NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Hayvan nesillerinin tükenmesinin genel olarak üç temel sebebi vardır: Habitat kaybı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği. Bu sebeplerin çoğunun kaynağı maalesef insanlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Dünya çapında bugüne dek minimum 500 tane canlı çeşidinin nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvanların içerisinde en çok bilinen hayvan ise dinozordur.
NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
Türkiye'de neslinin 19. yüzyılda tükendiği düşünülmektedir. Avrupa Bizonu da denilen bu canlı türüne önceden Tüm Avrupa ve Anadolu'da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya'nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye'de 16. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.
TÜRKİYE'DE ASLAN VAR MI? Türkiye'nin bulunduğu topraklarda yüzyıllar önce Asya Aslanı'nın yaşadığı biliniyordu. Türkiye'de nesli tükenen Asya Aslanı'nın son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da görüldüğü tahmin ediliyor.
6- Quahog İstiridyeleri: 500+ Yıl
Bu tuzlu su türü, bu listedeki diğer çift kabuklulardan, tatlı su inci midyelerinden bile daha uzun yaşayabilir. Birleşik Krallık'taki Galler Ulusal Müzesi'ne göre 2006 yılında İzlanda kıyılarında bulunan bir okyanus quahog istiridyesi 507 yaşındaydı.
Türkiye'de 1974 yılından bu yana nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsı (Panthera pardus), Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlar aracılığıyla yeniden görüntülendi.
Nesli tükenen türler, nesli tamamen yok olmuş canlı türleridir.
Paylaşımda, Anadolu vaşağının dünyada ve Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olduğu, bu nedenle birinci derece koruma altında bulunduğu vurgulanarak, aynı zamanda görülmesi ve yakalanması en zor hayvanlar arasında yer aldığına işaret edildi.
Hatay'daki Amik Gölü'nde yaşayan yılanboyun isimli kuşun soyu, gölün kurutulmasıyla ülkemizde yok oldu. Ülkemizde 1876'da soyu tükenmiştir. Ülkemizde son olarak 17 Ocak 1974'te Beypazarı Bağözü köyü yakınlarında bir tane görülmüş ve köylülerce vurularak öldürülmüştür. Anadolu'daki son kayıt 1880 Birecik'tir.
Geçmişte sadece Türkiye'de yaşayan Anadolu Parsı ile Anadolu topraklarında görülen Asya fili, yabani sığır, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, kaplan ve yılanboyun kuşunun ülkemizdeki nesilleri tamamen tükenmiştir.
Bu dönemde kaçak avlanma, trafik kazaları ve doğal nedenlerden dolayı 42 çita hayatını kaybetti. Popülasyonları parçalanmıştır ve Simnan, Kuzey Horasan, Güney Horasan, Yezd, İsfahan ve Kirman vilayetlerinde yaşadıkları bilinmektedir.
Bizonlara önceden tüm Avrupa ve Anadolu'da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya'nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye'de 19. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.
Gezegenin en tehlikeli hayvanı sineklerdir. Çoğumuz onları tehditten ziyade sinir bozucu olarak görse de sivrisinekler, yılda yaklaşık 725.000 insanın ölümüne neden oluyor. Sivrisineklerin listenin başında olmasının sebebi sıtma, sarı humma gibi hastalıkları insanlar arasında taşımaları.
Listenin zirvesinde Zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alıyor. Ayrıca insanların kendisi de listenin ikinci sırasında. Aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da aslanlar, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.
Neslinin bittiği veya bitmek üzere olduğu bir tehlike ile karşı karşıya olan hayvanlar: Vaşak, Leopar, Cava gergedanı, Çita, Sumatro orangutanı, Macellen pengueni, Deniz iguenası, Bozkır tuygunu, Mekong Yayın Balığı, Siyah ayaklı dağ gelinciği, Pigme borneo fili, Dağ gorili, Sumatra kaplanı, Cross River Gorili, Meksika ...
HAZAR KAPLANI
Ancak 1900'lerin ilk yarısında, avlanma ve zehirlenme alt türleri yok etti. Ülkeler, tarım projeleri, pamuk ve diğer mahsulleri yetiştirmek için kaplanın bataklık arazisini kuruttu. Kaybolan habitatlar ve besin kaynakları, Hazar kaplanını 1950'lerde haritadan sildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri