeolog ve antropolog gibi birçok bilim insanına araştırma merkezi olarak, çalışma fırsatı sunmaktadır.
Antik tarih, MÖ 3000 – MS 500 döneminde insanların yaşadığı tüm kıtaları kapsar. Üç çağ sistemi, eski tarihi Taş Devri, Bronz Devri ve Demir Devri olarak dönemlere ayırır ve kayıtlı tarihin genellikle Tunç Devri ile başladığı kabul edilir. Üç çağın başlangıcı ve bitişi dünyanın bölgelerine göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri