Nazal kemik gebeliğin 10.haftası ile 40.haftası arasında 0.8-12 mm aralığında ölçülmüştür. Kromozomu normal olan fetuslarda nazal kemiğin. görülmeme olasılığı %5 ile 10.4 arasında.
Bulgular: NKU ölçümü 16. haftada 2.9–4.6 mm, 17. haftada 3.3–5.1 mm, 18. haftada 3.4–7.3 mm, 19. haftada 4.3–6.6 mm, 20. haftada 4.8–7.3 mm, 21. haftada 4.6–7.5 mm, 22. haftada 5.6–7.2 mm (ortalama 5.4 mm ± 0.87) olarak hesaplandı.
Ultrason, down sendromu tanısını koydurtmaz.
Bu muayenede bebeğin organ oluşumları çok büyük ölçüde taslak olarak (organogenez) tamamlanmıştır.11-14. haftalar arasında fetusa ait ense kalınlığı (NT) mutlaka ölçülmeli ve down sendromu tarama testi olan ikili test yapılmalıdır. Nasal bone (burun kemiği) ni görmek de bu haftada çok önemli bir bulgudur.
Gebeliğin, 11-14. haftaları arasında yapılan bu ultrason incelemesi, 'ense saydamlığı (nuchal translucency)'' olarak da bilinir. NT ('nuchal translucency' , ense kalınlığı/saydamlığı) gebeliğin ilk 3 aylık döneminde fetusta, boynun arkasında ciltaltında biriken sıvının ultrason görünümüne verilen isimdir.
İlgili 39 soru bulundu
1: 1000 veya daha yüksek bir oran, düşük bir risk oluşturan negatif sonuca işaret eder. Nukal saydamlık değeri ise ikili tarama testi ile birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e dek yükselir. 3,5 mm'den daha düşük NT değeri normal kabul edilir.
Mevcut yönergelerde NT ölçümü 11- 14 hafta ve CRL 45- 84 mm aralığında önerilmektedir (2).
Bununla birlikte sağlıklı doğan bebeklerde hamileliğin 12. haftasında bebeğin burun kemiğinde az gelişmişlik az bir oranda gözükmekte iken, Down Sendromlu olarak doğan bebeklerin gebeliğin 12. haftasında 2/3'de burun kemiği az gelişmiştir. Down Sendromuna ait olabilecek net bir bulgu yoktur.
Sonuç: Çalışmamızın sonucunda 16–22 gebelik haftalarında normal fetal NKU ölçümünü 2.9 ile 7.5 mm arası olarak hesaplandı. Bu nedenle 16-22 gebelik haftalarında NKU için 2.9 mm'nin altındaki değerler fetal anomali açısından araştırılmalıdır.
Down sendromunun tanısı hem doğumdan önce hem de doğum sonrası konulabilir. Anne karnında yapılabilecek olan çeşitli testler down sendromunun teşhisi konusunda oldukça erken aşamalarda sonuç verebilmektedir. Öyle ki, gebeliğin ilk üç ayı içerisinde dahi bebekteki anormallikleri tespit etmek mümkündür.
Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabiliyor. Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
Burun kemikleri kırığı anlamına gelen nazal fraktür, yüz travmaların da (maksillofasiyal travmalar) en sık görülen fraktürdür. Nazal kemik (burun kemiği) tüm vücut kemikleri içinde üçüncü en sık kırılan kemiktir. Yüzün en çıkıntılı yapısı olması nedeniyle, burun, travmalara oldukça açık bir yapıdır.
Burun kemiği ultrasonografik olarak varlığı veya yokluğu açısından değerlendirilir. Down sendromlu bebeklerin yaklaşık %70'inde nasal(burun) kemik görülmemektedir. İkili tarama sonucu düşük riskli olan hastaların sonuçları normal olarak değerlendirilir.
15-22. gebelik haftaları arasında fetal nazal kemik uzunluğunun 2,5 milimetre ve daha altında olması nazal kemik (NK) hipoplazisi, nazal kemiğinin izlenmemesi nazal kemiği yokluğu olarak adlandırılır [1].
12. haftadan sonra 26. haftaya kadar en güvenilir veriyi sunan BPD değeri gebelik sonlarına doğru değişiklik gösterebilir. 13. haftada bu değer en az 2,07 cm iken 26. haftada 6,16 cm'dir.
CRL ( baş- popo mesafesi ) ölçülür, 45-84 mm arasında iken ikili test için kan verilebilir. Down sendromu ve diğer genetik hastalıkların taramasında, 12. haftada yapılan ultrason ölçümü vardır.
ENSE KALINLIĞI NEDİR? Bebeğin yatay pozisyondayken ense cildinin altındaki sıvı miktarının ölçümü bebeğin ense kalınlığı ölçümüdür. Ense kalınlığının normal değeri gebelik haftasına göre değişebilmekle birlikte 3 mm altında olması beklenmektedir.
Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabilir. Yeni doğan bebeklerde down sendromu fiziksel görünümle anlaşılabilir. Fiziksel görünüm şüphesi üzerine genetik analiz ile kesin tanı konulur.
Hem zihinsel hem de fiziksel açıdan zorluklara neden olan Down sendromu, yapılan araştırmalara göre her 700 bebekten birinde görülür.
Down Sendromu Neden Olur? Down sendromu, normalde iki kopya halinde bulunması gereken 21. kromozomun 3 kopya bulunması nedeniyle gelişir. Sendroma bağlı belirtiler ve komplikasyonlar, temel olarak bu genetik sorundan kaynaklanır. kromozomdan 3 kopya olmasına neden olabilecek farklı mekanizmalar vardır.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Ayrıca ultrasonla ense kalınlığı (Nuchal Translucency, NT) ölçülür (Yandaki resim). Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetus uygun pozisyonda olmalı, yine son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasında ve baş-popo mesafesi 45-84 mm arasında olmalıdır.
13-14 Hafta: CRL 8 cm'i bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri